Tujina

Ponosni, da so na ruskem črnem seznamu: Ko sem videl druga imena, sem spoznal, da sem v zelo ugledni družbi

Moskva/Bruselj, 31. 05. 2015 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rusija je številnim evropskim diplomatskim predstavništvom predala seznam ljudi, ki ne smejo več stopiti na rusko ozemlje. Na seznamu je 89 imen. "Gre za osupljivo vedenje, ki na žalost ne izboljšuje ugleda Rusije," je dejala švedska zunanja ministrica.

Kot je že v petek povedal nizozemski premier Mark Rutte, je Rusija v četrtek številnim evropskim diplomatskim predstavništvom predala seznam ljudi, ki ne smejo več stopiti na rusko ozemlje. Na seznamu je 89 imen.

Ruska črna lista politikov iz EU, ki imajo prepovedan vstop v Rusijo, je pri evropskih politikih naletela na številne kritike.

V Bruslju pravijo, da je ukrep "popolnoma samovoljen, neupravičen in netransparenten", še posebej, ker iz Moskve ni bilo dodatnih pojasnil.

Bruselj je sicer moral kar nekajkrat od ruskih oblasti zahtevati, da jim po uradni poti posredujejo seznam imen. Čeprav je ob tem zahteval tudi pojasnila, zakaj imajo omenjeni prepovedan vstop na rusko ozemlje, teh pojasnil od ruske strani v Bruslju niso prejeli.

Črna lista sicer še vedno ni javna, a so nekateri tuji mediji objavili seznam, ki naj bi ga pridobili po neuradi poti. Seznam je napisan v nemškem jeziku. Če je res pravi, bi to pomenilo, da slovenskih predstavnikov na seznamu ni, a kljub temu naj dodamo, da zadeva še vedno ni uradna. 

Moskva
Moskva FOTO: Reuters

Nemčija: Ne gre za pametno potezo

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier meni, da takšni seznami ne bodo pomagali v prizadevanjih za rešitev "trmastega, nevarnega konflikta" v Ukrajini. Tisti na seznamu pa pravijo, da so ponosni na to. "Mislim, da ni posebej pametno izrekati takšne prepovedi vstopa," je dejal Steinmeier.

Z nemškega zunanjega ministrstva so sporočili, da so od Moskve zahtevali več pojasnil. Poudarili so, da imajo osebe, ki so na tem seznamu, pravico vedeti, zakaj so bili uvrščeni nanj, da lahko tako sprejmejo ustrezne zakonske ukrepe.

Švedska: Osupljivo vedenje

Švedska zunanja ministrica Margot Wallström je prav tako zahtevala dodatna pojasnila. "Gre za osupljivo vedenje, ki na žalost ne izboljšuje ugleda Rusije," je dejala.

Evropska poslanka iz Švedske Anna Maria Corazza Bildt, ki naj bi bila zaradi številnih izrečenih kritik na račun ruskega predsednika Vladimirja Putina uvrščena na ta seznam, je v odzivu dejala, da je ponosna na to. "Uvrstitev na ta seznam ne spreminja moje predanosti ljudem v Ukrajini. Prej sem ponosna, kot pa da me je strah. Putinov seznam je potrditev, da kot evropska poslanka delam prav," je tvitnila.

'To si štejem kot priznanje'

Na seznamu naj bi bil tudi nekdanji češki zunanji minister Karel Schwarzenberg, prav tako glasen kritik ruske politike do Ukrajine. "Ko sem videl druga imena na seznamu, sem spoznal, da sem v zelo ugledni družbi. To si štejem kot priznanje," je dejal.

Seznam evropskih politikov s prepovedjo vstopa v Rusijo naj bi bil odziv na sankcije EU proti Rusiji zaradi njene lanske priključitve ukrajinskega polotoka Krim in vloge v konfliktu na vzhodu Ukrajine.

Na seznamu naj bi bili med drugim nemška evropska poslanka Rebecca Harms, nekdanji belgijski premier in vodja liberalcev v Evropskem parlamentu Guy Verhofstadt, nekdanji poljski premier Jerzy Buzek, nekdanji namestnik britanskega premierja Nick Clegg in nekdanji evropski komisar za širitev Stefan Füle.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (287)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
02. 06. 2015 12.12
+1
ZDA in EU sta na seznam uvrstili okoli 150 oseb in 33 podjetij. Več kot fer od Rusov, da so na seznam dali 90 ljudi
Slovenec007
01. 06. 2015 19.39
+1
Hahahha rusi so legende, vi se kr zafrkavejte, pozim vam bojo pa pipco zaprl boste pa spet zmrzval ;)
vetlan
01. 06. 2015 19.51
+3
leta 2018 (so že rekli), če bosta Ukrajina in EU sračkali. Če pa bo želela EU dobivati plin, bo morala ga kupovati od Turkov in Grčije, rusi zdaj gradijo plinovod tam
Ate_ist
02. 06. 2015 12.10
+1
cirus
01. 06. 2015 19.05
+3
Ne glede na to, kakšen je Putin in kašna družbena ureditev je v Rusiji, ima vsaka država pravico določiti, kdo sme notri in kdo ne. Torej ne vem zakaj takšno razburjanje.
LARSSON 1
01. 06. 2015 17.22
-5
Način vladanja kot ga izvaja Putin ni demokratičen, v Rusiji ni svobode govora mediji morajo delati tako kot njemu paše, nima odnosa do drugače mislečih, ljudje so zaradi njega stisnjeni in zaprti. Na kulturnem področju se pravi glasba in film nimajo odprtih rok itd. Živeti v Rusiji je zaradi tega dosti slabše kot v državah kjer je demokracija res demokracija.
Uporabnik113189
01. 06. 2015 18.14
+1
Način vladanja je takšen, da je BDP v Rusiji poskočil, kot bi ga iz topa izstrelili. Mogoče res ni najbolj demokratičen v smislu kot si ga predstavlja zahod, je pa primeren za današnjo stopnjo razvitosti. Težko je razumeti zahodne "demokrate", ki po eni strani trobijo o spoštovanju različnosti, hkrati pa morajo biti po njihovem samo bele ovce povsod po svetu. Če bi pa imeli v Rusiji kaos kot v Iraku in "pravo" demokracijo bi bilo pa vse prav?
samuray1
01. 06. 2015 18.31
+2
nekak podobno kot če bi ti nekdo rekel da je v Slo način vladanja isti kot v času kamene dobe,toda vsi vemo da temu ni tako.Kaj pa je prav zaprev demokracija???javno rovanje po nosu ,preklinjanje ,gej parade,goljufanje delavcev,imperijalistični hegemonizem,javno obešanje Sadama Husejina,posilstvo in umor Gadafija,sankcioniranje neposlušnih držav. Vsekakor se mi zdi, boljši je zdrav državni sistem v katrem se točno ve;kdo kje,kaj in zakaj.
vetlan
01. 06. 2015 19.46
+1
"v Rusiji ni svobode govora mediji morajo delati tako kot njemu paše"????? ha ha ha ha Glej rusko televizijo npr. Planet RTR, Rossija 24, ... Saj imaš več dostopnih kanalov. Govorijo čisto vse, in slabo in dobro, tudi Putina opozicija kritizira, vendar narod se s tem ne strinja. Celo Ukrajinci govorijo kar jim paše (čeprav jaz bi zamašil go...). Tako, da je v Rusiji res vlada prava demokracija, čeprav tega nismo vajeni, ampak je res. Rusija se je čisto spremenila. Odpirajo vse dokumente (o Stalinu, Hruščevu, ...nič ne skrivajo). Posebej glej oddajo Večer s Vladimirom Solovjevim, skoraj vsak dan, približno ob 21.00, 22.00, 23... kakor kdaj. Mogoče boš kaj razumel. Zelo zanimivo. Potem pa boš nehal govoriti bed. o ruskih medijih.
T_one
02. 06. 2015 09.26
+0
hebeš takšno navidezno "demokracijo", kot jo imamo Evropejci in američani, ki je v resnici korpokracija, kjer se do dna nesposobni in od 666 imperialistov zmanipulirani in skorumpirani politiki in ostali 666 "strokovnjaki", za gledališko predstavo pred narodom, da se prikažejo, da kao oni vladajo, le kregajo med sabo, med tem pa peljejo ne samo človeštvo ampak celo cel planet v pogubo. Imam pa že raje "diktaturo" enega samega sposobnega voditelja, ki ve, kaj je prav in kaj narobe, in sam, brez monopola smrdljivih imperialističnih 666 dihurjev iz ozadja in brez prepiranja s političnimi, ekonomskimi in pravnimi ydyoty in ostalimi ydyotskimi "strokovnjaki", sprejema pravilne odločitve. V bistvu imajo Rusi srečo, da imajo Putina, ker kakor hitro Putina več ne bo, bo Rusija kmalu za tem postala tako dekadentna in v fkurce, kot je to cel ostali svet, predvsem ZDA in EU! Putin, Gandhi, Ahmadinejad, Gadafi, Bashar Al Assad so (bili) zadnji pravi voditelji ljudi na tem planetu; vse ostalo so le zmanipulirani, moralno popolnoma degenerirani, od 666 imperialistov skorumpirani vlačugarski hlapci v službi 666 Vati-zio-jezu-masonskih imperialistov! Ko teh več ne bo, je ne samo človeštvo ampak ta cel planet zanesljivo gotof!
aaaaaa122121
02. 06. 2015 09.41
-1
kjer je demokrqcija res demokracija, hehe s tem stqvkom dokazal da si naivna ofcaz iq pod st. cevljev.
zvit kot presta
01. 06. 2015 16.40
+4
Dokler se vojskujejo s seznamom proti seznamu je vse OK.
Ciarra
01. 06. 2015 15.01
+6
Pa naj že 1x spoka,pa,da jim dajo Rusi vetra.....
Uporabnik113189
01. 06. 2015 13.19
+17
Priznati moram, da se z ugledom Rusije dogaja prav obratno, kot trdi švedska zunanja ministrica. V mojih očeh so je Rusija ugled izboljšala, pa naj trdijo črnolistaši kar že hočejo. Odlično, Putin jim je vrnil z isto mero, bil je celo milosten. Moral bi jih uvrstiti mnogo več, na primer našega Peterleta, pa kakšne Zver ne bi smel manjkati, pa še kakšna poslanka, ki je skupaj s prej omenjenimi na listi tistih, ki so največji lenuhi v EU parlamentu in se nahajao po pridnosti dlje od 500 tega mesta..So pa pametni za svojo volivno bazo, ki seveda ne preverja kaj so izvolili. Upam da bo te evropske visoko plačane poslance nekega dne srečala pamet. Sicer se bo uresničila napoved američanov, da bo EU razpadla. Da pa bi bila napoved pravilna vneto skrbijo zato kar njihovi hlapci angleži..
antiXfashizmXeuXgso
01. 06. 2015 15.31
+3
Nightyfly
01. 06. 2015 15.32
+3
kolbek460
01. 06. 2015 17.06
+3
Zelo veliko resnice je v komentarju ,zadel si v nulo bi se reklo ,in po tem scenariju bo ta pot šla ,eu poslanci bodo dobili skomino ,preduvsm naši...ferderben špilerji...++++++++++++++++++++++
antiXfashizmXeuXgso
01. 06. 2015 12.59
+13
Politik, ki podpira ukrainsko fashistoidno politiko, že ne more biti kaj prida, pa vseeno iz kje prihaja, Švedske, Češke al pa Gvineje bisao.
Nightyfly
01. 06. 2015 15.33
+4
kolbek460
01. 06. 2015 17.10
+3
Ko nekdo se gre mirovnika ,v isti sapi pa podpira vojaško hunto ki pobija svoj lasten narod ,z tem res ni kaj prida in tud naša uradna politika je naravnana v to smer za kar sem močno zaskrbljen in užaljen..!
Nightyfly
01. 06. 2015 11.19
+10
appollyon 01.06.2015 06:47:13 -4 2 6 Pozail si še da je bil bivši predsednik rusko nastavljena lutka ki je ukraino porinil v puf in sam pokradel miljarde s katerimi se sedaj razvaja pri putinu. Prav tako nisi napisal da so njegovi policaji streljali na protestnike,.. Skratka dejstva pozabljate, in prav tako nisi nikjer napisal da je v tem konfliktu do sedaj samo rusija okupirala tuje ozemlje!****************************************************marsikaj ne veva ne vi ne jaz . SEm pa k sreci videl ze prvi dan posnetke naskoka nacijev na trgu in streljanje na policaje - ste to videl ? Ste videl tudi intervjuje ,ki so jih naredili s temi istimi mulci , ki so v kamero jasno in glasno izjavili , da so naciji in poslani , da vrzejo dol oblast . Predvsem videi s streljanjem so bili ze drugi dan odstranjeni . SE ENKRAT PONAVLJAM ,,,TILE MAJSTRI V CRNEM SO BILI PLACANI ,DA NASILNO VRZEJO DOL VLADO , IZVOLJENO NA VOLITVAH . apolon , kaj vam ni jasno !? A mislite , da bo Putin gledal mirno poboje 8 milj. Rusov v Ukrajini ? Jaz se cudim , da se ze toliko casa brzda -a ne ?
jzkzfzmz
01. 06. 2015 11.22
+6
Night pozabil si dodat da je prvo dobil od monsanta ponudbo 16 miljrd dolarjev, ki pa jih je zavrnil in sprejel od rusije pomoč, kar je Amere razjezilo, ker se ni hotel podrediti. Saj Ukrajina je daleč najbolj rodovitna za monsanto. Preveriš lahko marsikje če želiš. In drugo Ameri bi imneli še enodržavo v svojih rokah okrog Rusije. Znano je da je nova vlada popolnoma Ameriška in so po vrhu judje. I nenazadnje Rusi so narod, ki ne bodo nukomur hlapc kot smo mi. So narod, ki stoji za sabo.
Nightyfly
01. 06. 2015 11.37
+6
No to o monsantu mi je uslo , priznam . Napisal sem ,da marsicesa tudi ne vem , pa verjetno se marsikdo , ker taka pogajanja ponavadi niso javna . Ampak kakorkoli , Zahod skusa Rusijo spraviti v kot , ce se tako izrazim .
T_one
01. 06. 2015 11.51
+5
Tudi jaz sem presenečen, da se Putin toliko brzda. Verjetno čaka pravi in primeren trenutek, da osvobodi Evropo on tega vladajočega fašističnega 666 luciferjanskega veleizdajalskega odpada. Putin in Ahmadinejad sta še edina politka oz. vodji na tem planetu, ki imata še nekaj razuma in delata tisto, kar je res v korist človeštva.
Lutra Lutra 1
01. 06. 2015 11.18
+6
Putin dobro ve, da evropejci ne potrebujemo obrazložitve. Zelo dobro vemo zakaj je dal koga na seznam.
T_one
01. 06. 2015 10.57
+4
...v zelo ugledni družbi lopovov in zločincev...
Te vidim
01. 06. 2015 10.09
+9
Ne pozabimo, da je EU pred nedavno od tega tudi dala seznam o Rusih in zamrznitvi premoženja !
ferencz 1
01. 06. 2015 08.05
+14
s temi seznami se reče , milo za žajfo! upam, da jim še denar zaplenijo!
LARSSON 1
01. 06. 2015 07.42
+0
Ne vem če si bil tam ?, jaz sem bil ker imam tam sorodnike pa je mnogo boljše lepše življenje v Nemčiji ali Belgiji in seveda tudi v Sloveniji.
vetlan
01. 06. 2015 07.48
+7
Kje si bil in koliko časa? Rusije ni mogoče spoznati v kakšnem tednu. Če bi tam nekaj časa živel, bi se zaljubil v to državo. To se dogaja vsem.
Ciymbalta
01. 06. 2015 07.29
+4
Pametno Rusija jih podpiram BRUSELJ pa Nemčija pa ostale države se pa naj jočejo
LARSSON 1
01. 06. 2015 07.15
-5
Saj to glede Amerike se strinjam, samo jaz v mojem zapisu nisem omenjal Amerike samo pokritiziral sem Putina in njegovo politiko. Ne glej vse tako črno - belo.
Nightyfly
01. 06. 2015 11.26
+6
larsson ........ nimam namena braniti Putina . Toda dajte enkrat odmisliti , da je Rus .Predstavljajte si, da je recimo Nemec , ali Amerikanec .Tako bi odpadel predsodek .Potem pa dobro analizirajte kaj dela in kako reagira . Ker na sreco do sedaj samo Reagira , to pa je beseda ,ki pomeni odziv na nek dogodek ali provokacijo .Je tako ? Torej dobro premislite kaksna je politika Putina . A res lomasti po svetu in bombardira vse naokli ? Ne bi rekel .Bi pa te iste stvari pripisal Amerikancem , ´´najbolj demokraticni drzavi´´ na tem svetu .
ficfiric 1
01. 06. 2015 05.55
+12
A ni zanimivo tud to da ukrajina kr se hoce napol zastonj plin...al celo zastonj...nisem slisal dobro ker sem ujel zgolj zadnji 2 sekundi...je blo se v lokalnih novicah tle v aziji...delajo zgago kakor jim veleva amerika pol bi radi pa zastonj plin...pa se zdej niso placali kar so porabli....hahaha....aja sej res...so pogruntal da bo to poletje kmalu pri koncu....zaprejo naj se tosto kar tece skozi...sploh do nemcije....sam tko mal zaradi vzdrzevalnih del....me zanima kaj bi mel pol za povedat v evrop...sploh nemci....sam tako ne gre...sankcije lahko nabijata sam amerika in evropa...da bi kdo vrnu podobno pa bognedaj....bi krsu vsa mozna mednarodna prava....hahahah
pe?navodo
01. 06. 2015 04.33
+12
Je pa dvoličnost Evrope v tem primeru res neverjetna. Ker je na ameriško evropskem seznamu se na tega lahko sodno pritoži in dokaže svojo nedolžnost . Kaj ni to malo sprevržena pravna logika ? Če imajo kaj amerikanci in Evropejci proti kaki osebi jo naj tožijo in na sodišču dokažejo da je kriminalna. Takšen naj bi imeli evropski pravni red.Ampak zgleda da je to samo do takrat dokler enim odgovarja. ko pa rusi vrnejo z isto mero pa ne upoštevajo prava in na nobenem sodišču to ne vzdrži . Vsak prvošolček na pravni fakulteti bi tem Evropejcem znal povedat da treba človeku na sodišču dokazat kriminal . In to servirajo na poročilih Evropejcem tako da ti večinoma nasedejo pravnim odvodom in neumnostim.
LARSSON 1
01. 06. 2015 02.00
-18
Putin nikoli in nikdar ne bo pravi človek kaj šele politik.On je diktatorsko naravnana oseba ki je podoben voditeljem iz 19.stoletja.Tudi Rusija nikoli ne bo prava velesila. Življenje v Rusiji je za povprečnega človeka ena velika beda, razen v Moskvi in se kakšnem večjem mestu. Tam pa je ogromno mafije. Nadvse me čudi, da je na tem portalu toliko pozitivnih mnenj o tem človeku in tej državi.
pe?navodo
01. 06. 2015 04.27
+9
Dokler imaš nasproti izvažanje ameriške demokracije z orožjem se ne čudit če noben ne mara amerike. Poleg tega so svetovno znana mesta po mafiji najprej južnoameriška potem ZDA potem pa res pride Moskva.
pe?navodo
01. 06. 2015 05.04
+7
Ameriške administracije seveda. Jaz ima kar nekaj poznancev amerikancev in so super ljudje. Moja najbolša prijateljica je amerikanka ki pa seveda se ne strinja z ameriško politiko.
vetlan
01. 06. 2015 07.43
+12
Larsson, po tvojem velesila je le ta, ki napada tuje države, npr. kot Amerika? Cca 100 let nazaj je bila Rusija zelo vplivna in pomembna velesila v svetu, preberi zgodovino. Kar se tiče Putina je pravi voditelj za Rusijo po dolgem času. Mogoče evropejcem to ni všeč, ker se Putin ne pusti zajeb..., Rusi pa so zelo ponosni na svojega voditelja, tako v Moskvi, kot tudi
vetlan
01. 06. 2015 07.43
+3
arsson, po tvojem velesila je le ta, ki napada tuje države, npr. kot Amerika? Cca 100 let nazaj je bila Rusija zelo vplivna in pomembna velesila v svetu, preberi zgodovino. Kar se tiče Putina je pravi voditelj za Rusijo po dolgem času. Mogoče evropejcem to ni všeč, ker se Putin ne pusti zajeb..., Rusi pa so zelo ponosni na svojega voditelja, tako v Moskvi, kot tudi drugod.
yarrick
01. 06. 2015 16.42
+2
@larsson...Pa veš da če bi šel danes vprašati tiste ki so na robu revščine, kako se počutijo v Slo. bi ti rekli da je življenje tu ČISTA beda. ne vem kaj si ti misliš o vsem skupaj, ampak slovenija je hudo nazadovala od leta 2004 odkar smo šli v Eu (in potem še huje v NATO)...
Nightyfly
31. 05. 2015 23.26
+16
Pozabili smo na nekaj ..... v Kijevu je bila odstavljena demokraticno izvoljena vlada , priznana s strani EU in ostalega sveta - razen Amerov . Volitve so bile priznane kot legitimne in legalne , saj so bile monitorirane s strani OCSE in posebej evropskih opazovalcev . Ta legitimna vlada je bila destiturirana s pucem . Kaj porece na to Frau Merkel , cela EU in ***najbolj demokr.*** dezela Amerika ? Je Merkel vesela , ker so na oblasti crnosrajcniki ? Eden redkih ,ki je videl pozitivne stvari -torej pravilno pot - v Evropi je bil bivsi kancler Schroeder , ki je s Putinom zacementiral sodelovanje ..... to isto sodelovanje o katerem govorijo sedanji analitiki v svetu .EU bi morala tesno sodelovati z Rusijo . S tem bi tudi zmanjsali moznost hladne vojne --- si kar mislim , da so Ameri znoreli , ko so brali to . Oni zivijo za konflikte , zivijo in so vzgojeni , da so oni glavni , ostali svet pa njihov . hlapec . Tistih nekaj sto druzin v ameriki jee v bistvu neolib . fasistov .Tocno na takem principu zivijo in tako razmisljajo . (c/p .............31.05.2015 13:03:42.)
appollyon
01. 06. 2015 06.47
-9
Pozail si še da je bil bivši predsednik rusko nastavljena lutka ki je ukraino porinil v puf in sam pokradel miljarde s katerimi se sedaj razvaja pri putinu. Prav tako nisi napisal da so njegovi policaji streljali na protestnike,.. Skratka dejstva pozabljate, in prav tako nisi nikjer napisal da je v tem konfliktu do sedaj samo rusija okupirala tuje ozemlje!