Tujina

Poroka dveh stark

San Francisco, 17. 06. 2008 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Župan San Francisca je poročil 87- in 84-letnico, ki sta usodni "da" dahnili že leta 2004, a so takrat njuno poroko razveljavili.

Prvi po razveljavitvi prepovedi sta se poročili 87-letna Del Martin in 84-letna Phyllis Lyon.
Prvi po razveljavitvi prepovedi sta se poročili 87-letna Del Martin in 84-letna Phyllis Lyon. FOTO: Reuters

Tamkajšnje vrhovno sodišče je že sredi maja prepoved porok med istospolnimi pari razglasilo za neustavno, zdaj pa so občinski uradi tudi v praksi začeli uresničevati to odločitev. Župan San Francisca, demokrat Gavin Newsom, je tako kot prvi poročil 87-letno Del Martin in 84-letno Phyllis Lyon in dejal, da gre za izjemen trenutek v zgodovini.

Newsom je ženski poročil že leta 2004, ko je samovoljno naročil občinskim uradom izdajo tovrstnih poročnih dovoljenj. Okrog 4000 sklenitev takšnih zakonov je v paniki, ki jo je sprožil, izkoristil George Bush v predvolilnem boju proti Johnu Kerryju, ki je kot član Demokratske stranke veljal za večjega privrženca istospolnih parov od republikancev. Poroke so tako razveljavili, ker naj ne bi bile v skladu z državnim zakonom, potem ko se je nekaj parov pritožilo, pa so ugotovili, da je zakon o prepovedi porok homoseksualnih parov neustaven.

Odločitev sodišča so pospremili protesti zagovornikov tradicionalnih vrednot.
Odločitev sodišča so pospremili protesti zagovornikov tradicionalnih vrednot. FOTO: Reuters

Kalifornija je tako postala druga zvezna država (poleg Massachusettsa) ZDA, ki dovoljuje istospolne poroke, štiri druge države pa priznavajo civilne zveze. S tem seveda niso zadovoljni zagovorniki tradicionalnih vrednot, ki so že sprožili sodni spor, zbirajo pa tudi podpise za referendum 4. novembra, s katerim želijo spremeniti ustavo. Po njihovem mnenju bi morala biti poroka posebej opredeljena kot zveza med moškim in žensko.

Odzvala se je tudi losangeleška nadškofija, ki je sporočila, da cerkev ne more podpreti spreminjanja definicije poroke, ki "ima edinstveno mesto v božji stvaritvi združitve moškega in ženske v zvezo, ki je namenjena gojenju in podpiranju novega življenja“. Možnost, da bi ta odločitev sodišča tudi tokrat vplivala na predsedniške volitve, tako teoretično obstaja, vendar pa tokratni republikanski predsedniški kandidat John McCain ne uživa tako trdne podpore krščanske desnice v ZDA, kot jo je George Bush.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robinud@volja.net
17. 06. 2008 14.49
Ne jemat verskih fanatikov resno. Noja, njihov parol ne. Na njih pa kar gledat s kotom očesa...
mojster_jaka25
17. 06. 2008 14.44
GOD HATES SIN! GOD HATES HOMOS! A cerkevenega osebja, ki natepava male otroke, pa bog ne sovraži? Glej ga, pofu*****, od kdaj pa je bog tako močno subjektiven? GIVE YOUR LIFE TO JESUS!