Tujina

VIDEO: Poplave, ki so posledica divjanja ciklona Debbie, terjale dve življenji, oblasti se bojijo, da bo žrtev še več

Sydney, 01. 04. 2017 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poplave po divjanju ciklona Debbie so bile v avstralski zvezni državi Queensland usodne za dve osebi. Poplavljena voda je v mestu Lismore, ki je eno od najhuje prizadetih območij, globoka kar tri metre, gladina pa še narašča. Avstralski reševalci se na vse klice na pomoč ne morejo odzvati, saj bi bil poskus dostopa do ponesrečencev prenevaren.

V Avstraliji so poplave, ki so posledica divjanja ciklona Debbie, terjale najmanj dve življenji, štiri pogrešajo, oblasti pa se bojijo, da bi bilo lahko smrtnih žrtev v poplavah v zveznih državah Novi Južni Wales in Queensland še več.

Truplo ženske, ki je ponoči izginila s podeželskega posestva južno od Queenslanda, je našel član njene družine. Druga ženska je umrla, ko je njeno vozilo odnesla narasla voda. Obe nesreči sta se zgodili v Novem Južnem Walesu.

Obe smrtni žrtvi so našli v zvezni državi Novi Južni Wales.
Obe smrtni žrtvi so našli v zvezni državi Novi Južni Wales. FOTO: APTN Video

Policija v Queenslandu je opozorila, da bo reka Logan, ki teče južno od Brisbana, najbolj poplavljala popoldan, severneje pri mestu Rockhampton pa bo prav tako močno poplavljalo. Mestu z 80.000 prebivalci, ki je ob reki Fitzroy, napovedujejo najhujše poplave v zadnjih 100 letih.

Komisar Ian Stewart je dejal, da je še vedno "veliko tveganje za skupnosti okrog reke Logan". Za okolico Rockhamptona napoveduje, da bo voda dosegla najvišjo gladino do srede, ljudi je pozval, naj odidejo.

Voda ponekod globoka celo tri metre, gladina še narašča

V njeni severni sosedi, zvezni državi Queensland, je v torek kopno dosegel silovit ciklon Debbie, ki je s sabo prinesel močan veter in obilno deževje. Medtem ko se je oslabljen ciklon znova umaknil nad morje, se na prizadetem območju sedaj borijo s poplavami.

Eno najhuje prizadetih mest je Lismore, kjer naj bi bila ponekod voda globoka celo do tri metre. V več mestih pa gladina vode še naprej narašča.

Gladina poplavljene vode je ponekod visoka kar tri metre.
Gladina poplavljene vode je ponekod visoka kar tri metre. FOTO: APTN Video

Zaradi nedostopnosti terena ne morejo pomagati vsem

S severa Novega Južnega Wales in juga Queenslanda so evakuirali več deset tisoč ljudi. Reševalne službe se medtem ne morejo odzvati na klice na pomoč nekaterih ljudi, saj bi bil poskus dostopa prenevaren, po poročanju BBC še opozarjajo pristojne oblasti v Avstraliji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.