Tujina

'Popustljivi do grešnikov, ne pa do greha'

Rim, 21. 03. 2010 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je Vatikan objavil težko pričakovano pismo papeža Benedikta XVI. irskim katolikom, je papež vernike pozval, naj bodo popustljivi do grešnikov, do greha – tudi svojega – pa nepopustljivi.

Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI. FOTO: Reuters

Kot je znano, je papež Benedikt XVI. v pismu irskim katolikom obsodil spolne zlorabe nad otroki s strani duhovnikov in menil, da bi jim bilo treba soditi "pred ustreznimi sodišči". Njegovo pismo naj bi danes prebrali v vseh cerkvah na Irskem.

"Gre za pismo irskim katolikom, ki pa se v bistvu dotika celotne Cerkve," je za današnjo izdajo italijanskega časopisa La Repubblica dejal švicarski kardinal Georges Cottier, ki je do leta 2003 deloval v Vatikanu. Papeževo pismo je ob tem označil za "globok in celosten" odgovor na spolne škandale, "ki bo zagotovo pripomogel k premagovanju grozovitega zločina spolne zlorabe mladoletnih".

Benedikt XVI. v pastoralnem pismu irskim vernikom sicer ni prevzel odgovornosti Vatikana za dejanja Cerkve na Irskem. Presenetljivo se tudi ni dotaknil podobnih škandalov, ki so izbruhnili v drugih državah, med drugim v papeževi rodni Nemčiji, pa tudi v Avstriji, Švici in na Nizozemskem. Zaradi tega so bile nad njegovo potezo razočarane številne žrtve tovrstnih zlorab ne le na Irskem, ampak tudi drugje po Evropi. Papež se je v pismu preveč osredotočil na preteklost, namesto da bi spregovoril tudi o posledicah in prihodnosti, so po objavi pisma dejali v različnih združenjih irskih žrtev.

V današnjem angelusu pa je papež vernike pozval, naj bodo popustljivi do grešnikov, medtem ko naj bodo do greha – tudi svojega – nepopustljivi.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

didiss
24. 03. 2010 06.58
augustinus bi nas rad preprical da je v cerkvi vse ok.Ker je zupnik samo" clovek" kot vsi mi, ima tudi potrebe po spolnem kontaktu,pa se to ce se kot vernik molim bogu torej verujem v boga in se njemu obracam za odpust ne cloveku ki je imenovan zupnik,...haloooo...nekoc ko bom umrl in na onem svetu mi bo sodil bog torej me poslal ali v pekel ali v nebesa...ne pa zupnik.Zupnik je sam ucitelj torej da nam predava in nas vzgaja ne pa zlorablja...
liraa
22. 03. 2010 17.44
mislim, da bi morali, tako, kot vsi pošteni državljani odgovarjati za svoja pokvarjena dejanja pred sodiščem, če že predstavljajo neko religijo, ki uči , strpnosti poštenosti ,,,daleč od vsega tega........so njihova dejanja!
Opiate
22. 03. 2010 13.12
augustinus... in kaj cerkev naredi za tiste ki so brez dela... jim pri maši mošniček pred nos moli ne? Tole si je cerkev super nastimala svetovni incident pa eno opravičilo... Kje je pa opravičilo za vse tiste poboje med inkvizijcijo? Ali bi cerkev prodala mogoce kaksen dragocen kipec pa zaposlila saj enega ki lika majce katere neseš na rdeči križ (ponavadi ce ni zlikano in oprano te kar odslovijo)... Koliko bogastva imajo v Vatikanu ljudje po svetu pa umirajo...
augustinus
22. 03. 2010 12.32
Kr neki blebetate. Ne dajajte vseh zdj v isti koš, če je nekaj duhovnikov pedofilov ne pomen da so kar vsi. Dejte ljudje še mal brat tuje medije k niso tolk komunistični kot naši. Pa pustite Cerkev na miru, da dela kar je treba. Poglejte koliko krade župan mesta Ljubljane, pa vlada in še kdo...Koliko ljudi je na cesti. Ozrite se mal okrog.
TV-MindControl
22. 03. 2010 11.18
da moje deta pipne,blo bi joka in stoka
juhuhu_bruhuhu
22. 03. 2010 10.24
naj se grejo na sodišče opravičvat !!
kales
22. 03. 2010 08.12
A se bodo pri nas tudi opravičili?????"""
rafael.m
22. 03. 2010 07.33
Največji zločin je onečastit nedolžnega otroka, ki nosi posledice vse življenje. Umor ni nič v primerjavi s tem. Kdorkoli bi se lotil mojih, bi imel opravka z mano, kljub najstrožji kazni.
Miskolin77
22. 03. 2010 07.07
Oprostim ti ,in tvoji grehi so zbrisani,kje pa so zapisani.
PORTOS13
22. 03. 2010 00.41
Prosim kam bomo pa prišli, če se bodo opravečevali. se kesali, sram jih je, itd. Najboljše, da se vsi grešniki,) kaznovani za razne zloćine ) ki so kaj storili opravičijo in kesajo in lahko zapremo zapore, sodišča, itd. Ne gospodje omenjene grešnike je treba predati sodiščem, ki jih mora najstrožje kaznovati,
DuskoDugousko
21. 03. 2010 23.24
Sam da ne boste spet optožili muslimane za vse...
nekipovedu
21. 03. 2010 23.00
ROBBA IN GOOGCA : SO VAJINI OTROCI MINISTRANTI ALI STA VIDVA ???
polikarbonatka
21. 03. 2010 22.59
Kje je zdaj Ljudmila Novak,ki ima toliko za povedat o vrednotah,ki jo tako skrbi za otroke?Kje ste vsi iz Nove Slovenije,dvoličneži?Kje je A Likovič ? Drugače pa me zanima a papež misli da je vse o.k.če je napisal pismo,naj se nehajo sprenevedat in plačajo odškodnino zlorabljenim.
googca
21. 03. 2010 22.47
pa kaj vi mislite da je C tisti organ ki bi mogu preganjat zločince?? a bo vaš šefe se spravu na svojega delavca, če bo izvedu da je pedofil?? je res, če so skrival, je to velika napaka.. ampak js ne vem kaj bi vi radi.. po eni strani pluvate čez C kolk ma kao nadzora nad vsem, pol pa ko niso zmožni vržt prvega kamna, se pa spet jezite.. pedofilijo in ostalo nesnago bo treba izločit iz vseh sistemov, zadevo preganjat na vseh področjih, ne samo verskih.. še vvedno je največ pedofilije za zaprtimi vrati doma.. pa se ne bo nikdar vedl C bo mogla spoznat, da se take stvari ne smejo skrivat, ker s tem mečejo še bolj negativno luč nase, kar je čist brez potrebe... kar se tiče papeževega pisma.. če ne razumete kaj hoče povedat, nimate kaj komentirat..
robba
21. 03. 2010 22.43
kolk mate eni za povedat, ne mladina in dnevnik tega ne povesta oz. ne objavita, ne komentarjev stresa, ne štuheca, sam ker ste tolk razgledan bi lahko prebral tud kateri drugi medij, če ne domačega pa vsaj tujega, ker glede na vašo izobrazbo, razumete tud kteri drugi jezik.in a ima cerkev kako oblast, a ima pravico obsojat in zapirat ljudi, a si morda spet želite srednjega veka in inkvizicije...in se kdaj vprašate, je posvetna oblast, ki ima vse vzvode to kdaj raziskala, obsodila. in kdo je potem, v pravnem smislu bolj zatajil?ko se zgodi pedofilija, posilstvo..., na kaki vzgojnoizobraževalni ustanovi, je to objavljeno, obsojeno, sankcionirano, al se vse pomete pod preprogo, ker škodi "ugledu" ustanove.glede na informacije pa se to nikjer ne dogaja, razen v "pokvarjeni" cerkvi, ne. se je papež pa vsaj javno opravičil in obsodil ta zavržena dejanja, se je to zgodilo še kje, al drugje to ne obstaja?
nekipovedu
21. 03. 2010 22.35
....NE STUHEC,NE STRES, NE LUDAMILA,NE MLADI NSI,.... NE JANEZ,NE TANKO,NE CENELC,NE GRIMS, NE EVA IRGL ???...NITI EVA IRGL !!!!... NIC NA TEMO CERKVENE PE.DOFILIJE !!!!!!!!!!!!......
puj
21. 03. 2010 21.29
Kateri minister naj bi bil odgovoren za cerkvene zlorabe? Za zlorabe bullmastifov to vemo - in je že odstopil!
nekipovedu
21. 03. 2010 21.27
NE STUHEC,NE STRES, NE LUDAMILA,NE MLADI NSI,.... NE JANEZ NI NIC KOMENTIRAL PE.DOFILIJE V CERKVI....SAMO BULMASTIFE GONI,IN,GONI,IN,GONI. ...NA TEMO CERKVENE PE.DOFILIJE PA NIC ???????....NE JANEZ,NE TANKO,NE CENELC,NE GRIMS, NE EVA IRGL ??????????...NITI EVA IRGL !!!!
selector
21. 03. 2010 21.23
kr nej plačajo odškodnine. če lahko slovenski les še moker izvažajo v italijo takoj ko ga posekajo majo tud za žrtvam dat keš.
puj
21. 03. 2010 21.18
Pedofilija bo za Cerkev VELIKI GREH takrat ko bodo morali plačati VISOKE DENARNE ODŠKODNINE IN VISOKE KAZNI.