Tujina

FOTO: Trajekt odvlekli v pristanišče, vzrok okvare še neznan

Jablanac, 18. 08. 2011 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Trajekt, ki se je zaletel v plažo, se je kljub alarmu s sireno zapeljal direktno med kopalce, nekateri pa so se znašli tudi pod ladjo. Tehniki pa ugotavljajo vzroke okvare krmilnega sistema trajekta.

 

Trajekt zapeljal na obalo
Trajekt zapeljal na obalo FOTO: dnevnik.hr
Po poročanju hrvaških medijev med sedmimi poškodovanimi kopalci ni bilo tujcev. Dve huje ranjeni ženski, stari 52 in 62 let, sta še vedno na zdravljenju v reškem kliničnem centru, medtem ko so ostale poškodovane že odpustili iz bolnišnice, poroča Jutranji.hr.

Plovilo, ki je po trčenju v plažo nasedlo, se je ujetosti na mestu rešilo z močjo lastnih motorjev, potem ko so potapljači pregledali dno trajekta. Ker pa krmilni sistem še vedno ne deluje, so ga s pomočjo vlačilcev usmerili v trajektno pristanišče Mišnjak, kjer bodo s tehničnim pregledom plovila poskušali ugotovil vzroke okvare sistema, poroča Jutarnji.hr.

''Grdoba je šla direktno proti nama''

Dan po nesreči pa prihajajo na dan pretresljive izpovedi ljudi, ki so se v trenutku, ko je trajekt ''Barbat'' zapeljal direktno na mestno plažo v Jablancu, znašli na poti približno 500 ton težkega plovila.

''Bila sem v morju, ko sem zaslišala trajekt, kako trobi. Najprej sem mislila, da pozdravlja ljudi, nato pa videla, kako je pri polni hitrosti zapeljal na kopališče, pri tem pa je podiral vse pred seboj,'' je ena od očividk dejala za HTV.

Jablanac, kjer se zgodila nesreča, je kraj v ličko-senjski županiji nedaleč od Senja. Naselje je zgrajeno okoli malega pristanišča, kjer pristajajo trajekti za otok Rab.

Druga ženska, ki je komajda preživela nesrečo, je dejala, da je kopalcem ''trajekt zapeljal direktno prek glave, potonili smo vse do dna. Ko se je trajekt ustavil, nas je val vrgel znova na zrak. Potem ko smo klicali na pomoč, so nas ljudje izvlekli iz morja,'' njeno izjavo povzema index.hr.

Starejšo gospo je trajekt brez nadzora presenetil, ko se je z vnukinjo igrala v plitvini. ''Grdoba je šla direktno nad nas, jaz pa sem v krilu imela svojo vnukinjo. Zgrabila sem jo in zbežala, tekla sem, kot da bi spet imela 20 let. Med solzami sem videla le dim,'' besede starejše gospe navaja index.hr

Eno leto staro nasedlo ladjo ''Barbat'' je družba Rabska plovba kupila v Grčiji za pet milijonov dolarjev, gre pa za najmodernejše plovilo v njeni floti, poroča Jutarnji list. Novost pa očitno ni jamčila za tehnično brezhibnost omenjenega plovila, ki mu je odpovedal krmilni sistem.

Več o včerajšnji nesreči trajekta lahko preberete tukaj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PREDSIGNAL69
18. 08. 2011 21.17
Ja, prav zanimivi so nekateri 'bistroumni' komentarji. Avtorji slednjih očitno ne poznajo pogona in krmilja pogona (ne krmila!) trajekta. Mimogrede, ta trajekt ima 4 glavne motorje in 4 vijake (po hrvaškem tisku). Vprašanje je, če bi bila uporabe zasilnega izklopa glavnih motorjev najustreznejša rešitev. Ko motorji stojijo, ne moreš zavirati in krmilo ne 'uboga'. Verjetno je poveljnik do zadnjega upal, da bo lahko prekrmilil smer propelerjev iz "naprej" v "nazaj". Sicer bo itak preiskava ugotovila, če so bili postopki s strani poveljnika ustrezni. Važno je, da ni smrtnih žrtev.
DJ Suzuki
18. 08. 2011 16.52
trubarju je bilo kristalno jasno da soviet hardcore ljubi italo slavic in ne razume cirilice zato je ukrajinski jezik za vsak slučaj prodal bosancem.
korintos1
18. 08. 2011 16.18
Abadon666 Ti bi še menda pri avtomobilu prekinil vod za gorivo. Pameten dečko.
Sika22
18. 08. 2011 15.12
pa ka toti hrvati tekmujejo kdo po prvi trajekt potopil al kaj ? sej pa vsak mesec berem da je nasedel hrvaski trajekt...
zandalee_
18. 08. 2011 14.53
Abadon66618.08.2011, 14:140 zandalee_ 18.08.2011, 13:01 5 Abadon66618.08.2011, 12:490 Kljub vsem vzdrževalcem, tehnikom, inženerjem, častnikom ... na krovu, se ni našel nihče ki bi ugasnil motor, prehinil dotok koriva, presekal cev za gorivo, ali naredil karkoli drugega od stotih varijant ... UPAM, DA SE VKLJUB TVOJI " INTELIGENCI" HECAŠ::: (pa malo premisli zakaj) ZAKAJ BI SE HECAL?? KAJ PA BI NAREDIL, ČE BI TI NA AVTOMOBILU ODPOVEDAL KRMILNI SISTEM, DRUGEGA KOT DA IZKLJUČIŠ POGON ???? Bi mogoče še dodal gas, da bi preskočil otok? dA NE PONAVLJAM PREBERI SI POST OD "aziher", če se ti ne da, prebrati pa ti ga kopiram: "to ni avto ki bi se pač ustavil...ladja ko ima hitrost rabi neko pot da se ustavi veliki tankerji rabijo 8 km da se ustavijo" O tem sem govorila, čeprav bi to moral vedeti skoraj vsak!
dar3
18. 08. 2011 14.53
To je res obžalovanja vredna nesreča, ampak iz lastnih izkušenj vem, da tudi tam kjer kopalci nimajo kaj iskat plavajo in sploh neje...., opozoril, da prihaja čoln, še toliko so predrzni, da se sploh ne umaknejo, je pa težko ustavit barko ki ima nekaj ton na mestu.
aziher
18. 08. 2011 14.37
Abadon666 18.08.2011, 12:49 5 Kljub vsem vzdrževalcem, tehnikom, inženerjem, častnikom ... na krovu, se ni našel nihče ki bi ugasnil motor, prehinil dotok koriva, presekal cev za gorivo, ali naredil karkoli drugega od stotih varijant ... to ni avto ki bi se pač ustavil...ladja ko ima hitrost rabi neko pot da se ustavi veliki tankerji rabijo 8 km da se ustavijo
Abadon666
18. 08. 2011 14.14
zandalee_ 18.08.2011, 13:01 5 Abadon66618.08.2011, 12:490 Kljub vsem vzdrževalcem, tehnikom, inženerjem, častnikom ... na krovu, se ni našel nihče ki bi ugasnil motor, prehinil dotok koriva, presekal cev za gorivo, ali naredil karkoli drugega od stotih varijant ... UPAM, DA SE VKLJUB TVOJI " INTELIGENCI" HECAŠ::: (pa malo premisli zakaj) ZAKAJ BI SE HECAL?? KAJ PA BI NAREDIL, ČE BI TI NA AVTOMOBILU ODPOVEDAL KRMILNI SISTEM, DRUGEGA KOT DA IZKLJUČIŠ POGON ???? Bi mogoče še dodal gas, da bi preskočil otok?
M31
18. 08. 2011 13.27
Avtorju članka (ki je očitno le slab prevod s strani indexhr) sporočam sledeče: grdosija = velikan (in ne grdoba) u krilu = v naročju (in ne v krilu)
zandalee_
18. 08. 2011 13.25
zandalee_18.08.2011, 13:011 Abadon66618.08.2011, 12:490 Kljub vsem vzdrževalcem, tehnikom, inženerjem, častnikom ... na krovu, se ni našel nihče ki bi ugasnil motor, prehinil dotok koriva, presekal cev za gorivo, ali naredil karkoli drugega od stotih varijant ... UPAM, DA SE VKLJUB TVOJI " INTELIGENCI" HECAŠ::: (pa malo premisli zakaj) TO NI MOJ KPL KOMENTAR: izbrisali ste : če ne bo potrebno nazaj v osnovno šolo.
yack777
18. 08. 2011 13.18
ja sigurn je bil podobn titaniku morej 23 stopinj zrak 35 stopinj obal 0 m stran sami paničarji . od tako velikega hrvaškega morja se pa moraš kopat gkih tam ko ti trajekt za ritjo obrača hvala bogu da ni bilo smrtnih žrtev lp
urbi110
18. 08. 2011 13.09
hahahah dogaja se titanik :D ker glup folk hahah
zandalee_
18. 08. 2011 13.01
Abadon66618.08.2011, 12:490 Kljub vsem vzdrževalcem, tehnikom, inženerjem, častnikom ... na krovu, se ni našel nihče ki bi ugasnil motor, prehinil dotok koriva, presekal cev za gorivo, ali naredil karkoli drugega od stotih varijant ... UPAM, DA SE VKLJUB TVOJI " INTELIGENCI" HECAŠ::: (pa malo premisli zakaj)
Ramzess
18. 08. 2011 12.58
Scipio="spomnite se preobrnjenih trajektov iz oostendeja ali tistega estonskega, mogoče pa hočte še enkrat slišat o Titaniku?" O Titaniku ni treba več, uradna zgodba, ki jo mnogi imajo imajo za resnico itak ni resnična, ...resnica o tej ladji je precej drugačna, ...po tej ni šlo za nesrečo, namenoma je bil potopljen. Ve se kdo ima prste zraven, ...že od nekdaj torej krojijo zgodovino te civilizacije. Če pomislite, da bodobnih primerov, kjer je uradna resnica parafan, v zgodovini ni tako mal
Ramzess
18. 08. 2011 12.56
Nimus="kopalci so bili tudi neumni,ker niso pravočasno ragirali tako kot so to drugi in so bežali iz vode pravočasno saj je kapetan z sireno javljal na umik kopalcev a se nekateri sploh niso zmenili za to tako kot ponavadi ko ljudje ne jemljejo resne stvari in se mora prvo nesreča zgoditi da dojamejo kaj in kako..." Ja, žal, ... in na koncu bi taki še radi odškodnino, pa kje živite. Tantadruj1="... mah, ko ležiš na plaži ali pomolu, z možgani na paši, in slišiš barko, ki hupa, se ti po moje to zdi čisto normalno... glede na to, da itak hupajo v pozdrav... ali je tulilo tako, kot je alarm ob sobotah ob 12h... meni se zdi, da smo se na te zvoke siren že vsi privadili in da se jih zlorablja." Se ti ne zdi, da je uporaba sredstev, ki so namenjene predpisanemu zvočnemu obvečanju, z določeno obliko, modulacijo tona, zvoka, za pozdravljanje, nezakonita. Če ljudje niso ustrezno izobraženi o signaliziranju, ...kdo jim je potem kriv za posledice, ...v množici so vedno ljudje, ki razumejo določeno signaliziranje, opozorila, in na ostalih je da jih, ko jim sporočilo prenesejo, da jih upoštevajo. Res da je redka uporaba, oz. so izkušnje ob rabi določenih signalnih naprav, lahko problem, saj ko se te oglasijo, recimo sirena v določenem zaporedju, rabijo ljudje par sekundo do nekaj minut, celo, da ugotovijo, kaj pomeni, kaj se dogaja, da sploh lahko ustrezno ukrepajo. Da, gre za reakcijski čas, ... Eosss.slo="na Ptujsko jezero, a ne... tam ni trajektov, edino kak ponoreli vodni skuter te povozi... saj to pa ni nič takega..." Poznamo ta primer, ...modela sta bila ničkolikrat opoorjena, pa nič, ...na koncu bo preživeli nosil vso krivdo in kazensko odgovornost, ...žal, tak je sistem.
Ramzess
18. 08. 2011 12.55
Kiss-my-ass="Če ti odpove krmilni mehanizem, potem z vso hitrostjo treščiš v obalo? Na avtomobilu so v ta namen zavore - pri ladjah pa prestavijo vrtenje vijakov (ladijskih seveda) v nasprotno smer. Trditve o pokvarjenem mehanizmu za krmiljenje so iz trte zvite. Če bi povedali, da je kapitan Stipe spavao ili se propio potem bi bile reakcije javnosti (predvsem turistov) precej drugačne. Druga zgodba pa je , kako nastalo škodo prevaliti na ramena zavarovalnice..." Kojanezvac="EN mal čuden, ladjo poganja motor krmilo jo samo usmerja. Niso ustavili motorjev niso vrgli sidra očitno je dobro zavarvana, pa pride tudi krmilni sistem v upoštev." Ja, res je, marsikaj je lahko po sredi, zanimivo da niso posegli, očitno, po drugih ukrepih, ...ladja ima tudi stranke elise za obračanje, rezervne sisteme, vključno s krmilnim, vsaka ladja ima dva 'volanska' sistema, ipd. Vprašanje kaj je šlo tu dejansko narobe, ali pa je posadka, tako kot letalska, ob prvih težavah, izgubila, tipično, kontrolo nad plovilom, ...na koncu bomo spet poslušali in brali, da se ukvarjali s pravili, in trivialnimi zadevami, namesto s tekočimi dejstvi, tj. z dejstvi ali dogajanjem v teku. MOSSAD001="Plovilo, ki mu je odpovedal krmilni sistem, je najnovejša ladja Rabske plovbe. Tole pa je revolucija glede tehnike...ejga" Res je, sicer s hvalisanjem in poudarjanjem nečesa, kar nima zveze z nesrečo, ne bo koristilo, hkrati je to preusmerjanje pozornosti, ...češ, ...tudi od lastne odgovornosti. Kakorkoli, takšno nakladanje ne spremeni dejstev.
Abadon666
18. 08. 2011 12.49
Kljub vsem vzdrževalcem, tehnikom, inženerjem, častnikom ... na krovu, se ni našel nihče ki bi ugasnil motor, prehinil dotok koriva, presekal cev za gorivo, ali naredil karkoli drugega od stotih varijant ...
Katy Atanasova
18. 08. 2011 12.46
Ej folk ne govor u prazno, ce niste bli tm!!! Jst sm bla 1 mesc nazaj in tocn vemmmm kako je na plazi....Ladja je veckrat trobla, pa veckrat prsla dost blizu plaze..verjemte tud ce bi bla jst tm, se nebi kuj odmaknila, ker bi mislila da ladja obraca oz. caka drugo da se odmakne, ker tam ni bilo prostora za dve ladji....tko da ne se delat pametne ce nevete kako je!
kiss-my-ass
18. 08. 2011 12.23
Kot Titanik bo potonil POP TV od septembra, ko bo uvedel naročnino....
Rains
18. 08. 2011 12.01
Titanik, lol. Proti Titaniku je tole navaden čoln.