Tujina

Poročilo o zlorabah v Avstraliji: Več deset tisoč zlorabljenih otrok v več kot 4000 institucijah. 'To je nacionalna tragedija'

Sydney, 15. 12. 2017 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
0

V Avstraliji so po petih letih preiskave uradno objavili nacionalno poročilo o spolnih zlorabah otrok. Poročilo ugotavlja, da so se avstralske institucije hudo izneverile otrokom v njihovi oskrbi, saj so dopustile, da jih je bilo več deset tisoč zlorabljenih. Med drugim predlaga, da naj bo celibat za katoliške duhovnike prostovoljen.

Po petih letih dela je uradna preiskovalna komisija končala poročilo o spolnih zlorabah otrok v Avstraliji. Vodja komisije Peter McClellan je dejal, da gre za več desetletij trajajočo nacionalno tragedijo in zahteval konkretne posledice. Poročilo razkriva, da so v več kot 4000 javnih ustanovah - številne med njimi so bile del katoliške cerkve - zlorabili več deset tisoč otrok. "Priti mora do sprememb: v kulturi, strukturi ter v praksi vodenja številnih ustanov," je zahteval McClellan. V poročilu, katerega vsebino so razkrili danes, so zapisali, da so institucije resno zatajile in niso zaščitile otrok pred zlorabami.

Poročilo razkriva, da so se zlorabe vršile skorajda povsod, kjer so otroci ali živeli ali se udeleževali izobraževalnih, rekreacijskih, športnih, verskih ali kulturnih dejavnosti.
Poročilo razkriva, da so se zlorabe vršile skorajda povsod, kjer so otroci ali živeli ali se udeleževali izobraževalnih, rekreacijskih, športnih, verskih ali kulturnih dejavnosti. FOTO: AP

"Več deset tisoč otrok je bilo spolno zlorabljenih v številnih avstralskih institucijah. Nikoli ne bomo vedeli prave številke," piše v poročilu. Avstralski premier Malcolm Turnbull je po razkritju vsebine poročila dejal, da je komisija razkrila "nacionalno tragedijo". Turnbull se je poklonil pogumu preživelih, ki so spregovorili o zlorabah. "Kraljeva komisija je dala veljavo zgodbam preživelih, omogočila jim je, da so bili slišani, in, kar je pomembno, da se jim verjame. Predolgo se je zločine proti otrokom našega naroda prikrivalo ali se jih ignoriralo," je še poudaril.

Preiskava je med drugim dosegla najvišjega predstavnika katoliške cerkve v Avstraliji, kardinala Georga Pella, nekdanjega nadškofa Melbourna in Sydneyja, ki zdaj v Vatikanu vodi finančno ministrstvo in velja za tesnega sodelavca papeža Frančiška.
Preiskava je med drugim dosegla najvišjega predstavnika katoliške cerkve v Avstraliji, kardinala Georga Pella, nekdanjega nadškofa Melbourna in Sydneyja, ki zdaj v Vatikanu vodi finančno ministrstvo in velja za tesnega sodelavca papeža Frančiška. FOTO: AP

Šestčlanska komisija je v petih letih dela govorila z več kot 15.000 žrtvami, ki so bile, mnoge pred več desetletji, zlorabljene v cerkvah, sirotišnicah, športnih klubih, mladinskih skupinah in šolah. Zlorab je bilo obtoženih več kot 4000 različnih institucij, med njimi številne cerkvene. Komisija je policiji posredovala več kot 2500 primerov, od tega v 230 primerih poteka kazenski pregon.

Komisijo je leta 2012 ustanovila tedanja avstralska premierka Julia Gillard. Skupno naj bi preiskava stala okoli 500 milijonov avstralskih dolarjev (dobrih 320 milijonov evrov). Pregledali so več kot 1,2 milijona dokumentov. Natančno število žrtev ni znano, ocenjujejo pa, da bi lahko bilo do odškodnine upravičenih okoli 60.000 ljudi.

Pred komisijo je pričalo več kot 8000 žrtev zlorab, ki so se dogajale v šolah, športnih klubih in v cerkvenih ustanovah. Med več kot 400 predlogi, da se podobne grozote ne bi več dogajale, je tudi predlog katoliški cerkvi, da naj znova razmisli glede celibata med duhovniki in modificira pravila.

Komisija bo tako Vatikanu predlagala, da bi bil celibat med duhovniki prostovoljen, saj bi tako zmanjšali možnost spolnih zlorab znotraj cerkvenih institucij, prav tako bodo pozvali papeža, da razmisli o tem, da bi duhovnikom podelil možnost, da lahko prijavijo spolne zlorabe, če jim jih med spovedjo priznajo storilci ali žrtve.

Večina vodij institucij, kjer so se skozi desetletja dogajale spolne zlorabe, se je že javno opravičila žrtvam. Avstralski katoliški nadškof Denis Hart je dejal: "To je sramotna preteklost, v kateri je kultura molka in samozaščite pripeljala do nepotrebnega trpljenja številnih žrtev in njihovih družin." Kljub temu je predlog, da bi spremenili pravila spovedi, Hart že zavrnil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni