Tujina

Populistične stranke bodo skrbele za pretrese

Bruselj, 20. 01. 2015 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

EIU, sestrska družba časnika The Economist, ki se ukvarja z raziskavami in analizami, v raziskavi za britanski BBC ugotavlja, da je kriza demokracije v Evropi vrzel med elitami in volivci. Pomembno vlogo pri tem igrata nizka udeležba na volitvah in velik upad števila članov tradicionalnih strank.

London
London FOTO: Reuters

Evropo letos čaka več političnih potresov, kaže raziskava, ki so jo opravili raziskovalci Economist Intelligence Unit (EIU). Kot napoveduje, bi lahko na volitvah v nekaterih evropskih državah zmagale populistične stranke, ki bodo morale s tradicionalnimi sklepati zavezništva, kakršnih si doslej ni bilo moč zamisliti.

EIU, sestrska družba časnika The Economist, ki se ukvarja z raziskavami in analizami, v raziskavi za britanski BBC ugotavlja, da je kriza demokracije v Evropi vrzel med elitami in volivci. Pomembno vlogo pri tem igrata nizka udeležba na volitvah in velik upad števila članov tradicionalnih strank.

Prvi politični izziv in preizkus, kako se vse večji populizem odraža na volitvah, bo v nedeljo na predčasnih volitvah v Grčiji. Javnomnenjske raziskave pred volitvami kažejo na zmago levičarske populistične stranke Siriza. Če se bodo napovedi uresničile in ji bo uspelo oblikovati vlado, bi to po mnenju EIU poslalo signale ostalim članicam EU in sprožilo politične spremembe tudi drugod.

"Zmaga in vlada Sirize bi destabilizirala tako Grčijo kot tudi regijo. Ker Siriza zagovarja odpis grškega dolga, bi njena vlada skoraj zagotovo sprožila krizo v odnosu med Grčijo in njenimi upnicami," meni EIU.

Med primeri volitev, ki bi lahko imele nepredvidljiv izid, EIU omenja volitve na Danskem, Finskem, Švedskem, v Španiji, Franciji, Nemčiji in na Irskem. Skupni imenovalec v teh državah je vzpon populističnih strank, še navaja.

Poleg vzpona populističnih gibanj EIU v zadnjih letih po svetu opaža tudi vse več protestnih gibanj. V zadnjih petih letih so vzniknila pomembna protestna gibanja v več kot 90 državah. Večinoma jih vodijo mladi, izobraženi pripadniki srednjega sloja, ki se ne morejo poistovetiti s tradicionalnimi politiki. Vzpon tovrstnih gibanj je opaziti predvsem v Evropi, na Bližnjem vzhodu, Severni Afriki in Latinski Ameriki, njihov namen pa je različen - od odzivov na gospodarsko krizo, upora diktatorjem do želje ljudi, da bi vladajoče elite slišale njihove želje, še ugotavlja EIU.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nevski
20. 01. 2015 20.10
+4
Rusija je v letu 2014 zmanjšala svoj celotni zunanji dolg (javni in zasebni) iz 728 milijard USD v januarju 2014 na 599 milijard USD v decembru 2014. Ruski državni olg se je zmanjšal iz 61 milijard USD v januarju 2014 na 41 milijard USD v decembru 2014. Koliko EU državam je uspelo znižati svoj dolg? EU čaka zlom eura in razpad.
iGURT
20. 01. 2015 18.17
+3
Predvoline Atene, v živo: »Vladajoča Nova demokracija svojo predvolilno kampanjo temelji na strahu – javnost poskušajo prepričati, da bi morebitna zmaga Sirize pomenila popolno katastrofo, a ob tem pozabljajo, da so prav oni tisti, ki so državo zadnjih pet let na toliko in toliko let podlage vodilo proti dnu. Dejstvo je, da se države ne da slabše voditi. Zato je čas za spremembe,« pravi Aris Hacistefanu, avtor kultnih dokumentarcev Dolgokracija, Katastroika in Fascism Inc., v katerih je prikazal strahovite posledice varčevalnih ukrepov, laboratorijskih preizkusov s strani mednarodnih finančnih trgov in vzpon grških neonacistov. Hacistefanu taktiko grške desnice primerja z načinom delovanja ameriškega senatorja Jospeha Mc Carthya iz petdesetih letih 20. stoletja – a z »lovom na čarovnice« se, dodaja, ukvarjajo tudi evropske institucije in mediji, ki Sirizo ves čas predstavljajo kot radikalno levo stranko, kar pa po njegovem mnenju ne drži. »Ožji krog okoli Aleksisa Ciprasa je precej zmeren. Ekonomski bolj radikalni Sirizini kandidati ne bodo na vrhu volilnih list. Za Sirizo bi bilo pomembno, da bi lahko dobila dovolj glasov, da bi sama sestavila vlado, a to be zelo težko. Takoj, ko se bodo začela koalicijska pogajanja, se bodo pojavile težave. V tem trenutku ne vidim nobene stranke, ki bi bila 'primerna' za koalicijo s Sirizo. Nedelja bo zelo napeta – ogromno se bo dogajalo. Na vseh ravneh,« je za Delo v Atenah povedal eden vodilnih avtorjev dokumentarnih filmov v Evropi in poznavalcev grške trpke realnosti.
iGURT
20. 01. 2015 18.18
+2
skorumpiranpolitik
20. 01. 2015 17.54
+6
Ustanavljam stranko NE EU!
Jerry321
20. 01. 2015 17.37
+3
Demokracije je zgrešena, ker bodo ljudje vedno volili tistega, ki natvezi največ pravljic
I G N O R A N T
20. 01. 2015 16.40
+3
Najbolj populisticna pesem je bila Evropa 92
ficfiric 1
20. 01. 2015 16.39
+3
Povsod se nekaj upirajo in demonstrirajo....je pa cudno to da se to dogaja v drzavah kjer majo prste zraven amerosi....v ostalih drzavah pa nc ne protestirajo....zanimivo...
Al83
20. 01. 2015 16.23
+3
Če Evropski politiki mislijo, da je prekinitev premirja v Ukrajini nezaželjena, zakaj potem ne ustavijo svojega lutko Porošenka. Verjetno, ker bluzijo eno in delajo drugo in zaradi tega so se Evropejcem zagraužali. Hvala bogu da se mal spuca svet teh hinavcev in lažnjivcev .
Mb128
20. 01. 2015 15.42
+2
Ja, en rahel pretres je že za zaznat tukaj na tem portalu!
zvit kot presta
20. 01. 2015 15.14
-2
Tale novica je na portalu kot vodilna novica dneva že nekaj časa. Pod njo prije komentarji (z mojim). Torej je povsem nezanimiva. 24ur ZBUDITE SE IN BODI TE MALO BOLJ AKTUALNI !!!!!
brownhorse
20. 01. 2015 13.25
+2
nemčija in usa ww3 pripravljata, prvo z temi isisvci, in pol maš še tu situacijo z ukrajino in rusijo
DonMiltonFriedman
20. 01. 2015 15.09
-5
Tok ali manj napete razmere so ze od leta 45. Konstantno.