Tujina

Slovenci ujeti v Dolomitih

Concord/Rim/Zagreb, 12. 12. 2008 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
83

Vreme nikomur ne prizanaša. V Rimu so razglasili stanje pripravljenosti, v italijanski Arabbi pa je ujetih nekaj sto Slovencev, ki se zaradi nevarnosti plazov ne morejo vrniti domov.

Sneg v Dolomitih
Sneg v Dolomitih FOTO: Radio Krka

Dolomite je prekrila debela snežna odeja – ponekod je zapadlo več kot dva metra snega in sprožilo se je več plazov. V znanem smučarskem središču so ujeti smučarji, ki ne morejo zapustiti kraja, med njimi je več sto Slovencev. Smučarskih prog zaradi velike količine novozapadlega snega niso mogli urediti, tako da se smučarji zadržujejo v hotelih in kočah. Občasno jim zmanjkuje tudi električne energije. Oblasti so zaradi nevarnosti proženja plazov zaprle glavno cesto iz Arabbe. Po podatkih italijanskega prometnega centra naj bi jo odprli šele v nedeljo. "Dejansko smo odrezani od sveta. Tudi če bi se hoteli vrniti domov, se ne bi mogli," je za POP TV povedal Sandi Lončarevič.

Ohromljena Italija

V Benetke vabijo turiste s ponudbo brezplačnih gumijastih škornjev.
V Benetke vabijo turiste s ponudbo brezplačnih gumijastih škornjev. FOTO: Reuters
Benetke se že kakšna dva tedna soočajo s poplavami, do katerih prihaja zaradi povišane morske gladine, ki je 1. decembra dosegla celo najvišjo raven v zadnjih 22 letih.

Južno in osrednjo Italijo je zajelo močno deževje, na severu pa se soočajo s sneženjem in veliko nevarnostjo proženja plazov. V Rimu so po pozivu župana Giannija Alemanna razglasili stanje pripravljenosti. V italijanski prestolnici namreč že več dni močno dežuje, zaradi česar je nekatere predele poplavilo. ''Situacija je kritična. Vse glavne vpadnice v Rim so zaprte,'' je opozoril župan. Prebivalce italijanske prestolnice je prosil, naj se na pot z osebnim avtomobilom odpravijo le v nujnih primerih. Zaradi nemogočega vremena so ponekod zaprli tudi šole.

V Rimu je v eni noči padlo več dežja, kot ga ponavadi pade v celem decembru. Rimski župan Gianni Alemanno
Ob hitro naraščajočih rekah razmišljajo celo o evakuaciji najbolj ogroženih prebivalcev. Tibera in Aniene sta prestopili bregove, v Monterotondu blizu italijanske prestolnice so poplave terjale tudi smrtno žrtev. Neka ženska je namreč med vožnjo v noči na četrtek obtičala v predoru, ki je bil zaradi močnega deževja poplavljen, nato pa v svojem vozilu utonila.

Na jugu Italije so morali zaradi močnega deževja in viharnega morja odpovedati številne plovbe, hotelirji v Benetkah, ki so jih prizadele hude poplave, pa turistom v okviru cene za nočitev ponujajo tudi brezplačne gumijaste škornje. V posebni ponudbi za 190 evrov jim ob zajtrku pripadata tudi "brezplačna uporaba gumijastih škornjev" in zemljevid posebnih platform, ki jih med poplavami postavijo za pešce. Ponujajo pa tudi brezplačen vstop v casino.

Hrvaška: Najhuje je v občini Raša

Poplave v Raši na Hrvaškem
Poplave v Raši na Hrvaškem FOTO: dnevnik.hr

Na Hrvaškem se stanje medtem umirja, vsaj na obali. Jugo je oslabel, trajekti spet plujejo po voznem redu. Reke so narasle na območju Istre in ob Kvarnerju, najhuje je v občini Raša, kjer so zaradi poplav razglasili izredne razmere. Gladina reke Raše je namreč zrasla za 1,85 metra, zato so iz bližnjih hiš evakuirali prebivalce, tudi glavni most je pod vodo. Morje pa je poplavilo del jadranske magistrale in povzročilo prometni kaos.

Grčijo, ki so jo zadnje dni pretresali študentski protesti, so zajele nevihte. Dve osebi sta umrli, in sicer 38-letnica in njena 18-letna hči, ki sta utonili, potem ko sta z avtomobilom padli v morje pri pristanišču Porosa na otoku Kefalonija. Tudi z drugih grških otokov poročajo o številnih poplavljenih hišah. Zaradi vetra, ki piha s hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro, so obstali tudi trajekti.

Britance pa zebe. V njihovo deželo je namreč prišla najbolj mrzla zima v zadnjih 30 letih, nizke temperature pa bodo vztrajale še naslednji teden. Povprečna temperatura v prvi tretjini decembra je bila 1,7 stopinje Celzija, ki je zelo nizka v primerjavi z običajnimi 4,7 stopnje Celzija.

Sneg je pobelil tudi Nemčijo. Na fotografiji je zasneženo kolo v Münchnu.
Sneg je pobelil tudi Nemčijo. Na fotografiji je zasneženo kolo v Münchnu. FOTO: Reuters

ZDA: Zaradi neurja več kot milijon gospodinjstev brez elektrike

Zaradi neurja z ledenim dežjem, sodro in snegom, ki je v noči na petek zajelo severovzhod ZDA, je brez elektrike ostalo 1,25 milijona gospodinjstev. V zveznih državah Massachusetts in New Hampshire, kjer so šole danes zaprte, so celo razglasili izredne razmere.

Gasilci prejemajo številne klice zaradi eksplozij električnih transformatorjev, podrtih električnih drogov in dreves. Ker se ukvarjajo s številnimi nujnimi primeri, tako sploh še niso začeli s popravo električnih napeljav, zaradi česar bi po navedbah oblasti lahko trajalo več dni, preden bodo vse domove ponovno oskrbeli z elektriko.

Najhuje je neurje prizadelo državo New Hampshire, kjer je brez elektrike ostalo skoraj 400.000 gospodinjstev in podjetij, le nekaj manj pa se jih z enakimi razmerami sooča v Massachusettsu. Neurje, ki ponekod še vedno traja, se je razširilo tudi na Pensilvanijo, Connecticut, Maine, Vermont in New York.

V Teksasu, kjer so sneg nazadnje videli pred štirimi leti, so se ceste spremenile v drsališča, kar je povzročilo številne prometne nesreče. Snegu se je pridružil še močan veter, ki je pihal s hitrostjo 96 kilometrov na uro.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cobi
14. 12. 2008 22.33
Ej res zakon je blo v arabbi, a ne bufi :) škoda k so cesto zrihtal dans, da smo šli domov, sm ceuc je pa zakon:D
bufi
14. 12. 2008 21.59
super je bilo v arabbi! ko bi vsaj še kdaj toliko snega zapadlo, ker je bilo kot v kakšni pravljici.in če bi bila cesta zaprta še kakšne par dni več, bi bilo super, ker smuka je bila danes fantastčna.
1mih
13. 12. 2008 22.03
Kakšna nevoščljivost, a vas ni sram kaj pišete. Danes sem prišel iz Arabbe. Cesto za v dolino je res zasu plaz, ampak so ga do danes že sanirali tako da je cesta prevozna tudi če nimaš verig. Prelazi so zaprti, ampak saj ne grejo vse ceste čez prelaz! Smučanja res ni bilo, rar pa ne velja za zabavo. In če sredi žura zmanjka elektrike za 15min pa tudi ni katastrofa. Poptevejevci malo napihujejo to bi že lahko vedeli.
vrt007
13. 12. 2008 21.11
hahaha dobri so tile japončki... tud če bi drek padu, sam da lah grejo na trg svetga marka pa u luij vitonu zraven kupujejo nove tošle... hahahaha...ker smeh :))) drgač pa jst zimo ABSOLUTNO sovražim, najbolj zavidam penisom arabskim, ki majo pezdetje nafto in še sonce ter vročino skoz! no, to pa je za crknt od fovšije!
Tonček Balonček
13. 12. 2008 19.42
Res jej bila drama, spominjalo me je na Humarjevo odisejado v Rupalski steni! Gotovo je posredoval Rupel! Sreča pomaga pomumnim, moraš biti človek na mestu!
rye
13. 12. 2008 15.44
Sem komentirala že na sorodni temi, pa bom še tukaj. Ne najdem besed za vse tiste, ki dajete neumesne komentarje - meni je blo dost hudo že brez tega, čeprav sem vedela za razmere. Moji najblužji so že na poti domov in upam, da se bodo tudi vsi ostali srečno vrnili. Vsem, ki nimate srca pa tole: upam, da nikoli ne boste v takih skrbeh.
porka.malorka
13. 12. 2008 11.35
Res jim je hudu Sej so šli smučat in spijo v hotelih Men bi blo tud hudo
Žan Virant 1
13. 12. 2008 11.25
ti tom.tom pa ne bodi preveč pameten.Tako smučanje za eno osebo ne stane preveč da si nebi mogel privoščiti 3-dnevnega smučanja.NEVOŠČLJIVOST!! Zakaj ste tako nevoščljivi,zato ker sami nemorete tja.Lepo vas prosim. dzurc se strinjam.Če sosed in kdorkoli nima dovolj ali pa negre smučat pol tut mi nesmemo jit? Oz. nesme jit noben. TIPIČNA SLOVENSKA NEVOŠČLJIVOST!!
dzurc
13. 12. 2008 11.12
ivan.sbistrica: Zdej pa če si negdo ne more prvoščt smučanja..si ga pa tud jst ne smem? Pa pišete naj kr tm gor ustanejo, kaj gor rinejo, itd.-to je zame klasična nevoščljivost! Pa ljudje no lepo vs prosm sej ne govorimo o JAHTAH pa nevem čem. Nekateri res ne zaslušjo - škoda, težko jim je, verjamem! Ves sredni sloj si pa lahko privošči smučanje in zakaj si ga nebi-zaradi tega ker sosed ne more it bomo pa kr usi doma?
odkimasin
13. 12. 2008 09.53
Sandi Lončarević šel si na lastno odgovornost, dol so ti rekli, da je zaprto, upam da novš zdej joku pa na pomoč klicu!
nucakar8
13. 12. 2008 09.45
Upam da v vsej nesreci uzivajo vsaj v zimski idili, naj iz tega potegnejo kaj dobrega ;PODALJSAN DOPUST.Upam da se njihova vrnitev srecno konca. Lp
ivo55
13. 12. 2008 09.31
Džuc nekaj ne razumeš. Ni vse v nevoščljivosti - še daleč ne! Problem je v tem, da mnogi z delom ne zaslužijo dovolj za preživetje vredno dandanašnjega časa, ob tem pa pohlepna lumpen buržoazija zapravlja nemoralno pridobljeno premoženje.
drejcica .
13. 12. 2008 09.08
Nam ga bo pa marca nasulo...
odkimasin
13. 12. 2008 09.08
Čist prov jim je. Doma naj bodo! Sicer zakaj pa imamo posebnega odposlanca Rupla in Kahla Ehjavca. Naj zakurblata Patrio pa naj gresta Slovence reševat.
jezni_jezek
13. 12. 2008 08.49
fajn bi blo da delijo bata škorne take z rozicam in čolne,glede snega fajn bi blo da pri nas tudi ga zamete kak meter za božič
Harrison
13. 12. 2008 08.23
Tonček Budalonček - zamenjaj tipkovnico al pa se nauči slovenščine. Predvsem pa zamenjaj sliko. Po moje si res ena neuravnovešena oseba. To si dokazal s svojimi komentarji sedaj pa še s sliko. In če še ne veš - dijakinjam je bilo prej hudo, ko pa je prišla freza pa tebi. Nič ni hudega, če tega ne razumeš. Tudi administrator bi se lahko malo zamislil, kaj spušča naprej!!!
Tonček Balonček
13. 12. 2008 07.51
Škoda, da ne delajo žičnice, ampak tako je velikokrat, če zapade toliko snega. Mi smo bili enkrat 3 tdi ujeti na Sorišlki planini, mna srečo ssta se tam nahajala dva razreda dijakinj z gimnazije Škofja lLoka, tako, da mi je bilo potem kar hudo, ko je prišla freza iz Sorice. Ne vem, kaj tu neki frustriranci udrihajo iz fovšije! Menis icer Doomioti niso najljubša smučišča, je pa lepo.
latilen
13. 12. 2008 02.55
+1
pozabil napisati... Dolomiti so res ZAKON;) Vsem tistim ki ste fouš tule...cene na SLO smučiščih, kjer se ne \"preseravaš\"so skorajda primerljive veliko boljšim smučiščem v I in A...tako da res ni logike, za več dni it v Kranjsko, če greš lahko urco ali dlje naprej pa uživaš v 10x daljših progah, bolje urejenih,..skratka...ni primerjave.
vasija
13. 12. 2008 02.54
KAJ ZAHUDIČA IMA TA PRISPEVEK SKUPNEGA Z SLOVENCI UJETIMI V DOLOMITIH?! WTF?!
latilen
13. 12. 2008 02.53
dolomiti so finančno gledano na voljo povprečni slovenski družini ki kolčkaj zna z denarjem...tako da to ni preseravanje ipd. pa ne bodite privoščljivi. Naša smučišča so zanič, tako s progami (kilometrina in urejenost), kot z infrastrukturo, ostalo ponudbo... Hudega jim nič ne bo, je pa neprijetno če te kaj pomembnega čaka v službi ali kje drugje in boš zamudil.. 450€ mesečno...hja..tako pač je..vsi vsega ne moremo imeti..konec koncev je sistem tak, da tisti ki se je trudil je prilezel višje, družba pa vseeno rabi nekoga za ceste pometati ipd. je pa res da ni lahko preživetje in da vsi trdo delajo za minimalno plačo...pa to ne sodi sem... Bo pa ko bo zmeda mimo najlepša smuka, ko so vsi okoliški vrhovi in smreke ob smučišču čisto bele, ne pa ko je umetno zasneženo in ni tiste..zimske idile.. Ne vem pa zakaj nam ni namenjeno (vsaj po dolinah ne) nekaj snega, samo dež...:S... Sploh ni filinga da je december...