Tujina

Poplave v Avstraliji bi lahko trajale še nekaj tednov

Sydney, 04. 01. 2011 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V avstralsko zvezno državo Queensland, ki so jo močno prizadele poplave, je vojska začela s helikopterji dostavljati pomoč. Gladine rek namreč še vedno naraščajo, do zdaj pa so zaradi poplav umrli trije ljudje.

Rockhampton je voda povsem odrezala od sveta.
Rockhampton je voda povsem odrezala od sveta. FOTO:

Premierka Queenslanda Anna Bligh je danes sodržavljane opozorila, da bi lahko poplavljena območja ostala pod vodo še več tednov. "Rockhampton je videti, kot bi bil otok sredi kopenskega morja. Kot kaže, količina vode, ki jo prinašajo reke, še ne bo upadla," je povedala med obiskom poplavljenega mesta. Pri tem pa je dodala, da bi lahko območje ostalo pod vodo še nekaj tednov.

V Rockhamptonu živi okoli 75.000 ljudi, pomoč pa jim je vojska začela dostavljati s helikopterji in tovornimi čolni. Še preden pa je edino cestno povezavo z mestom zalila voda, so danes uspeli v mesto prepeljati 14 ton hrane in zdravniške pomoči. Poplave so namreč prizadele območje v velikosti Francije in Nemčije. Skupaj je prizadetih okoli 200.000 ljudi v več kot 20 mestih.

Poplave v Avstraliji - 5
Poplave v Avstraliji - 5 FOTO:

Policija je v prebivalcem nižje ležečih predelov mesta Rockhamptona ukazala, da zapustijo mesto. V teh predelih mesta je namreč izklopljena elektrika, ko pa bo reka Fitzroy River v mestu dosegla najvišjo točko, bo prizadetih do 40 odstotkov mesta. Iz strahu pred plenjenji večina prebivalcev vztraja na svojih domovih. Te je prostovoljno zapustilo le okoli 500 ljudi, ki so se začasno zatekli k prijateljem, je povedal župan mesta Brad Carter. Prebivalce je posvaril, naj se izogibajo naraslih voda, v katerih prežijo številne nevarnosti – od naplavin do strupenih kač in krokodilov, ki so jih v minulih dneh opazili v poplavnih vodah.

Reka Fitzroy, ki se izliva v Tihi ocean, je v zadnjem tednu narasla za 1,57 metra, trenutno pa znaša njena višina 9,2 metra. Oblasti pričakujejo, da bo v sredo dosegla 9,4 metra in do konca tedna upadla.

Tudi avstralska premierka Julia Gillard je dejala, da gre za veliko naravno katastrofo, pri tem pa dodala, da bo odpravljanje posledic dolgotrajno.

ZDA pripravljene pomagati

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je Avstraliji ponudila pomoč pri odpravljanju posledic poplav. "V imenu predsednika Baracka Obame in ameriških državljanov izražam sožalje za umrlimi in nastalo škodo v Queenslandu. Naše veleposlaništvo v Canberri spremlja stanje in je v stiku z avstralskimi oblastmi. Avstralija je pomembna partnerica in tesna prijateljica ZDA, zato smo ji pripravljeni pomagati," je povedala Clintonova.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Katy Makovec
11. 01. 2011 11.39
-1
Slike so zelo lepe.
Kimberley-Echo
04. 01. 2011 12.34
Zadnji dve veliki poplavi sta bili v Rockhamptonu leta 1991 (9.3m) in 1954 (9.4m). Trenutni vodostaj je 9.15m in bo dosegel svoj višek predvidoma čez 12 ur. Ta bi naj bil 9.4m, zato je govor o 50-letni poplavi. Mesto ni popolnoma odrezano, saj veliki tovornjaki (road train) vseskozi dovažajo hrano in ostalo in bodo tudi vozili, če se voda dvigne še za pol metra. Poleg tega pomagajo helikopterji vrste Black Hawk. Podobna zgodba se odvija tudi na JZ te države, saj bo poplavni val (okoli 14m) v soboto prizadel mesto St. George in okolico. Mrzlično gradijo 14.5m visok protipoplavni zid v upanju, da rešijo vsaj center mesta. Za njih bo to 100-letna poplava. Vseskozi opisujete Rockhampton, vendar vam povem, da je poplava bibličnih razsežnosti na nepredstavljivo velikem območju QLD.