Tujina

Vse več okužb med homoseksualci in mladimi

London/Washington, 01. 12. 2012 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
0

Število smrtnih primerov zaradi aidsa je v zadnjih šestih letih po svetu padlo za četrtino, narašča pa število okužb med populacijo homoseksualcev in biseksualcev ter med mladimi.

Leta 2011 je bilo po vsem svetu odkritih 2,5 milijona novih primerov okužbe z virusom HIV, skupaj je bilo z virusom HIV okuženih približno 34,2 milijona ljudi.

Na svetovni dan boja proti aidsu je v ospredju populacija homoseksualcev in biseksualcev. Prav ti so namreč tista populacija, ki beleži največ novih okužb v letu 2011, ponekod padajo celo zaskrbljujoči rekordi.

V Veliki Britaniji še nikoli ni bilo toliko moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, okuženih z virusom HIV, kot leta 2011. Strokovnjaki so v skrbeh, saj gre za izrazit trend rasti vse od leta 2007 dalje. Vsak dvajseti Britanec, ki ima spolne odnose z moškimi, je namreč HIV pozitiven. Leta 2011 je število okuženih z virusom HIV v Veliki Britaniji naraslo na 96.000, medtem ko je bilo še leto prej 91.500. Največ okuženih je v Londonu.

Vsak četrti okuženi z virusom HIV sploh ne ve, da je okužen.
Vsak četrti okuženi z virusom HIV sploh ne ve, da je okužen. FOTO: Reuters
V ZDA ugotavljajo vse več okužb med mladimi.
V ZDA ugotavljajo vse več okužb med mladimi. FOTO: Reuters

Zelo zaskrbljujoč je tudi podatek, da kar vsak četrti okuženi z virusom HIV sploh ne ve, da je okužen, to pa pomeni, da je najverjetnejši krivec za širjenje okužb. Zato si organizacija National Aids Trust prizadeva, da bi se moški, ki spolno občujejo z moškimi, testirali za spolno prenosljive bolezni ter HIV enkrat letno, tisti, ki imajo nezaščitene odnose in pogosto menjavajo partnerje, pa naj bi se testirali na vsake tri mesece. Kljub temu da se je okužbi z virusom HIV moč povsem izogniti, skrbi dejstvo, da se število okuženih še vedno povečuje.

Na Hrvaškem nizko tveganje za okužbo z virusom hiv

Naša južna soseda pa je z 12 do 17 novimi primeri okužb s hivom na milijon prebivalcev država z nizkim tveganjem za hiv/aids. Povprečje novih primerov okužb s hivom v državah EU je namreč 57 oseb na milijon prebivalcev.

Na Hrvaškem sicer živi 206 oseb z aidsom, približno 800 oseb pa je okuženih z virusom hiv, je ob svetovnem dnevu aidsa objavil hrvaški zavod za javno zdravstvo. Za posledicami aidsa pa je v prvih desetih mesecih letošnjega leta umrlo pet oseb, kar je v povprečju preteklega desetletja.

V ZDA problem širjenja okuženosti med mladimi

V ZDA z aidsom živi 1,1 milijona ljudi, novih okužb na leto pa je 50.000. V ZDA je vsak četrti, ki se na novo okuži z virusom HIV, star med 13 in 24 let. To pa pomeni, da se mesečno v ZDA okuži kar 1000 oseb v tem starostnem obdobju. Med okuženimi je več žensk kot moških ter več temnopoltih kot svetlopoltih.

Velika večina okuženih sploh ne ve, da je okužena, saj se le redki odločajo za testiranje. V organizacijah, ki si prizadevajo zmanjšati odstotek obolelih z aidsom, upajo, da se bo število okuženih vendarle začelo zmanjševati tudi na račun dostopnejših in zanesljivejših testov, katerih prodajo je letos odobrila agencija za zdravila.

Prvega decembra si že tradicionalno pripnemo rdečo pentljo kot simbol boja proti aidsu.
Prvega decembra si že tradicionalno pripnemo rdečo pentljo kot simbol boja proti aidsu. FOTO: Reuters
Število smrtnih primerov zaradi aidsa je v zadnjih šestih letih po svetu padlo za 25 odstotkov. Do padanja prihaja tudi v državah, kjer so okužbe najbolj razširjene. V Malaviju in Bocvani je število novih okužb padlo za 73 in 71 odstotkov.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je v optimističnem govoru ob predstavitvi novega načrta administracije predsednika ZDA Baracka Obame za boj proti aidsu dejala, da lahko v prihodnjih nekaj letih pridemo do točke, ko se noben otrok več ne bo rodil s to boleznijo. Treba bo odpraviti spolno neenakost pri dostopu do zdravil, zmanjšati število novih okužb in povečati dostop do zdravljenja. Načrt predvideva tudi obrezovanje moških v državah z višjim tveganjem in obvezno zdravljenje vsake okužene noseče ženske. Tako bi prišli do pomembne prelomne točke, ko bo število novih okužb manjše od števila bolnikov z aidsom, ki se zdravijo. ZDA letno za boj proti aidsu porabijo 6,6 milijarde dolarjev. Ta denar pomaga ljudem v 34 državah sveta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3