Tujina

Poostren nadzor na srbskih ulicah zaenkrat uspešen

Beograd, 02. 10. 2011 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Policijske enote so na beograjskih ulicah in ulicah drugih večjih srbskih mest poostrile nadzor, da bi preprečile napovedana zborovanja. Do zdaj so priprli šest ljudi.

Pred splošno prepovedjo zborovanj poleg Parade ponosa so bili napovedani tudi shodi v podporo tradicionalnim družinskim vrednotam in Molitveni pohod, ki ga je za danes napovedalo skrajno desničarsko gibanje Obraz.

Srbska policija je danes priprla šest ljudi. Ulice mest so zaenkrat še mirne.
Srbska policija je danes priprla šest ljudi. Ulice mest so zaenkrat še mirne. FOTO: Reuters

Policijske enote so zato, da bi preprečili morebitne incidente, v stanju povečane pripravljenosti, že včeraj pa so imele policijske enote na beograjskih ulicah opremo za razbijanje demonstracij.

Po poročanju beograjske postaje B92 so policijske enote poostrile nadzor na ulicah Beograda in drugih srbskih mest. Po zagotovilih pomočnika direktorja policije Srđana Grekulovića je policija pripravljena posredovati in preprečiti incidente z vsemi sredstvi, policija pa je sprejela obvestila, da se bodo nekateri shodi, prepovedi navkljub, le izpeljali.

Že okoli druge ure popoldne so policisti aretirali šest ljudi, med katerimi je en pozival k organiziranju shoda pred skupščino Srbije. Pri drugih so policisti našli maske in palice. Po Grekulovićevih besedah je aretacijam navkljub stanje na beograjskih ulicah mirno.

Ob enih je policija na Avali razgnala shod podpornikov Srbskega narodnega gibanja Naši. Policija je začasno pridržala člana upravnega odbora organizacije Igorja Marinkovića. Aktivistom, ki so pot proti avali nadaljevali, so policijske enote prepovedale vstop proti mestu, ti pa so zažgali zastavo Evropske unije in proslavili zmago v kampanji za prepoved izvedbe letošnje Parade ponosa.

Lanska Parada ponosa se je v srbski prestolnici končala krvavo – v spopadih ob robu parade je bilo poškodovanih 120 ljudi, aretirali pa so jih več kot 180.
Lanska Parada ponosa se je v srbski prestolnici končala krvavo – v spopadih ob robu parade je bilo poškodovanih 120 ljudi, aretirali pa so jih več kot 180. FOTO: Reuters

Prepoved izvedbe Parade ponosa so ostro napadle organizacije za varovanje človekovih pravic in LGBT gibanja, po njihovih besedah pa je prepoved dokaz, da je država kapitulirala pred huligani in nasilneži. Kot trdijo, je tako država javno dokazala, da ne namerava braniti in zaščititi vseh svojih državljanov, največjo moč in največ pravic pa posedujejo ljudje, ki grozijo z nasiljem in rušenjem pravnega reda ter demokracije, še dodajajo podpisniki Iniciative mladih za človekove pravice, člani Helsinškega odbora za človekove pravice, center Queeria in drugi.

Kot pravijo, so tako prizadete pravice ne le gejev in lezbijk, temveč vseh državljanov Srbije. Odločitev o prepovedi vseh zborovanj pomeni po njihovih besedah dejstvo, da je Parada ponosa za zmeraj prepovedana, nasilne manifestacije skrajne desnice pa se prestavljajo le na kakšen drugi datum in kakšno novo priložnost.

Na izjave organizatorjev Parade ponosa se je odzval tudi srbski policijski sindikat Solidarnost in navedbe, da je policija kapitulirala pred nasilneži, zanikal. Kot poudarjajo, je bil sklep o prepovedi zborovanj sprejet profesionalno in na osnovi poglobljenih ocen tveganja, želeli pa so le zaščititi imetje in življenja državljanov. Kot poudarjajo, lahko sleherno vmešavanje v operativno delo policije pa po njihovih besedah destabilizira ne samo policijo, temveč celotno državo.

Zaradi trditev, da je policija s prepovedjo Parade odprla vrata huliganom in dovolila dvig fašistične ideologije nad principe demokratičnosti na srbskem ministrstvu za notranje zadeve poudarjajo, da ima Srbija kar pestro zgodovina nasilja. "Ne gre za novo stvar, temveč smo priča procesu, ki se neguje že več desetletij, medtem pa je bila javna in inštitucionalna podpora tistim, ki se temu odkrito zoperstavljamo, premajhna,“ še dodajajo.

Prepoved parade kritizira tudi Evropa

Evropski poslanec Jelko Kacin, ki je tudi poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo, je v Beogradu dejal, da je prepoved Parade ponosa politična odločitev oblasti v Srbiji, ki bo vplivala na stališča držav članic EU in njihove odločitve glede sprejetja priporočil o napredku Srbije v približevanju EU.

Je Parada ponosa v Srbiji prepovedana za vse čase?
Je Parada ponosa v Srbiji prepovedana za vse čase? FOTO: Reuters

"Ne vem, ali bo odpovedana Parada ponosa vplivala na priporočilo Evropske komisije za Srbijo, bo pa vplivala na države članice Unije in njihove vlade pri odločanju, ali naj sprejmejo priporočila Evropske komisije," je na novinarski konferenci v Beogradu, ki so jo sklicali organizatorji za danes načrtovane, a prepovedane Parade ponosa, dejal Kacin.

Kacin je sicer zatrdil, da bo kot poročevalec za Srbijo še naprej podpiral Srbijo, da ta ne samo dobi status kandidatke, ampak tudi datum za začetek pogajanj. Ob tem je spomnil, da morajo priporočila Evropske komisije podpreti vse članice EU, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Evropski poslanec je ob tem sicer izrazil začudenje, da se je zaradi Parade ponosa sestal srbski svet za nacionalno varnost, ob tem pa pripomnil, da se ne more spomniti nobene druge države EU, v kateri bi tak organ zasedal zaradi poteka Parade ponosa, še navaja Tanjug.

Novinarska konferenca v Media centru je sicer minila mirno, pred poslopjem pa so za varnost skrbeli policisti. Lanska Parada ponosa se je v srbski prestolnici končala krvavo – v spopadih ob robu parade je bilo poškodovanih 120 ljudi, aretirali pa so jih več kot 180.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anzi_mahackala
03. 10. 2011 16.29
-2
v bistvu sploh ni fore razbijanja gej parade, ampak nova priloznost za razbijanje trgovin in kraje...pomislite malo ljudje..pa ne kritizirajte, če ne poznate ozadja.
z.z.
03. 10. 2011 11.43
Tukaj so pravice homoseksualcev in parada drugotnega pomena. Velik del žandarmerije, ki je lansko leto varoval "parado ponosa" je sedaj angažiran na jugu Srbije ob administrativni meji s Kosovom in Metohijo in protesti proti paradi bi se, upoštevajoč situacijo v Srbiji, lahko zelo hitro sprevrgli v protivladne proteste, česar se trenutna oblast najbolj boji. Kljub trenutni situaciji pa ostaja dejstvo, da je srbska družba tradicionalno in krščansko naravnana in da podobne manifestacije nikoli ne bodo uživale podporo med ljudmi.
gospakatja
03. 10. 2011 09.18
-1
strpnost ne pomeni, da se strinjaš, pač pa, da z drugačnostjo znaš sobivati. torej je strpnost višja civilizacijska stopnja, ki v srbiji ni doma. to, da država primitivnost svojih skrajnih državljanov podpira (oz. se je boji), pa kaže na razvojno stopnjo države!!
kopron
04. 10. 2012 21.56
+1
A če se pa z nečim ne strinjaš si pa že kar nestrpen, ane ?
barx
03. 10. 2011 06.37
-1
sam tej Srbi so pa res full nestrpen narod....
kopron
04. 10. 2012 21.57
+2
Nekoliko že, ampak vedo pa vsaj kaj pomeni spolna iztirjenost .
ateistek
03. 10. 2011 04.29
-1
@piki_jakob: Če država ne more zagotoviti vsem njenim državljanom z ustavo zajamčeno pravico po javnem zborovanju in zbiranja, potem si taka država ne zasluži, da se ji reče država, saj sama krši lastna določila. Naj potem spremenijo ustavo in zapišejo kdo sme in kdo ne sme prirejati javnih zborovanj.
ateistek
03. 10. 2011 04.27
@mojmaribor: Strpnost do nasprotnikov parade je hkrati strpnost do homofobije. To je enako, kot da bi rekli, da so nasprotniki pravic črncev ali židov le drugače misleči, ki si zaslužijo strpnost.
ateistek
02. 10. 2011 22.42
+1
@ak.an: Kje sem pa nestrpen? Želiš z obtožbami o moji nestrpnosti prikriti lastno do nekega, točno določenega segmenta ljudi?
ak.an
02. 10. 2011 22.30
@ateistek: daj, ne bodi no tako nestrpen!
ateistek
02. 10. 2011 22.20
Zgleda, da so administratorji zaspali. Ponavadi vedno zaspijo, ko je tema o gayih, kjer jih lahko vsak, ki ima minuto časa, žali. Budni pa so vedno, ko je tema o vernikih. Tam so žalitve takoj izbrisane. Dvojna morala da te kap.
srpko
02. 10. 2011 21.26
S policijo se ni za hecati, saj rada trenira "strogoću".
Audy
02. 10. 2011 21.01
a ni bolje to, kot pa sesut Beograd? EU levakov pa itk noben več ne jemlje resno, Srbija je samostoja država, EU naj bo tiho ker ima še svojih problemov preveč, z Libijo vred.
upornik18
02. 10. 2011 19.39
+4
bravo srbi, podpiram vas.
kopron
04. 10. 2012 21.58
+2
justime
02. 10. 2011 18.35
slika nad zastavo jaso nakazuje kdo ima še vajeti v tej državi in kdo diktira politiko.ne mislim policaje ampak tistega dedka mraza
100per
02. 10. 2011 18.25
Jelko hahaha! Kdo je Jelko Kacin???
McCreamy_
02. 10. 2011 17.18
Tudi desničarji imajo svojo parade "ponosa".
Pepermint
02. 10. 2011 17.14
+1
Jelko Kacin! Še v Sloveniji nisi znal biti politik, v Evropskem parlamentu pa nam itak delaš sramoto.
Vasojevich
02. 10. 2011 16.18
Ja fotografije niste mogli drugih najt kot pa te stare kot zemlja. msm...polom.