Tujina

Blair: Prevzel bom vso odgovornost za vse napake, brez izjeme ali izgovora

London, 06. 07. 2016 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vodja preiskave o vlogi Otoka v iraški vojni je po sedmih letih objavil poročilo o ugotovitvah, ki pa precej obremenjujejo takratnega premierja Blaira. Vojaška akcija takrat ni bila zadnja možnost, ocene glede iraškega orožja za množično uničevanje so bile predstavljene z neupravičeno gotovostjo, posledice invazije pa podcenjene.

Velika Britanija je stopila v vojno v Iraku, preden so bile izčrpane vse miroljubne možnosti za razorožitev te bližnjevzhodne države, je ob objavi z napetostjo pričakovanega poročila o vlogi Otoka v iraški vojni izjavil vodja preiskave, upokojeni diplomat John Chilcot

Kot je dejal, gre za poročilo o "posredovanju, ki je šlo zelo narobe, posledice pa je čutiti še danes". Čeprav Chilcotova preiskava ni imela mandata soditi o zakonitosti invazije na Irak leta 2003, je upokojeni diplomat danes izpostavil, da je bil proces odločanja glede zakonske podlage za vojno "daleč od zadovoljujočega".

Protestniki z maskami nekdanjega britanskega premierja Tonya Blaira, levo, in nekdanjega ameriškega predsednika Georga W. Busha.
Protestniki z maskami nekdanjega britanskega premierja Tonya Blaira, levo, in nekdanjega ameriškega predsednika Georga W. Busha. FOTO: AP

Odločitev o sodelovanju v iraški vojni je sprejel nekdanji premier Tony Blair, zaradi česar ga številni Britanci še danes prezirajo.

V kratki izjavi po Chilcotovem nastopu je Blair za zdaj dejal le, da je deloval v najboljšem interesu Velike Britanije. "Ne glede nato, ali se ljudje strinjajo z mojo odločitvijo za vojaško akcijo proti Sadamu Huseinu ali ne, sem jo sprejel v dobri veri in v prepričanju, da je v najboljšem interesu države," je zapisal.

Po pričakovanjih bo kasneje danes še stopil pred novinarje. Za zdaj je dejal le, da prevzema vso odgovornost in da poročilo vsebuje resnične in oprijemljive kritike priprav, načrtovanja, postopkov in odnosa z ZDA. "Prevzel bom vso odgovornost za vse napake, brez izjeme ali izgovora. Istočasno pa ponavljam, da verjamem, da je bilo bolje odstraniti Husseina in da ne verjamem, da je to povzročilo terorizem, ki smo mu priča danes," je dejal. "Še posebej se poklanjam našim vojakom. Globoko obžalujem izgubljena življenja in žalost, ki jih je to povzročilo njihovim družinam. Na mojih izkušnjah se lahko učijo bodoči voditelji," je dejal. 

Britanski zunanji minister v času invazije na Irak Jack Straw pa je povedal, da bi, če bi vedel, kar ve zdaj, takrat sprejel drugačne odločitve.

Blair se je sicer lani opravičil za dejstvo, da so bili obveščevalni podatki glede Iraka takrat napačni, in za napake pri načrtovanju vojne, hkrati pa je poudaril, da ne obžaluje odstranitve Huseina.

Chilcot je danes med drugim povedal še, da je Blair leta 2002 takratnemu predsedniku ZDA Georgeu Bushu obljubil, da bo glede Iraka stal ob njem, kar koli se bo zgodilo. Kot je dejal, je Blair 28. julija 2002 Bushu posredoval tovrstno pisno zagotovilo. "Ob tebi bom, kakorkoli," je takrat zapisal Blair.

"Ugotovili smo, da vojaška akcija takrat ni bila zadnja možnost," je poudaril Chilcot ob objavi poročila o preiskavi, ki je trajala kar sedem let.

Kritiziral je dejstvo, da se je London preveč opiral na informacije obveščevalnih služb, ki niso bile preverjene v zadostni meri. Kot je izpostavil, da so bile ocene glede iraškega orožja za množično uničevanje na Otoku "predstavljene z neupravičeno gotovostjo".

 "Marca 2003 Sadam Husein ni predstavljal neposredne grožnje. Strategija blokad bi lahko še nekaj časa trajala," je povedal Chilcot, pri tem pa poudaril, da je Varnostni svet ZN podpiral nadaljevanje inšpekcij sumljivih iraških objektov in njihovega nadzora.

Chilcot je še poudaril, da so bili načrti tedanje Blairove vlade glede upravljanja zasedbe v Iraku po invaziji na to državo leta 2003 "povsem neustrezni", navaja britanski BBC. "Kljub izrecnim svarilom so bile posledice invazije podcenjene. Načrti in priprave na Irak po Sadamu Huseinu so bili povsem neustrezni," je poudaril diplomat.

Pojasnil je, da je vladi spodletelo, ko gre za upoštevanje obsega potrebnih ukrepov za stabilizacijo, upravljanje in obnovo Iraka ter odgovornosti, ki je z odločitvijo za sodelovanje v vojni padla na Veliko Britanijo.

"Prizadevanja Londona niso bila nikoli na ravni izziva," je dejal Chilcot. Po njegovih besedah je bilo neustrezno tudi vojaško načrtovanje. Blair pa je glede na poročilo precenil svoje zmožnosti vpliva na ameriške odločitve glede Iraka.

Upokojeni diplomat je izrazil upanje, da bodo v prihodnosti vojaške akcije takšnega obsega mogoče le ob bolj skrbni analizi in politični presoji. Poročilo je že predal premierju Davidu Cameronu, dostopno naj bi bilo tudi na spletu.

Blair: Nisem zavedel parlamenta in ne obžalujem strmoglavljenja Sadama Huseina

Blair je v odzivu na poročilo izrazil obžalovanje in opravičilo, a je hkrati zatrdil, da ni zavedel parlamenta in ne obžaluje strmoglavljenja Sadama Huseina. "Izražam večjo bolečino, obžalovanje in opravičilo, kot bi morda vedeli ali lahko verjeli," je dejal bivši premier. Ob tem dodal: "Kot jasno piše v poročilu, ni bilo nobenih laži, parlament in kabinet nista bila zavedena, nobene skrivne zaveze vojni ni bilo."

Decembra 2005 se je takratni britanski premier Tony Blair srečal z vojaki v Iraku.
Decembra 2005 se je takratni britanski premier Tony Blair srečal z vojaki v Iraku. FOTO: AP

Preiskavo so sprožili leta 2009, ko so se britanski vojaki umaknili iz Iraka. Cilj je bil ugotoviti posledice invazije na bližnjevzhodno državo, ki se je pod vodstvom ZDA začela leta 2003, in okupacije, ki ji je sledila.

Med invazijo in posledičnim brutalnim sektaškim nasiljem je umrlo več deset tisoč Iračanov. Življenje je izgubilo tudi 179 britanskih vojakov, Chilcot pa je danes izrazil upanje, da bo poročilo prineslo vsaj kakšen odgovor njihovim svojcem.

Končno poročilo diplomata Chilcota vsebuje 2,6 milijona besed - kar je štirikrat več od Tolstojevega romana Vojna in mir. Njegova priprava je stala več kot 10 milijonov funtov. V preiskavi, ki po prvotnih načrtih ne bi smela trajati več kot leto dni, je pričalo več kot 120 prič. Na koncu so za preiskavo porabili sedem let - več, kot je trajala sama vojna. Eden izmed petih preiskovalcev je med preiskavo umrl.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
08. 07. 2016 15.35
+1
ta njegov spodsljaj je iz dneva dan hujši in če bi se lahko ponovili nurbenrški proces , bi pristal in zavedno odšel ,, a problemi bodo še desetletja
Našvasan_zob
07. 07. 2016 11.26
+4
Kako pa se za genocid prevzame odgovornost? A bo dubu samo ustni opomin sodišča al celo 1 leto pogojne?..
ni_mi_vse_eno
07. 07. 2016 11.52
ne eno ne drugo. Upa pa, da bo dobil pohvalo in tolažbo svojih privržencev.
batom@pinkponk.com
07. 07. 2016 08.51
+8
kako pa se prevzame odgovornost za 10.000+ mrtvih nedolžnih človekov?
Našvasan_zob
07. 07. 2016 11.25
+7
Mislš1 milijon... + za vse tiste Britanske vojake,ki so jih domov dobil v Merkator vrečkah... + vsi kripli z uničenim življenjem, ki državo vsak mesec koštajo.. Vem, da je tole bolj surovo napisano, ampak ni kaj olepševati zadev...
ni_mi_vse_eno
07. 07. 2016 08.39
+5
Večina napadalcev je prihajala iz Savdske Arabije, zato so se odločili napasti Irak. Denar naj bi prihajal iz Pakistana (100.000$), zato so šli v Afganistan. V Shanksville je letalo s titanijevimi motorji izpuhtelo, vendar papirnati potni listi napadalcev in bandana (ruta) so se pa ohranili in so sedaj FBI evidence. Imate google in preverite. Ampak to šokontno odkritje pride na vrsto čez 10 let. Baje bo takrat Bush sprejel odgovornost. :)
ni_mi_vse_eno
07. 07. 2016 08.35
+7
Francoska obveščevalna je še pred napadom govorila, da v Iraqu ni orožja, da pa je bil in se je porabil za vojno z Iranom. Blair se sedaj kesa, kar je pesek v oči. Blok 7 WTC se je tudi poružil zaradi požara v 22 in 23 nadstropju in čez 15 let bodo razkrili šokantno novico, da temu ni tako. Termo kamere so zaznale tekoče jeklo, gasilsci govorili, da je teklo kot lava, kot bi bili v železarni in vendar kerozin ne more staliti jekla. EPA (okoljska agencija) pa je sporočila, da je zrak varen za dihanje, ker je v njem le nekaj ton azbesta, da so potem gasilci in policisti množično umirali za rakom pljuč. Bush je sporočil, da v Irak niso šli zaradi 9/11, ampak take propagande ne boste našli v medijih.
Kollerik
06. 07. 2016 20.41
+14
Britanija je zibelka neoliberalizma, ki se mu tekom uvoza v nesrečne "teroristične" države ljubkovalno reče "demokracija". Pridejo, sesujejo, nato pa pošljejo svoje firme, da "zgradiijo" napadeno državo-žrtev na novo, pri tem pa ji potalajo milijardne kredite in jo tako naredijo za odvisno še za naslednjih 100 let... biznis, da ga ni para...
Viejo cabron
06. 07. 2016 20.28
+13
Prevzeti odgovornost je takoj iti za 20 let v "čuzo" brez sojenja in to v zaprti del zapora.
Viejo cabron
06. 07. 2016 20.30
+8
Zaprt pa bi moral biti v sunitskem delu Iraka, saj je bil pokojni Sadam Husein sunit!
nevski
06. 07. 2016 19.36
+13
Irak so leta 2003 napadle tri države, ZDA, Velika Britanija in Poljska. Čeprav je bil delež poljskih sil v napadu na Irak majhen, pa bi morala tudi Poljska prevzeti svoj del odgovornosti za vse, kar se dogaja v Iraku in na celotnem Bližnjem Vzhodu.
Aijn Prenn
06. 07. 2016 19.15
+19
"Prevzel bom vso odgovornost..." In kako bo to izgledalo?? Za pokoro dva dni ne bom gledal TV novic iz USA. Teslo staro pudlasto!
deratizacija
06. 07. 2016 18.24
+11
Časa se ne da zavrteti nazaj. Cilj je bil dosežen. Uporablja pa slovenska politična mafija popolnoma iste metode.
kolbek460
06. 07. 2016 18.17
+11
Prevzel ,plačal in si kupil svobodo in neomadežen živel lepo naprej ,dva milijona civilistov in velika gospodarska škoda ,,,,
Megaclite
06. 07. 2016 18.06
+3
V slovenskem parlamentu in tudi širši javni upravi še nisem slišal, da bi kakšen funkcionar rekel: "prevzel bom vso odgovornost".
korintos23
06. 07. 2016 17.52
+7
Nazadnje bo tako trpel duševno da se bo za vse opravičil!
RedCell
06. 07. 2016 17.36
+15
Ja? No, potem pa kar... Zacensi z ustanovitvijo sodisca zaradi agresije brez soglasja varnostnega sveta, preiskavo proti Bushu, Cheneyu in ostalim starim reptilom in postopkom proti drzavam "koalicije voljnih".
kolbek460
06. 07. 2016 18.18
+8
Priap
06. 07. 2016 17.18
+7
Če bi resnično bil pripravljen prevzeti odgovornost, bi se sam že zdavnaj odpoklical s tega sveta. Ampak tudi njemu bo enkrat sojeno in ne bo mu lahko...
korintos23
06. 07. 2016 17.53
+4
Pusti ti božjo sodbo, toti z lopovi drži!
Priap
06. 07. 2016 21.18
+3
Vsekakor ne mislim na božjo sodbo. Tega ni...človek si v glavi sodi sam. In ko te muči v duši muči tisoč in ena stvar ni lahko preiti v stanje duha, če že tako hočeš...
Jamallllll
06. 07. 2016 17.17
+10
kaj pa libija?
Jamallllll
06. 07. 2016 17.15
+3
kje je pa kaj Bush W te dni? ne slism glih kej velik o njemu....
Anton001
06. 07. 2016 17.06
+2
ja lepo bi bilo če bi res prevzel odgovornost bi bil vsaj prvi politik na svetu,ki bi to storil
contadino
06. 07. 2016 16.59
+11
Pošteno bi bilo , da mu sodijo Iračani , skratka kazen , kot jo je imel Husein .
piu
06. 07. 2016 16.55
+13
Tony je ukradel svetovno varnost.... Kako naj bi odgovarjal?