Tujina

Porošenko razglasil enostransko enotedensko prekinitev ognja

Kijev, 20. 06. 2014 20.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je med svojim prvim obiskom regije Doneck v tej vlogi razglasil enostransko enotedensko prekinitev ognja. Proruski uporniki na vzhodu Ukrajine naj bi tako dobili priložnost za razorožitev. Za Moskvo to ni dovolj.

Ukrajinski vojaki v Mariupolu
Ukrajinski vojaki v Mariupolu FOTO: Reuters

"Danes, 20. junija, začne veljati prekinitev ognja. Trajala bo do 27. junija," je med prvim obiskom regije Doneck, odkar je prevzel predsedniški položaj, napovedal Petro Porošenko

Kot je sporočilo ukrajinsko notranje ministrstvo, naj bi prekinitev ognja tlakovala pot mirovnemu načrtu. Dodali so še, da bodo tisti, ki orožja ne bodo predali, "uničeni".

Porošenko naj bi objavil tudi podrobnosti svojega mirovnega načrta, a se to še ni zgodilo.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso se je že odzval na še neobjavljeni mirovni načrt in dejal, da gre za "dobrodošel razvoj dogodkov, ki naj bi koristil predvsem razrešitvi krize". Izrazil je tudi upanje, da bo kmalu prišlo do pozitivnega razvoja dogodkov. "Trenutni vzorec nasilja in žrtev preprosto ni sprejemljiv," je še dejal. Barroso se je tudi zavzel za razorožitev "nelegalnih skupin" in da "dialog zamenja orožje".

Uporniki Porošenku ne verjamejo

Proruski uporniki so se že odzvali na napoved prekinitve ognja in dejali, da ne verjamejo napovedim ukrajinskega predsednika.

"Že stokrat smo slišali o prekinitvi ognja s strani ukrajinske nacionalne garde in vojske, a se vojaške operacije niso prekinile niti za minuto," je dejal njihov vodja v Donecku Andrej Purgin.

Tudi vodja samooklicane ljudske republike Lugansk Valerij Bolotov je sporočil, da se ne nameravajo razorožiti. "Nihče ne bo položil orožja, dokler se iz naše dežele ne bodo umaknile vse čete," je dejal.

Moskva ni zadovoljna

Odzvala se je tudi že Moskva, ki je enostransko enotedensko prekinitev ognja kritizirala kot nezadovoljivo. Kot so še dejali, to  ni noben prispevek k mirovnemu procesu na vzhodu Ukrajine, pač pa gre za ultimat, saj manjka "osrednji element", in sicer povabilo k dialogu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bozicki
21. 06. 2014 15.24
+2
Lavrov:Porošenkov plan je ultimat.
bozicki
21. 06. 2014 15.11
+2
Ruska Federacija je danes razpisala MEDNARODNO TIRALICO za vd. ministra za notranje zadeve ukrajine Arsenom Avakovom in guvernerjem Dnepropetrovsky regije Igorjem Kolomoysky-em. Razlog: uporaba prepovedanih metod bojevanja in prepovedanih bojnih sredstev, načrtni umori, ugrabitve, izsiljevanja in pogrom novinarjev.
torkov
21. 06. 2014 12.30
+6
Lahko bi pa posvetili en članek izjavam ge. Psaki in Kličkota. Med znanimi izjavami Psaki so: "Da bodo ZDA poslale svoje morske sile v Belorusijo (ki nima morja", "Da so begunci na slikah v Rostovu v Rusiji v resnici turisti, ki so prišli smučat v gore (najvišja nadmorska višina je tam 230 metrov)", "Da se je Nuland grdih besed naučila od Rusov (čeprav je govorila angleško, ko je izjavila svojo znano 'f4#k the EU')", "Da Ukrajina dobavlja plin Rusiji", "Da morajo Rusi pokriti svoj dolg pred Ukrajino za plin, saj ne bo trpela te agresije" ... ko ji je novinar obrazložil, da je situacija obrnjena, je v istem trenutku izjavila, da "Rusi ne smejo terjati poplačila dolga od Ukrajine in da ne bo trpela tovrstne agresije", .... Kličko ima tudi nenormalno število smešnih izjav. Samo nasvet za urednika te novice pa še končno boste lahko spet YT uporabili pa svoje oglase v posnetke nametali :)
torkov
21. 06. 2014 11.58
+6
Vbistvu je dal ultimat in ne premirje. Sicer pa bi lahko dopisali, da ukrajinska vojska že nekaj dni obstreljuje rusko ozemlje kilometer za mejo in sta bila poškodovana že dva človeka - en civilist in ne mejni delavec. Po napadu na ambasado gre za direkten napad na drugo državo. Nacionalna garda, ki se podreja Kolomojskemu (tajkun z lastno vojsko) še naprej obstreljuje civiliste ter poseljena območja in Kolomojski za medije pravi, da ne bo spoštoval premirja ampak da bo v tem tednu pobil največ ljudi (po njegovo teroristov, kljub temu da obstreljujejo območja, poseljena s civilisti), kolikor jih lahko.
br.0001s
21. 06. 2014 11.20
+11
kosovo je tud samooklicana. mater vam 24 ur HINAVSKO
br.0001s
21. 06. 2014 11.23
+10
24 ur boste krvavo plačale zavajanje javnosti in hujskanja v vojno. g.olazn propagandna.
Mb128
21. 06. 2014 11.59
-4
bozicki
21. 06. 2014 11.05
+7
Ponovno napadena obmejna carinska postaja Ruske Federacije. Putin je bil zaradi tega PRIMORAN razglasiti POPOLNO BORBENO PRIPRAVLJENOST RUSKE FEDERACIJE. Ukrajinska hunta IZVAJA sedaj že OBOROŽEN NAPAD na RUSKO FEDERACIJO!!!
bozicki
21. 06. 2014 11.06
+6
Seveda VSE to počno po nalogu ZDA, ki NUNO POTREBUJEJO VOJNO VELIKIH RAZSEŽNOSTI. Drugače bo država v BANKROTU!
pippo1
21. 06. 2014 11.53
-7
Od kod tebi vse te (dez)informacije? Od KGB izvora v Moskvi direktno? Pol boš mogoče tudi vedel od kod ruskim plačancem tisti tanki na posnetkih. So jih sprintali na 3D tiskalnik? Mogoče boš tudi vedel s katerim orožjem so ruski plačanci sestrelili transportno letalo (49 mrtvih po 24ur.com)?
torkov
21. 06. 2014 12.02
+4
Kakšni tanki na posnetkih? Misliš posnetek, ki ga je uporabila ukrajinska televizija in je pred dnevi hitro zaokrožil svet in se je razkrilo, da je bil posnetek narejen lani na eni prireditvi v čast igrce World of Tanks? Ali posnetek, ki ga je pred dnevi predstavil Nato in so hitro utihnili, saj se je v enem dnevu razkrilo, da so posnetki lažni, saj je nekdo iz Ukrajine (kličejo ga ukrajinski snowden) razkril prave posnetke in kdaj so bili posneti? Uporniki sicer priznavajo, da imajo tanke, saj jim jih je predala sama vojska oz. več enot, ki so prestopile na njihovo stran ampak posnetkov teh tankov še ni. Ena izmed enot jim je tudi konec aprila (že takrat bilo znano) predala tudi protiletalske rakete, ni pa točno znano, koliko. Teh naj bi imeli ali 12 ali pa 24. Glede na to, da so dve že uporabili, imajo še vsaj 10 ali pa 22. Te še kaj zanima?
pippo1
21. 06. 2014 14.19
-3
Ja, a hodis kaj cez vikend pomagat bratom?
redinmir
21. 06. 2014 10.39
-6
Ukrajina je bila zgodovinsko še veliko bolj razširjena na rusko ozemlje, samo jo je predvem po 1850 začela hudo zajedati carska Rusija, kasneje pa so smrtni udarec Ukrajinskemu narodu zadali Rusi s Svojim zlodejem Leninom in kasneje Stalinom, ki sta pod krinko komunizma izvajala velike poboje nad Ukrajinci, velika lakota je bila samo del tega. Na izpraznjena območja so bili naseljeni Rusi, seveda pod krinko industrializacije mest.
br.0001s
21. 06. 2014 11.21
+3
torkov
21. 06. 2014 12.09
+5
Ukrajina je kot samostojna država v zgodovini obstajala kratek čas - najprej je bila to Rusija (oz. carska rus), nato so Poljaki zavojevali del in je bila Ukrajina pod njimi (od tod tudi ime 'Okrajina' ter skoraj polovica ukrajinskega jezika je izpeljanka poljskega jezika, druga polovica pa ruskega), nato pod avstroogrsko, nato se je pa izmenjavala med Poljaki in Rusi. Pod Leninom je Ukrajina pridobila največ v zgodovini (povečala se je za skoraj 100%), saj jim je Lenin leta 1922 podaril Donjecko regijo, Lugansko in še nekaj drugega ozemlja (ki se je včasih tudi imenovalo Novorossija oz. Nova Rusija, kot ga imenujejo mnogi še danes, saj je to zgodovinsko ime za ta del sveta). Do takrat je bilo vse to del Rusije že od takrat, ko je Katarina iz tega območja ter Krima pregnala Turke in osvobodila Grke, ki so jih ti imeli za sužnje. Ravno za to je na tem območju ogromno število Grkov in je Ukrajina edina država, ki ima dve grški ambasadi - eno glavno ter še eno v Donjecki regiji. Stalin pa je bil Gruzijc in je izvajal genocid nad vsemi narodi Sovjetske zveze. Če še ne veš, je odgovoren za veliko več mrtvih v Rusiji, kot v Ukrajini. Med večjimi žrtvami je bil tudi Kazahstan. Ni razlikoval po nacijah ampak po pripadnosti (slovan, neslovan).Torej, nevem katere zgodovinske knjige bereš (24ur ni zgodovinska knjiga) ampak ne poznaš zgodovine.
nsiirhilnil
21. 06. 2014 10.38
+7
Vprašanje časa, a Kijevski fashisti bojo s svojim stričkom popuš... V naslednjih 5 letih pa sledi propad eu, ker te, ki vlečejo niti, nimajo vseh koz na broju!!!
Mb128
21. 06. 2014 10.15
+1
Ja, baje misli z Rusijo doseč dogovor o 10 km širokem demitaliziranem pasu. O tem naj bi se začeli pogovarjati že v ponedeljek.
Mb128
21. 06. 2014 10.29
+5
Še dve stvari. Putin je izjavil, da če bo Ukrajina podpisala pridružitveni sporazum, da bo Rusija uvedla carino na njene izdelke. Dosedanja carina je bila 0%. Hkrati je povišal borbeno pripravljenost oboroženih sil na najvšjo možno stopnjo in ukazal vojaške vaje. Zgleda, da bo še veselo. A se še spomnite kako se je začela II. svetovna vojna?
torkov
21. 06. 2014 12.17
+3
Logično, da bo uvedla carino. Tudi EU in Slovenija imata carino za izdelke iz držav, ki niso članice EU in obratno. Tako dela cel svet in je pravilno, saj bi EU lahko tako na ruski trg prek Ukrajine spravila nenormalno veliko šare, za katero morajo zdaj plačati carino, Rusi pa na EU ne bi mogli, saj bi Ukrajina dobila navodila, da mora izdelke iz držav, ki niso članice EU, dodatno cariniti.
bozicki
21. 06. 2014 08.57
+6
Ukrajinsko letalstvo je ob 23.00 UTC z letalstvom napadlo vas Semenovka. Spet so napadli s PREPOVEDANIMI SREDSTVI - ZAŽIGALNE - FOSFORNE BOMBE. Le te prepoveduje več konvencij. Zanimivi, da o uporabi le teh, na tem portalu, ki ne skriva navijanja za HUNTO, o tem še nismo brali.
bozicki
21. 06. 2014 08.58
+6
S tem napadom pa je HUNTA jasno pokazala, kako resno misli s predlogom o premirju. Še eden kamenček v mozaiku VELIKIH LAŽI in PREVAR iz KIJEVA.
tomy33
21. 06. 2014 08.28
+5
Klasična poteza, ker so mu razbili in uničili elitni bataljon rabi čas za pregrupiranje enot........potem pač to v celofan zavije. Nasedajo pa samo indoktrinirani mediji. Za one z dobrimi želodci pa so posnetki o pravem razlogu na tubi......
Ranunculus
20. 06. 2014 23.39
+0
Hmmm... za Moskvo to ni dovolj... a za Washigton in Bruselj je to dovolj?
bozicki
20. 06. 2014 23.03
+10
Skratka fali bistvo - POZIV K POGAJANJEM. Brez tega je vse samo mlatenje prazne slame in porpaganda najslabše vrste!
redinmir
20. 06. 2014 22.56
-18
Rusi v Ukrajini so naseljenci imperija in zato navadni vsiljivci, ki nimajo na tleh Ukrajine pravice vladati.
bozicki
20. 06. 2014 22.58
+15
Ti si pa res nisi popolnoma na jasnem z zgodovinskimi dejstvi in geografijo. Žal...
tutankamon86
20. 06. 2014 23.09
+10
Redinmir tvoj komentar ne sovpada s pojoma "red" in "mir", vsekakor pa nisi na tekočem z zgodovino, geografijo, moralnimi načeli, kakor tudi ne s sedanjo politiko. Takšen komentar lahko napiše le ""nevedna oseba" oz. oseba, ki je premalo na tekočem z dejstvi. Takšne osebe so pogosto kaj hitro tudi žrtve medijske blokade in propagande.
Ranunculus
20. 06. 2014 23.43
+6
tutankamon86, tak komentar napise provokator.
tutankamon86
20. 06. 2014 23.55
+6
dado_alexy@yahoo.com
20. 06. 2014 22.50
+15
Veseli me, da nas je vse vec takih ki ne nasedamo poceni propagandi!!...
tutankamon86
20. 06. 2014 22.47
+10
No pa da vidimo...pričakujem pa, da bodo že med tem vikendom našli kakšen izgovor, češ da jih "teroristi" ogrožajo in so morali posredovati...
bozicki
20. 06. 2014 22.35
+11
Ukrajinski vojaki v Mariupolu - NAPIS NE USTREZA FOTOGRAFIJI. Pravilno bi bilo UKRAJINSKI PLAČANCI V Mariupolu. Ti na sliki namreč NISO UKRAJINSKA REDNA VOJSKA! SO PLAČANCI, KI SE BOJUJEJO ZA DENAR!!!! Če pa se s tem ne strinjate - potem drugič, ko bodo ZDA plačanci spet kje pobili cele družine. (dokazano za Irak), takrat napišite VOJAKI ZDA MORIJO CIVILISTE...
tutankamon86
20. 06. 2014 22.58
+6
Si videl posnetek od včeraj? Ko so naredili intervju z nekaj preživelimi vojaki "Aidar bataljona", ki so ga popolnoma onesposobili...namreč, delajo pod "pogodbo" za denar.
bozicki
20. 06. 2014 23.00
+9
Odkrito so povedali, da so plačanci. 3000 grivn na mesec je njihova cena. Ukrajinske vojske praktično ni v spopadih.
tutankamon86
20. 06. 2014 23.13
+6
Tako je. Sicer so tudi še vedno nekateri navadni vojaki, ki so bili le vpoklicani v vojsko (tisti ki niso že pred meseci odstopili ali pa prestopili na drugo stran), vendar "morajo" sprejeti poziv, drugače bi bili obsojeni (deserterstva, izdajalstva...nevem kaj vse še spomnejo, s temi kaznimi nisem popolnoma na tekočem).
bozicki
20. 06. 2014 22.23
+16
Glede na prebrano in ponujeno - PREDLOG POROŠENKA je dejansko zahteva za KAPITULACIJO. V tem istem času, pa vršilec dolžnosti ministra za obrambo Ukrajine - Mihajlo Koval ODKRITO GOVORI o ustanavljanju FILTRIRNIH TABORIŠČ za prebivalstvo Luganska in Donjetska. Tam naj bi prebivalstvo "sortirali" po sistem NAŠI - VAŠI. Tisti, ki bi imeli srečo, bi bili "humano preseljeni" ostali pa.... KREMELJ je že povedal, da KIJEV teži k ETIČNEMU ČIŠČENJU!
bozicki
20. 06. 2014 22.18
+14
Odziv Kremlja na 15. točk predloga o premirju: Če v teh 15ih točkah NI PREDLOGA O POGAJANJIH, potem se temu lahko reče samo in zgolj ULTIMAT! Za ITAR-TASS vir iz Kremlja.
bozicki
20. 06. 2014 22.08
+12
Predrago UREDNIŠTVO, gospod Timaž Perovič, sicer ste Vi tu, da nas informirate, a Vas moram spet , žal, jaz. 1. Danes, 20.06.2014 sta bila v Slavyanskku UBITA pet (5.) letni Arseny Danchenko in njegova mama. Umrla sta, ko so sile iz KIJEVA z artilerijo napadle njihovo bivališče. Zares, pogumno dejanje, 2. Danes, 20.06.2014 so sile iz KIJEVA z granatami napadle OZEMLJE RUSKE FEDERACIJE. To je NAPAD NA SOSEDNJO DRŽAVO!!! Napaden je bil mejni prehod Novoshakhtinsk v regiji Rostov. Rusko ozemlje je bilo napadeno z več granatami. Bilo je več ranjenih uslužbencev carine, od tega eden huje! Morda bi si morali Rusi za vzgled, pri takih dogodkih, vzeti Turke, ki so v podobnem primeru odgovorili z močnim artlerijskim napadom.Kot je povedalo v svoji izjavi Rusko Zunanje ministerstvo, gre za resen incident, ki je direktno in flagrantno kršenje Ženevskih dogovorov.
bozicki
20. 06. 2014 22.11
+10
V tem minometnem napadu na ozemlje Ruske Federacije pa si KIJEVSKE sile DIREKTNO OGROŽALE tudi ZBIRNI CENTER za begunce, ki beže pred fasisti.