Tujina

Voda v kalifornijskem jezu Oroville upadla, grozijo nove nevihte

Oroville, 14. 02. 2017 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dan po tem, ko so oblasti zaradi grožnje, da bo popustil jez, odredile evakuacijo 200 tisoč ljudi iz krajev v bližini jezera Oroville v Kaliforniji, so oblasti optimistične, a še vedno previdne. Nivo vode v jezeru se je spustil, vendar so napovedane nove padavine.

V najvišjem ameriškem jezu Oroville v Kaliforniji je upadla voda, ki se je zbrala zaradi obilnega dežja. Inženirji nadaljujejo praznjenje prepolnih rezervoarjev in skušajo utrditi zasilni prepust na jezu, saj so za sredo napovedane nove nevihte. Oblasti so ob tem sporočile, da so za zdaj preprečili katastrofalno izlitje vode iz jezu.

S helikopterji so na poškodovane brežine spustili velike protipoplavne vreče, strokovnjaki skušajo popraviti poškodovan jez. Medtem se ljudje zbirajo v zavetiščih.

Oblasti so v ponedeljek odredile takojšnjo evakuacijo območja okoli jezera, potem ko so inženirji opazili, da je pomožni nasip prelivnega kanala, kamor se stekajo odpadne vode najvišjega jeza v ZDA, visokega 230 metrov, poškodovan in bi lahko vsak trenutek popustil. Če bi popustil, bi lahko povzročil nenadzorovano sproščanje poplavnih voda iz jezera Oroville.

Zapuščena mesta, 'popolni kaos'

Okoliški prebivalci so evakuacijo opisali kot "popolni kaos". Nekateri so za pot do zavetišča, ki je oddaljeno le eno uro, potrebovali sedem ur. Kolone vozil so se vile iz nižje ležečih krajev. V zapuščenih krajih so zaprte trgovine, policija je zaprla ceste, bencinske črpalke so "izropane".

Evakuirali so tudi skoraj 600 zapornikov in jih premestili v zapor v okrožju Alameda.

Šerif okrožja Butte Kony Honea je dejal, da je bila hitra evakuacija nujna, saj so želeli zaščititi ljudi. Kot kaže, pa se ljudje še nekaj časa ne bodo mogli vrniti v svoje domove – dokler ne bodo jeza in nasipa sanirali.

Guverner Jerry Brown je zaprosil za zvezno pomoč, napovedal pa je tudi, da bodo strogo preverili vso protipoplavno infrastrukturo v Kaliforniji.

Kaj je povzročilo poplavno grožnjo?

Po petih sušnih letih je bila letošnja zima v Kaliforniji precej "mokra", tako da je jezero Oroville precej obremenjeno. Vanj se stekajo vode iz gorovja Sierra Nevada, kjer se tali sneg, prav tako pa je bilo na območju v zadnjem času veliko obilnih padavin.

Inženirji, ki upravljajo z jezom, so pred tednom dni opazili velike kose betona v glavnem prelivnem kanalu. Delavci so ustavili spuščanje vode, da bi preverili, kaj se dogaja. Našli so betonske zaplate v velikosti nogometnega igrišča, ki jih je odnašala voda.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
14. 02. 2017 09.47
+6
Človek samega sebe ubije, narava pa nikoli.