Tujina

Porota oprostila mater, obtoženo umora hčerke, javnost zgrožena

Washington, 06. 07. 2011 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Porota je Casey Anthony oprostila treh kaznivih dejanj, vključno z naklepnim umorom dveletne hčerke Caylee junija leta 2008. Primer je podoben sojenju O.J. Simpsonu, prav tako burni pa so tudi odzivi.

Casey Anthony si je po razsodbi oddahnila in objela svojo odvetnico.
Casey Anthony si je po razsodbi oddahnila in objela svojo odvetnico. FOTO: Reuters
Tožilstvo v floridskem mestu Orlando je poroto in javnost prepričevalo, da je Casey Anthony 16. junija 2008 zadušila svojo hčer Caylee Anthony in njene ostanke zakopala v gozdičku nedaleč od družinske hiše, nato pa na veliko lagala in zavajala preiskovalce. Zaradi tega je bila sicer spoznana za krivo štirih točk obtožnice laganja policiji, vendar pa ji zaradi tega v četrtek ne bo izrečena prehuda kazen. Za vsako od štirih laži ji namreč grozi po leto dni zapora.

Obtožnica je Casey Anthony bremenila naklepnega umora, zlorabe otroka in uboja v oteževalnih okoliščinah ter štirih točk laganja policiji. Casey Anthony si je po oprostilni sodbi v prvih treh točkah vidno oddahnila, pozneje pa je objela svoje odvetnike.

Anthonyjeva je po izginotju hčerke policistom povedala, da je hčerko ugrabila varuška in začel se je lov za otrokom, ki se je končal po šestih mesecih konec leta 2008, ko so odkrili otrokovo truplo oziroma le še okostnjak. Obtoženka je bila od takrat v priporu in čakala na sodni proces, ki je poskrbel za veliko zabave, čeprav je šlo za izjemno resno zadevo, ker ji je grozila smrtna kazen.

Neuspeh prava ali vnaprejšnja obsodba medijev?

"Upam, da je to dobra šola za vse vas, ki ste se šli medijski umor," je po odločitvi porote novinarjem povedal odvetnik Anthonyjeve Cheney Mason. Primer se je še posebej v času sodnega procesa, ki je potekal sedem tednov, nenehno vrtel na vseh osrednjih televizijskih kanalih v ZDA. Množica strokovnjakov in laikov je razlagala svoje poglede, večina pa je obtoženko vnaprej obsodila.

Porotnik Russell Huekler je po razsodbi dejal, da ''tožilci niso uspeli dokazati obtožb''. ''Niso uspeli najti odgovora na veliko, še zmerom odprto vprašanje, kako je umrla Caylee,'' Hueklerja navaja CNN.

Tožilci niso imeli dovolj prepričljivih dokazov, da bi lahko porota nekoga poslala na usmrtitev, kar je grozilo Casey Anthony. Sicer so dokazali, da je bila mlada mati po "izginotju" hčerke zelo razigrana ter se je s fantom zabavala dan in noč. Pripeljali so pse strokovnjake za "vohanje smrti", ki so v njenem avtomobilu z nosom ugotovili, da je bilo tam nekoč truplo. Strokovnjak FBI je tudi pričal, da so v prtljažniku avtomobila našli las pokojnega otroka.

Kako so odvetniki branili Casey

Takšnih posrednih dokazov je bilo še veliko, vendar pa nikoli nič konkretnega o tem, da je Casey Anthony zagrešila zločin. Obramba je poroto prepričevala, da se je otrok po nesreči utopil, da je mama lagala policistom, ker jo je njen oče, sicer upokojeni policist, veliko let spolno zlorabljal, in med drugim, da so strokovnjaki v avtomobilu "vohali" razpadajoče smeti.

Odvetniki so od začetka priznavali, da je punca lagala, vendar krivdo za smrt otroka najprej valili na dedka, potem na strica. Kamor koli, samo ne na svojo stranko, kar je bilo dovolj, da se ob pomanjkanju dokazov o natančnem času in vzroku smrti ustvari dvom.

Reakcije na razsodbo. Zgovorni so izrazi na obrazih.
Reakcije na razsodbo. Zgovorni so izrazi na obrazih. FOTO: Reuters

Razsodba je povzročila burne reakcije ameriške javnosti

Razsodba sodišča je močno razburila ameriško javnost, ki je – deloma tudi zaradi medijev, ki so mati že vnaprej obsodili – pričakovala obsodbo Casey Anthony za umor njene hčere. Na splet se je takoj po razsodbi vsul plaz nezadovoljstva z razsodbo. Med drugimi je tudi starleta Kim Kardashian (njen oče je v podobnem procesu zastopal O.J. Simpsona) na Twitterju zapisala, da je zgrožena in ''brez besed'' zaradi odločitve sodišča, da v točki obtožnice, ki ji je očitala umor hčerke, oprosti Casey Anthony.

Psihologi pojasnjujejo, da so burni odzivi po razsodbi posledica medijske gonje proti materi, v kateri je bila ta že vnaprej obsojena za umor dveletne hčerke. ''Javnost, ki je želela maščevanje za tega ubogega, majhnega, prisrčnega otroka, so v to gonjo zapeljali mediji. In zaradi želje po maščevanju je odziv podoben kot pri drhali, ki hoče takojšen linč tistega, za katerega verjame, da je kriv,'' je za abcNews.com dejala forenzična psihiatrinja Carole Lieberman.

Drugi razlog za množično zgražanje je po prepričanju Liebermanove to, da ''nihče ne mara lažnivcev'', mati umorjene deklice pa naj bi bila patološka lažnivka. ''In nikomur ni bilo všeč dejstvo, da je mati 'žurala' takoj po tistem, ko je deklica umrla. Casey ima očitno veliko psiholoških problemov, a povsem drugo vprašanje je, ali je deklico umorila ali ne,'' je še dejala Liebermanova.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tinetone
06. 07. 2011 13.55
ja primer kr ođeju podoben kašna neumnost samo, da večate bralnost
Jimi1
06. 07. 2011 13.37
Pri nas se menda z Mislejevo še vedno ukvarjajo. Femo pošasti, ki jih zakon ščiti !
tomi.passion@gmail.com
06. 07. 2011 12.55
Žal živimo v takšnem svetu,da je ženskam dovoljeno prav vse, če le potoči nekaj solz in začne igrati na čustva. Prepričan sem, da če bi bila moški, bi dobil(a) smrtno kazen.
Sonyboy
06. 07. 2011 12.41
-1
in kar je najhujš in absurdno pri teh sodnijah? ljudje to jemljejo kot predstavo!! kot film!! res ne vem a majo tk dolgocajt lajf al ka??! sj ne morem vrjet, neki demonstrirajo pred stavbo pa se zgražajo. pa naj grejo neki počet za sebe ne pa eh brezveze
Gr@bnv@ler
06. 07. 2011 12.40
..........dej grem na pjr...........
Martian
06. 07. 2011 12.35
svet ni popoln..sploh pa sodni sistemi ne.. mislim pa,da je bolje da je ne kriv oproščen,kot pa en nedolžen obsojen...po temu se je verjetno ravnala tudi porota...enostavno,ni bilo nekega pravega direktnega dokaza za to,da je ona kriva umora.. sicer pa,če je kriva,se zna zgoditi da jo taka ali drugačna kazen doleti...normalnega življenja si ziher ne bo mogla ustvariti..
Martian
06. 07. 2011 12.20
srulj našli..zakopano v gozdu, par 10 metrov stran od hiše...
Gašper Blaži? 1
06. 07. 2011 12.17
žeska verzija OJ Simpsona
srulj
06. 07. 2011 11.32
Js še zdej ne vem kje je ta dveletna deklica?? So našli truplo?
Brabus
06. 07. 2011 11.04
Amerika je največji kontrast velikih plusov in minusov.