Tujina

Poraz šiitskega Hezbolaha

Bejrut, 08. 06. 2009 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Libanonci so se množično udeležili nedeljskih volitev. Pred volišči so čakali v dolgih vrstah, za varnost po državi pa je skrbelo 50.000 vojakov in policistov.

Šiitskemu gibanju Hezbolah ni uspelo zmagati na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Libanonu, so potrdili tudi uradni rezultati. Že prej je njegov poraz objavila libanonska televizija, ki je sicer v lasti voditelja prozahodne parlamentarne večine Saada Haririja.

Volitve v Libanonu
Volitve v Libanonu FOTO: Reuters

Zavezništvo okoli Hezbolaha je ob porazu že izrazilo željo, da bi v Libanonu še naprej, tako kot doslej, oblikovali vlado narodne enotnosti. Da bi prozahodna večina opoziciji podelila tolikšno število ministrskih stolčkov, da bi lahko blokirala sprejemanje zakonov, pa je sedaj le malo verjetno.

Za največjega poraženca volitev velja vodja krščanske opozicije, ki sodeluje s Hezbolahom, Michel Aoun, saj je izgubil v najmanj treh glavnih krščanskih območjih v Libanonu. Aoun je tudi že priznal svoj poraz in poraz zavezništva. Ob tem je sicer še menil, da izidi nedeljskih volitev pomenijo tudi poraz za Libanonce, ki so si želeli sprememb.

V Hezbolahu poraza, dokler ne bodo objavljeni uradni rezultati, niso želeli sprejeti. Poslanec tega gibanja Hassan Fadlallah pa je poudaril, da je v Libanonu mogoče vladati le s sodelovanjem med različnimi političnimi skupinami.

Vodja zmagovite prozahodne večine 14. marec Saad Hariri pa je ob objavi rezultatov izjavil, da te volitve nimajo zmagovalca ali poraženca, saj je edini in največji zmagovalec Libanona demokracija. Ob tem je svoje privržence pozval, naj ne provocirajo političnih nasprotnikov.

Na volitvah se je odločalo o sedanji prozahodni parlamentarni večini in šiitski opoziciji pod vodstvom Hezbolaha, ocenjevali pa so jih kot ključne za prihodnost države in širšega Bližnjega vzhoda. Volivci so namreč odločali, ali se bo ohranilo krhko ravnovesje med prozahodno parlamentarno večino in šiitsko opozicijo oziroma ali bo država ohranila prozahodno usmeritev ali se bo obrnila k Iranu.

Za varnost so skrbeli tudi vojaki.
Za varnost so skrbeli tudi vojaki. FOTO: Reuters

Volitve je zaznamovala visoka volilna udeležba. Številni volivci so se na volišča odpravili že pred njihovih odprtjem, tako da so ponekod nastale dolge vrste. Že pred volilnim dnem so se v domovino vrnili številni Libanonci, ki živijo v tujini, saj lahko glasujejo le doma. "Takšne volilne udeležbe v zgodovini libanonskih volitev še ni bilo," je udeležbo komentiral notranji minister Ziad Baroud.

Oblasti so ob volitvah močno poostrile varnostne ukrepe. Za varnost po vsej državi je skrbelo 50.000 vojakov in policistov, katerih naloga je bila predvsem preprečiti spopade med dvema nasprotujočima si političnima taboroma. Volitve je spremljalo tudi 200 tujih opazovalcev, med drugim iz EU in Carterjevega centra.

Večjih incidentov na volitvah niso zabeležili. Pred sedežem televizije, ki je v lasti Saada Haririja so privrženci Hezbolaha streljali v zrak, pri čemer pa ni bil nihče ranjen. Prišlo je tudi do manjših pretepov med privrženci nasprotujočih si taborov, ki pa so jih obvladali vojaki. Oblasti so zabeležile tudi nekaj pritožb zaradi domnevno ponarejenih izkaznic volivcev in kupovanja glasov.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MAGNUM50
08. 06. 2009 12.15
Tukaj bi moral vmes poseči Iran,drugače jih bodo Izraelci masirali v nedogled...
alterego
08. 06. 2009 10.00
hezbolahu ukradli zmago!