Tujina

Poostrili bodo nadzor pri potovanjih brez vizumov za državljane Zahodnega Balkana

Bruselj, 25. 02. 2015 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državljani držav Zahodnega Balkana bodo lahko po Evropski uniji še naprej potovali brez vizumov, vendar bo ta poostrila nadzor. S tem bi se namreč radi izognili zlorabam tega sistema, predvsem nezakonitim migracijam.

Evropska komisija je danes objavila peto poročilo o delovanju režima potovanj brez vizumov, sklenjenega z Albanijo, Bosno in Hercegovino, Makedonijo, Črno goro in Srbijo. V poročilu ocenjuje, da so potrebni dodatni ukrepi za ohranjanje celovitosti režima potovanj brez vizumov in odpravo potencialnih zlorab azilnih sistemov EU.

Evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos, ki bo v začetku marca obiskal Beograd in Prištino, je ob objavi poročila dejal, da namerava komisija tudi v prihodnje ohraniti režim potovanj brez vizumov za državljane držav Zahodnega Balkana, vendar so potrebni ukrepi za odpravo zlorab.

Med priporočili evropske komisije je tudi poostritev nadzora mej.
Med priporočili evropske komisije je tudi poostritev nadzora mej. FOTO: Aljoša Kravanja

V poročilu je komisija kot izredno zaskrbljujoče izpostavila zlorabe azilnega sistema s strani državljanov držav Zahodnega Balkana z režimom potovanj brez vizumov.

Število prošenj za azil, ki so jih vložili v EU in pridruženih schengenskih državah državljani omenjenih petih držav Zahodnega Balkana, namreč nenehno narašča od uvedbe liberalizacije vizumskega režima. Število prošenj v prvih devetih mesecev leta 2014 je bilo na primer za 40 odstotkov višje kot za enako obdobje leta 2013.

Prav tako se stopnja priznanja azila v EU in pridruženih schengenskih državah še naprej znižuje za državljane vseh petih držav, kar kaže na to, da je velika večina prošenj še vedno očitno neutemeljena, še piše v poročilu.

Narašča število državljanov Zahodnega Balkana, ki izkoriščajo režim potovanja brez vizumov, da zaprosijo za azil.
Narašča število državljanov Zahodnega Balkana, ki izkoriščajo režim potovanja brez vizumov, da zaprosijo za azil. FOTO: Reuters

Med glavnimi priporočili komisije za zmanjšanje zlorab azilnega sistema so krepitev sodelovanja med državami članicami EU, komisijo, agencijo EU za nadzor zunanjih meja Frontex in Europolom na področju upravljanja meja, migracij, azila in ponovnega sprejema. Poleg tega je treba preiskovati osebe, ki pomagajo pri nezakonitih migracijah, in kazensko preganjati tiste, ki omogočajo zlorabo režima potovanj brez vizumov.

Komisija poleg tega priporoča okrepitev nadzora mej, a je pri tem opozorila, da je treba dosledno upoštevati temeljne pravice državljanov. Med priporočili za države, ki sprejemajo prosilce za azil, je tudi bolj previdna in selektivna raba denarnih prejemkov, kot sta žepnina in finančna pomoč za vračanje prosilcev za azil, da bi tako zmanjšali število finančnih spodbud za zlorabo azilnega sistema.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
25. 02. 2015 23.02
+1
In kako naj bi to izvajali?