Tujina

Zaradi pritiska okolice se je poročila s svojim posiljevalcem. Zdaj je njegova druga žena

Kabul, 08. 04. 2015 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Svetovna javnost je leta 2011 budno spremljala usodo posiljene Afganistanke, ki je končala v zaporu, kjer je tudi rodila hčerko. Predsednik je zaradi številnih pritiskov podpisal njeno pomilostitev in ženska je bila svobodna. Čeprav je imela možnost, da se z otrokom umakne na varno, pa se je zaradi številnih pritiskov poročila s posiljevalcem.

Mednarodne organizacije za človekove pravice se še vedno borijo, da bi v Afganistanu oblasti spremenile zakoreninjen sistem, ko se žrtve posilstev morajo poročiti s svojimi napadalci.

Ameriška televizijska hiša CNN je tako predstavila zgodbo Gulnaz, ki jo je leta 2009 posilil sestričin mož. Ker je bil moški poročen, jo je sodišče obsodilo za prevaro in strpalo v zapor. Najprej na dve leti, ko pa se je na obsodbo pritožila, so jo obsodili na 12 let. Njena zgodba se je razširila čez afganistanske meje, tako da je svetovna javnost začela pritiskati na tamkajšnje oblasti. Tako močno, da jo je moral afganistanski predsednik pomilostiti. Ko so jo leta 2011 izpustili iz zapora, so jo namestili v varno hišo, na podlagi pomilostitve pa bi se lahko poročila s komer koli.

Ko so Gulnaz in njeno hčerko, ki je bila plod posilstva in je rojena v zaporu, izpustili, je svet pozabil nanjo in zgodba je bila zaključena. A za Gulnaz se je groza nadaljevala. Še naprej je trpela, saj se je morala poročiti z napadalcem. Postala je njegova druga žena.

Zakaj poroka?

Afganistanske ženske so kaznovane, če jih posilijo. Končajo v zaporu, družine jim obrnejo hrbet, družba tudi. Okolica jih prisili, da se s svojimi napadalci poročijo. Če tega ne storijo, so izločene. Ker gre za izredno tradicionalno družbo, to za ženske pomeni grozljivo trpljenje. Če so pri napadu še zanosile, potem družba ožigosa tudi otroka.
Afganistanske ženske so kaznovane, če jih posilijo. Končajo v zaporu, družine jim obrnejo hrbet, družba tudi. Okolica jih prisili, da se s svojimi napadalci poročijo. Če tega ne storijo, so izločene. Ker gre za izredno tradicionalno družbo, to za ženske pomeni grozljivo trpljenje. Če so pri napadu še zanosile, potem družba ožigosa tudi otroka. FOTO: Reuters

Večina afganistanske družbe meni, da so ženske krive, če so posiljene. Izločijo jih iz družbe, celotno njeno družino ožigosajo, tako da so deklice in ženske primorane vzeti posiljevalca za moža. Če je posiljevalec poročen, potem primer še pristane na sodišču, saj naj bi bila posiljena ženska kriva za prevaro v zakonu.

Gulnaz je imela v času posilstva komaj 16 let. Ko so jo pred dnevi obiskali ameriški novinarji, je pod srcem nosila že tretjega otroka svojega moža-posiljevalca Asadulaha. Slednji je bil zaradi napada sicer tudi obtožen in v zaporu, a so mu kazen zmanjšali.

Afganistanska družba meni, da se je Gulnaz s poroko rešila velike sramote. Mater samohranilko ne bi nikjer sprejeli, njena družina bi bila zasmehovana in poniževana.

Zdaj živi v Asadulahovi hiši, in sicer z njegovo prvo ženo oziroma s svojo sestrično. Asadulah je sprejel novinarje in snemalce, saj jim je želel pokazati, da je "postopal odgovorno in da se je poročil z Gulnaz". Prepričan je – prav tako večina afganistanske družbe – da je Gulnaz rešil pred veliko sramoto. "Če je ne bi poročil po načelih naše tradicije, potem se ne bi mogla vrniti družbo in v njej živeti. Njeni bratje je niso želeli sprejeti nazaj. Zdaj nima več teh težav," je dejal za CNN.

Gulnaz je bila ves čas pogovora mirna, soproga pa ni niti enkrat pogledala. "Svoji hčerki nisem želela uničiti življenja, nisem želela biti nemočna, tako da sem pristala na poroko," je dejala novinarjem. "Smo tradicionalni ljudje. Ko smo ožigosani, potem raje umremo, kot pa da bi živeli ožigosani," je še dodala.

Zakon zgrajen na zločinu

Hčerka, s katero je zanosila med posilstvom, gostom natoči čaj, ostalih sedem otrok, ki živi v skupnem gospodinjstvu, pa se igra. Hčerka nosi ime, ki v prevodu pomeni "Nasmeh". V času pogovora prve žene ni na spregled. Na zidu je razobešena pisna odločitev takratnega afganistanskega predsednika Hamida Karzaja iz leta 2011, da Gulnaz pomilosti. A še vedno je moč čutiti, da je zakon zgrajen na grozljivem zločinu.

Na Gulnaz so po izpustitvi močno pritiskali, da se mora poročiti s svojim posiljevalcem. In takih žensk in deklic, kot je Gulnaz, je v Afganistanu ogromno.

Na žensko pritiskali celo predstavniki vlade

Nekateri aktivisti so Gulnaz sicer skušali pomagati ter njo in njeno hčerko prepeljati v tujino, kjer bi lahko živeli v miru. Njena ameriška odvetnica je dejala, da je bil pritisk premočan: na žensko so pritiskali celo predstavniki afganistanske vlade. Postala je ujetnica svoje okolice, ki ji je ves čas pripovedovala, da bo ostala sama s hčerko ter da ju ne bo nihče varoval. Bila je brez izobrazbe, mlada, z nezakonskim otrokom v rokah, brez pomoči družine … obe s hčerko sta bili obsojeni na trpljenje. Čeprav so ji aktivisti nudili pomoč, je Gulnaz klonila pred pritiski domače okolice.

Ženska spremenila zgodbo

Pred štirimi leti, ko so se ameriški novinarji pogovarjali z Gulnaz, je še vedno zatrjevala, da je bila posiljena. Zdaj je spremenila zgodbo: v prisotnosti soproga novinarjem pove, da so jo družinski člani prisilili, da si zgodbo izmisli. "Zdaj je poleg mene in ve, da je bila zgodba prenapihnjena," je dejal Asadulah.

"Zdaj ne razmišljam več o tem. Zdaj z njim nimam problema in nočem razmišljati o preteklih težavah. Moje življenje je v redu … Srečna sem s svojim življenjem … Gre naprej," je dejala še v prisotnosti svojega moža-posiljevalca.

Ko je mož stopil iz sobe, je Gulnaz povedala malce drugačno zgodbo

Nato ji Asadulah dovoli, da se z novinarji pogovori na samem. Kljub temu ostane v bližini, in sicer pri vratih sobe. Čeprav zdaj zatrjuje, da ni bila posiljena, pove, da so jo bratje želeli vzeti nazaj ter da je oni niso silili v poroko z napadalcem. "Moji bratje so poroki nasprotovali. Prepričevali so me, naj vzamem hčerko in naj grem v Pakistan živeti z njimi. Toda zdaj sva poročena, odrekli so se me in nikoli več se ne bomo videli," je dejala.

Da se poroči s svojim napadalcem, se je odločila zaradi svojega otroka. Dodala je še, da svojih želja ni mogla uresničiti. "Poročila sem se s tem moškim, prekinila sem stike z mojo družino, in sicer le zato, da bi kupila hčerkino prihodnost," je še dodala.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aaaaaa122121
09. 04. 2015 11.06
+0
sprenevedanje zahodnih medijev, pop dajte no kej napisati o zenskih pravicah in polozaju v Saudski arabiji, aja tm lahko delajo kar zelijo, dokler sluzijo interesom zda. :)
pkorosec
09. 04. 2015 11.45
-2
a zdaj so ZDA glavne za Savdsko Arabijo? Kaksno ureditev pa imajo tam? Krscansko? Zidvosko? :)
najots
09. 04. 2015 08.50
+1
DIVJAŠTVO!!!
ovlis000
08. 04. 2015 23.48
+0
Ampak če dobro pomislim, ženska sploh ni tako neumna. Če je v svoji glavi lahko odpustila, vsaka ji čast. S tem dejanjem, ne samo da si je pridobila pravice v družbi, kot piše v poročilu, ampak je otroku dala očeta, v svoji podzavesti se je rešila strahov, katerega nosijo posiljene ženske celo življenje. Mogoče se ji je tudi on pokesal in obžaloval nasilje, katerega ji je storil.
NePaNePaNe
09. 04. 2015 05.47
+2
Pol pa najbolš, da začnem okol hodt pa posiljevat ženske. V parih mescih si lahko ustvarim pravi harem! Al ne?
asgml
08. 04. 2015 22.57
+2
ali slučajno veste, kako je v afganistanu? kakšna je tradicija? če ženski umre možj, jo izločijo iz družbe, je izobčena.VSE poroke so dogovorjene.ločitev NI.mogoče v 1%.kjer pa potem oba, moškega in žensko izobčijo iz družbe.skokov čez plot NI.za prevaro je namreč smrtna kazen.v tem primeru je moški posilil žensko.v takem primeru je kriiva ženska, češ da ga je zapeljala in ne, da se je zgodilo nasilje nad njo.razvolj dogodkov t tem primeru je zame razumljiv.tako pa je ženska nekako zaščitena-vsaj preživi, tudi otrok preživi.tam je kastni sistem.če te izobčiijo, ni hujšega, še lastna družina se ti odpove, šans za preživetje praktično NI.čistilka stanovanj zasluži 5 eur na mesec, živi na uliciče bi ta nesrečna ženska sedaj pobegnila od moa-posiljevalca, bi jo takoj ubili, s kamenjanjem.sicer pa-ali sta gledali turško nadaljevanko SILA? tudi v bližnji Turčiji na jugu vlada precej podoben sistem-določijo ti partnerja.če odkloniš to poroko, se te odpovejo tudi lastni starši.če si izbereš nekoga sam, te ubijejo.lastna družina! ker rešujejo "družinsko čast",ne pozabite nečesa-dogovorjene poroke ima več kot polovica zemljanov!
slovenc79
09. 04. 2015 03.06
+4
a vi sploh veste kako je na zahodu? ljudje imajo klube kjer se hodijo poročeni, v zvezi parit z neznanci! imajo cele sisteme in laboratorije kjer redijo mnogo vrst živali, jih hranijo z umetnimi hranili, da je po volumnu več mesa, nato pa po tekočem traku spremenijo v McNevemkaj. sadje in zelenjava je umetno, da bolje izgleda in se lažje prodaja je prepojeno s raznoraznimi strupi. in največji štos je v tem da se ti zahodnjaki imajo za "humane" in civlizirane in napredne. NE. tiščijo glavo v pesek in uživajo v brkljanju po svojih telefončkih. edina razlika med nami je, da je zahod ob drugem tudi dobesedno zasužnjil tretji svet za svoj dobiček. to je to, ko že greš primerjat kulture.
pkorosec
09. 04. 2015 07.51
+1
cakaj malo slovenc79 glede tvojega zanicevanja Zahodne druzbe.. To kar ti opisujes swingerje kot nesnago, to jaz opisujem pac kot odprto druzbo. Nihce nikogar ne sili. Pac niso zavrti. A sem sam del tega? Not your business! Kar se tice pornografije, si poglej malo net in bos videl polno amaterskih arabskih zensk ki sodelujejo v orgijah in lezbicnih prizorih, ampak imajo seveda gor svoja pokrivala. Smesno je po eni strani kritizirat krscansko cistunstvo, a naslednji dan kritizirat svobodomiseln stil zivljenja kot nekaj pokvarjenega. Kar se tice zivali in hrane ti kot zagovornik zahodne druzbe povem, da nikoli ne grem jest v te restavracije s hitro prehrano in da pridelujem domaco bio hrano. Bi pa bilo zanimivo, ce bi lahko fotografiral ljudi, ki jedo pri McDonnaldsu na Grazski zelezniski postaji, pa bi videl, da to jedo tudi pokriti. Se vec, priporocam ti da si ogledas kar sam. Kar se telefonckov tice, ga sam ne uporabljam in spet bi ti lahko posl
pkorosec
09. 04. 2015 08.00
-3
Kar se telefonckov tice, ga sam ne uporabljam in spet bi ti lahko poslal goro fotografij, kjer na vlaku pokriti brkljajo po svojih telefonckih. Ko pa govoris o lovu za dobicek, pa te naprosam da opustis naivnost. Ves planet, vse kulture stremijo za dobickom in vse te druzbe temeljijo na denarju.
adamantin
09. 04. 2015 19.33
-2
Zakaj pa ne grejo tisti, ki pljuvajo po zahodnem svetu pogledati malo naokrog kako kvalitetno življenje je drugje, da lahko pridejo nazaj in nam potem grajajo zahodni način življenja...
pravica5
08. 04. 2015 21.39
-1
Izbrisan komentar: Winston Churchill 1899. "Posamezni muslimani lahko kažejo odlične kvalitete, vendar vpliv vere ohromi socialni razvoj tistim, ki ji sledijo. Na svetu ne obstaja močnejša retrogradna sila."
pravica5
08. 04. 2015 21.41
-3
Dej admin poglej kaj brises. Besede cloveka ki je imel zasluge da je EU bila osvobojena izpod jarma fasizma in nacizma.
novak.novak
09. 04. 2015 00.00
-2
pa kje pa, osvoboditelji so bili po njegovem sam partizani, in to slovenski...
pravica5
08. 04. 2015 20.10
+1
Priložen kratek govor Winstona Churchilla je bil napisan 1899, ko je bil mlad vojak in novinar. Verjetno določa trenutne poglede mnogih, vendar se izraža v čudovitem churchillskem prelomu stavka in uporablja angleški jezik, v katerem je bil mojster. Sir Winston Churchill je bil brez dvoma eden največjih mož v 19. in 20. stoletju. Bil je pogumen mlad vojak, briljanten novinar, izreden politik in državnik, velik vojaški vodja in britanski premier, ki mu mora biti zahodni svet za vedno hvaležen. Bil je prerok v svojem času. Umrl je 24. januarja 1965 pri visoki starosti 90 let in ker je svoji državi služil celo svoje življenje, so ga pokopali z državniškimi častmi. TUKAJ JE NJEGOV GOVOR: »Kako strašni so uroki, na katerih sloni Islam in njegovi častilci! Fanatična blaznost pri človeku je prav tako nevarna kot hidrofobija (strah pred vodo) pri psu, in je to strašna usodna apatija. Učinki so se pojavili v mnogih državah, lahkomiselne navade, zanemarjanje sistemov kmetijstva, počasne metode poslovanja in negotovost premoženja obstajajo kjerkoli živijo ali vladajo Prerokovi privrženci. Degradiran senzualizem (čutnost) oropa to življenje svoje elegance/olike/vljudnosti in izboljšanja, poleg njenega dostojanstva in svetosti. Dejstvo, da mora vsaka ženska v mohamedanskem pravu pripadati nekemu moškemu kot njegovo absolutno premoženje, bodisi kot otrok, žena, ali priležnica, suženjstvo ne bo dokončno izumrlo, dokler islamska vera ne bo prenehala biti velesila med ljudmi. Posamezni muslimani lahko kažejo odlične kvalitete, vendar vpliv vere ohromi socialni razvoj tistim, ki ji sledijo. Na svetu ne obstaja močnejša retrogradna sila. Daleč od tega, da bi izumiral, je Islam militanten in je vera spreobračanja. Razširil se je že po vsej centralni Afriki, dvignil neustrašne bojevnike na vsakem koraku; in če ne bi bilo krščanstvo v zavetju močnih vej znanosti, proti katerim se je zaman boril, bi civilizacija moderne Evrope padla kot je padla civilizacija starega Rima."2
asgml
08. 04. 2015 23.05
+0
islam ne sloni na nikakršnih fanatičnih urokih.nekaj je islam, najbolj miroljubna vera, nekaj pa je islamski verski fanatizem.razlikujjeta se kot dan in noč.če ne razumete: islamski fanatiki v prvi vrsti pobijajo muslimane, magari v isti državi.slovenske nepoučene ovce in tudi admini pa tlačijo vse v isti koš-islam in verski fanatizem.naj vas ne čudi, da se muslimani ne pritožujejo množično in vsakodnevno čez takšne objave.nad kurjo pametjo se resnično ne bodo pritoževali, so zelo ponosni ljudje.mislijo si .ubogi slovenci, prazne glave, brez duše,...sicer pa jim nobena zakonska ali izvenzakonska zveza ne zdrži več kot par mesecev, lažnjivi, nepošteni,koruptivni, revni,...S slovenci se žal nihče ne ubada...ker smo preveč uboge pare, o nas ni vredno izgubljati besed..
novak.novak
09. 04. 2015 00.00
+2
moderator@pop-tv.si 10:21 AM (12 hours ago) to me Spoštovani, Komentiranje na naših portalih je moderirano in deluje v skladu s pravili, ki določajo njihovo objavo.Vaš komentar ni v skladu s temi pravili in smo ga zato tudi izbrisali. Izbrisan komentar: a osti, kaj pol ni napovedal vojne švabom? seveda da ne,ko pa so paktiral z njimi...pa z zastavcami mahal, do 22. junija so bili kar kolegi... Pravila za objavo komentarjev si poglejte TUKAJ. Lep pozdrav, uredništvo 24ur.com moderator@pop-tv.si 10:44 AM (12 hours ago) to me Spoštovani, Komentiranje na naših portalih je moderirano in deluje v skladu s pravili, ki določajo njihovo objavo.Vaš komentar ni v skladu s temi pravili in smo ga zato tudi izbrisali. Izbrisan komentar: nočemo belega kruha, so vpili tam po primorskem po 45 letu....hehehe, tile pa sam da ni janša....
slovenc79
09. 04. 2015 03.08
+1
asgml, dobro si povedal. in ne samo slovenci, cel zahod postaja takšen.
pkorosec
09. 04. 2015 07.52
+1
zakaj pa vsi tile ljudje prihajajo v ta pokvarjen Zahod? Zakaja ne pobegnejo v ostale arabske drzave, kjer ni vojne?
brija?
08. 04. 2015 17.01
-7
brija?
08. 04. 2015 17.00
+12
Pa saj to ne more bit res in take ljudi naj bi spuščal v evropo za sosede. * da se more posiljena ženska poročit z posiljevalcem je absurd. Še huje pa je da jo celo zaprejo v zapor ker je bila posiljena saj po njihovo je ona kriva za razdor v družini. Pa tej ljudje so 1000let za leseno žlico. Pa da je to v njihovi \"KULTURI\" to sploh ni nobena kultura. Posilstvo, zakon po prisilo, izobčenje posiljene ženske. Posiljevalec je pa potem njen rešitelj ma ne ga srat ljudje. Če ima to kej z kulturo pol ima tud moj maček. Za druge komentarje pa kaj mešate američane pa njihovo posredovanje, gre se za zgodbe 1000 žensk in njihovega trpljenja pod prisilo najbolj primitivnih ljudstev kar jih pomni človeštvo.
PonosenKomunist
08. 04. 2015 15.05
-14
Sama se je tako odločila torej ni vse tako kot napihujejo 24ur.
nicor
09. 04. 2015 13.10
kraljicavesolja
08. 04. 2015 14.58
+2
Ne pozabit, da so včasih v Afganistanu, Iraku ženske lahko hodile v šolo in v službo ter živele na "naš" način. Pol so pa dobri Ameri začel drek mešat, kot vedno.
pkorosec
08. 04. 2015 15.06
-2
dajte gospa, zdaj pa ze nehajte pa enkrat recite bobu bob. Ameri so marsikje drek mesali, pa vseeno ne vidim da bi zenske bile sistematsko zatirane in posiljevane. Tu pa je v ozzadju nekaj drugega, samo dvomim da bi vi imeli pogum to glasno izrect. Je to mogoce krscanstvo? Je to Budizem? Je to Judizem? Je mogoce Hinduizem? Ne! Nekaj drugega je, nekaj kar vecina evropskih kvazipravicnikov tako brani.
appollyon
08. 04. 2015 15.18
-4
Kraljicavesolja, tudi ti bi lahko obiskala šolo, muzej in podobne zadeve da nebi pisala bedarije. Res je afganistan je bil amerika na BV-ju, potem pa so ga unili komunisti, zaradi katerih so tudi nastali talibani in razni skrajneži na tistem koncu azije!
xxdrgregoryhouse
08. 04. 2015 15.49
+1
Be-Head-Ed
08. 04. 2015 16.32
+7
pkorošec: Vsi ljudje na svetu ne premorejo toliko zlobe kot jo premore en žid! Take zgodbe so predvsem tragične in žalostne in je potrebno vsako obliko nasilja absolutno obsoditi, ne glede na to kje in komu se dogaja. Ti pa na tuji tragediji vedno opravičuješ genocide lastnega naroda? To kar se dogaja v kibucih in v ortodoksni skupnosti judov: nasilje, dogovorjene in prisilne poroke, tudi poroka s posiljevalcem,...pa ne boš zasledil na CNN, kajti ve se kdo je lastnik te hiše kot tudi tega portala, ki vsak dan poskrbi za dnevno dozo sovraštva. Svoje nasilje in zločine spretno skrivate, tuje pa radi razkazujete. Vero imate skupno (Ellah/ Allah, Šalom alejkum/Selm ajelkum, pokrivala za ženske oboji s tem, da judinje večinoma v Evropi nosijo lasulje, obrezovanje, molitev-način, zapovedi,... nič boljši nisi. Ste vplivi in kradete od drugih, oni pa so revni in nimajo v lastništvu raznih CNN, BBC, HBO, FOX, POP,...UN,IMF, VLAD....zato molči, sicer pa v kibuc!
pkorosec
08. 04. 2015 16.53
-7
Beheaded, kot prvo, nisem jud, ampak sem ateistiscni, nekrscen slovenec, ki pa imas z judi samo dobre izkusnje.
pkorosec
08. 04. 2015 16.54
-7
beheaded, zal mi tale judovski portal ne dovoli komentirat, ampak samo to bi ti rad povedal, da mi en psihotik ne more ukazovat da naj molcim.
gostgozd
08. 04. 2015 14.38
+5
Bravo religijci! No vidite, kako super zadeva je tradicija ni svete knjige. Še kdo naj mi kakšno reče proti "zakonom" zapisanim v sveti knjigi in večini, ki jim sledi ... (no, hvalabogu se je vsaj poročila, kako bi bilo, če bi otrok odrašla brez očeta??? .. za otroke gre vendar!
DarthMalgus
08. 04. 2015 13.43
+44
Islam je res vera ljubezni....
lord_m
08. 04. 2015 13.55
+29
Mejduš
08. 04. 2015 14.53
+7
appollyon
08. 04. 2015 15.18
-3
xxdrgregoryhouse
08. 04. 2015 15.51
+0
Infraping
08. 04. 2015 13.25
+8
če le v Boga verjame
Dobrovoljac
08. 04. 2015 13.04
+79
Ker primitiven,zaostali narod je to. Katastrofa.
kraljicavesolja
08. 04. 2015 13.55
-11
gostgozd
08. 04. 2015 14.44
-8
Zakaj primitiven in zaostal?? Pač sledijo tradiciji in Knjigi. ...sej najbrž so hotl sprejet kakšen zakon, da bi se "posodobili", ampak bi večina itak razpisala referendum. večina (in tradicija) imata pač vedno prav!
nevica
08. 04. 2015 12.53
+63
Oh, groza. In takile hočejo zavladati celemu svetu!
Infraping
08. 04. 2015 13.30
+1
Infraping
08. 04. 2015 13.31
-3
bolš de se v ukrajini mal točejo ko z ženskami delajo še huje ko pa de bi te boga osrečujoče ljudi raja lišl
FrancRodeVKristusu
08. 04. 2015 12.46
-35
Čestitam mladoporočencema! Za vse ki komentirate pa vam sporočam, naj jih ne obsojajo, naj ne obsojajo njihove tradicije... Tako kot tudi pri nas je poroka nekaj svetega!
gostgozd
08. 04. 2015 14.42
+3
Točno tako! .. tradicija je že po definiciji nekaj superdobrega (če je podprta s par tisoč let staro knjigo (in miljardo sledilci) pa sploh ni dvoma. (hvalabogu jo je srečala pamet in se je poročila, tako bo otroček imel očkata (in bo lahko razdelal ojdipovski kompleks))
BioBenz
08. 04. 2015 15.37
+6
Superiorno trolanje....stoječe ovacije obema!!
BioBenz
08. 04. 2015 12.40
+13
Romanika v islamu
pravica5
08. 04. 2015 12.20
+13
Kaksen narod ,a so to muslimani?.Jaz mislim da se to zmisljujeno saj clovek ne more biti tako grozna zival"oprostite zivali". Al ja?!?
kraljicavesolja
08. 04. 2015 12.23
-15
Pravica, v SLoveniji možje posiljujejo svoje žene pa še kej hujšga.
JoC13
08. 04. 2015 12.18
+46
To je islam. To bi rada Angela s prijatelji pripelala v Evropo, večina folka pa jih pri tem podpira. Čestitke.
Balki30
08. 04. 2015 12.05
+9
Oh...ta amore.....dobro dobro....srečn konec.
Marcosso
08. 04. 2015 12.35
+1