Tujina

Popravljanje DNK vredno Nobelove nagrade

Stockholm, 07. 10. 2015 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Letošnji dobitniki Nobelove nagrade za kemijo so na molekularni ravni odkrili, kako celice popravljajo poškodovano DNK. Mehanizem popravljanj DNK je eden izmed temeljnih mehanizmov, ki so omogočili evolucijo našega življenja, zato so po mnenju Komela z ljubljanske medicinske fakultete tokratni Nobelovi nagrajenci res zelo primerni.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel.

Nobelovo nagrado za kemijo bodo letos prejeli Šved Tomas Lindahl, Američan Paul Modrich in Turek Aziz Sancar, in sicer za raziskave na področju popravljanja DNK. Kot je danes sporočil Institut Karolinska v Stockholmu, so nagrajenci na molekularni ravni odkrili, kako celice popravljajo poškodovano DNK.

V Stockholmu so izpostavili, da je "trojica na molekularni ravni zarisala, kako celice popravljajo poškodovano DNK in zaščitijo genetske informacije". Njihovo delo je priskrbelo temeljno znanje o tem, kako celice delujejo, med drugim pa se ga uporablja pri razvoju novih zdravil za raka, so še izpostavili v Stockholmu.

"Poškodbe DNK imajo lahko zelo resne posledice," je ob razglasitvi nagrajencev danes poudaril član žirije Claes Gustafsson. "Tomas Lindahl je ugibal, da morda obstaja sistem popravljanja in se je podal v iskanje. In dejansko je enega odkril," je dodal.

Lani so si nagrado za kemijo razdelili Američana Eric Betzig in William E. Moerner ter Nemec Stefan W. Hell za razvoj visoko ločljive fluorescenčne mikroskopije.

Odkritja vseh treh znanstvenikov so imela izjemne posledice, pa je poudarila vodja žirije Sara Snogerup Linse. "Življenje, kot ga poznamo danes, je popolnoma odvisno od mehanizmov popravljanja DNK," je dodala.

Lindahl, sicer Šved, dela v Veliki Britaniji, Turek Sancar pa tako kot Modrich v ZDA. Nagrado, skupaj vredno osem milijonov švedskih kron (850.000 evrov), bodo skupaj z ostalimi letošnjimi nagrajenci prejeli 10. decembra.

Nobelovi nagrajenci za kemijo
Nobelovi nagrajenci za kemijo FOTO: Reuters

Radovan Komel: Nobelova nagrada za kemijo za eno izmed temeljnih odkritij biologije življenja

V tem tednu so že razglasili letošnje nagrajence za medicino in fiziko, v četrtek bo na vrsti književnost, v petek pa najprestižnejša, za mir. Prihodnji teden bo znan še nagrajenec za ekonomijo.

Z letošnjo Nobelovo nagrado za kemijo bo nagrajeno eno temeljnih odkritij biologije celice oz. biologije življenja, ocenjuje profesor Radovan Komel, vodja centra za molekularno biologijo na ljubljanski medicinski fakulteti.

Mehanizem popravljanj DNK je eden izmed temeljnih mehanizmov, ki so omogočili evolucijo našega življenja, zato so po mnenju Komela tokratni Nobelovi nagrajenci res zelo primerni. "Letošnja nagrada za kemijo je resnično nagrada za v veliki meri temeljna odkritja na ravni evolucije, v bistvu življenja, ker je podarjena za odkritje mehanizmov popravljanja napak, ki se dogajajo v DNK," je ocenil Komel.

Kot je spomnil, je DNK osnovna, temeljna molekula življenja. "Vsak kromosom, ki ga imamo v organizmu, je v bistvu molekula DNK. Imamo določeno število kromosomov in ti nosijo informacijo za vse proteine, za vse funkcije celice oz. življenja. Znotraj DNK se stalno dogajajo napake, mutacije, pod vplivom zunanjih dejavnikov, pa tudi notranjih dejavnikov iz metabolizma," je pojasnil.

Da sistem zaradi teh napak, ki se dogajajo vsakodnevno oz. celo na minute pogosto, ne bi postopoma razpadel, prešel v kaos, so se po besedah Komela evolucijsko oblikovali mehanizmi popravljanja teh napak. "Nekatere mutacije so sicer zaželene, saj so tudi pogoj za evolucijo in se zato ohranjajo, a večino mutacij se izreže oz. izginejo."

Komel je še povedal, da so mehanizme na molekulski ravni odkrivali že od 70. let minulega stoletja dalje, a temeljna dognanja so prispevali ravno letošnji Nobelovi nagrajenci, ki so na molekulski ravni razložili, kako mehanizem popravljanja napak, ki se dogajajo v DNK, poteka.

"In to je zelo pomembno, saj si lahko na ta način tudi na molekulski ravni razložimo pojav številnih bolezni, kot so nevrodegenerativne bolezni, rak," je izpostavil Komel. Čim več vemo o mehanizmih na molekulski ravni, tem bolje lahko razvijamo ciljana zdravila na molekulske tarče, to je biološka zdravila, je dodal.

Biološka zdravila ciljajo na konkretne molekule v celici ali na površini celice, je pojasnil Komel in menil, da se je pri nagradi za odkritje mehanizmov popravljanj DNK verjetno razmišljalo o bioloških zdravilih, ki bi spodbujala določene dogodke oz. določene poprave.

Profesor je še izpostavil, da je odkritij v molekularni genetiki oz. molekularni biologiji vedno več. Ta veda se razvija zelo hitro, in sicer zato, ker so bili temelji tega razvoja postavljeni že pred nekaj desetletji. "Seveda bi lahko našli tudi druga odkritja, a pomembnih je toliko, da nekoč neko odkritje pač pride na vrsto," je še ocenil Komel.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janceh
09. 10. 2015 09.40
Ja vidni so napredki v vse boljšem ppznavanju našega ustroja, zato revni umirajo vse mlajši !
frako
07. 10. 2015 15.47
+2
Pa spet lažete kakšna evolucija neki če pa v bibliji piše da je bil svet narjen s vsemi žvalmi takšne kot so pred 6000 leti. bote rekl da bog laže al kaj :D
janezpodre
07. 10. 2015 13.56
-4
"Kako celice popravljajo DNK" - ne vem, kako tole misljo, ampak kolk je men znan, je to tko, ko, da bi računalnik popravljau program /vse,kar celica počne, dela po nalogu DNK, ne pa po svoje, tko, ko un Ivan/.
dostojevski II
07. 10. 2015 13.30
+1
Pri janšitih popravljanje ne deluje.