Tujina

Ponoči posiljujejo, čez dan ropajo

Port-au-Prince, 06. 01. 2011 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Oborožene tolpe posiljujejo nemočne ženske in dekleta v zasilnih taboriščih na Haitiju. Policija, ki naj bi jih varovala, je nemočna, haitijska vlada pa se na pozive organizacij za človekove pravice ne odziva.

Poročilo Amnesty International (AI) razkriva grozljive zlorabe žensk in mladih deklet, ki živijo v zasilnih taboriščih na Haitiju. Slabo leto po uničujočem potresu več kot milijon ljudi še vedno živi v grozljivih razmerah v šotorskih naseljih v prestolnici Port-au-Prince in na jugu Haitija. Ker oblasti ne poskrbijo za ustrezno varovanje prebivalcev teh zasilnih taborišč, so ti tarča napadov številnih oboroženih tolp. Najbolj so na udaru ženske, saj jih člani teh tolp posiljujejo in pretepajo. Zadnje čase je vedno več posilstev najstnic, nekaj napadov pa je bilo tudi na otroke, mlajše od 6 let. Posiljevalci taborišča obiščejo ponoči, ženske zvežejo in jih posiljujejo ter pretepajo vpričo njihovih otrok.

Eno leto po potresu na Haitiju spolno nasilje nad ženskami narašča.
Eno leto po potresu na Haitiju spolno nasilje nad ženskami narašča. FOTO: Reuters

Samo v prvi polovici leta po potresu so zabeležili več kot 250 primerov posilstev v zasilnih taboriščih. Amnesty International je oblasti pozval naj prebivalce taborišč nemudoma zaščitijo pred napadi oboroženih skupin. V vsesplošni krizi, ki je po potresu prizadela Haiti, je problem vsakodnevnega spolnega nasilja nad ženskami prezrt. Kljub tem pozivom se spolne zlorabe nadaljujejo. Eno leto po potresu v prostore lokalne ženske podporne skupine še vedno skoraj vsak dan prihajajo žrtve posilstev. "Ženske, ki se spopadajo z bolečino ob izgubi bližnjih, doma in virov preživetja v potresu, se zdaj soočajo še z dodatno travmo – nenehno grožnjo spolnega napada,“ ugotavlja raziskovalec za Haiti pri AI.

Med posiljenimi so tudi deklice v starosti 4 in 5 let.
Med posiljenimi so tudi deklice v starosti 4 in 5 let. FOTO: Reuters
Amnesty International poziva novo vlado, naj nemudoma sprejme ukrepe za končanje nasilja nad ženskami kot del širšega načrta zagotavljanja humanitarne pomoči.

Žrtve pripovedujejo, da so nemočne, ker so napadalci oboroženi. Kljub krikom na pomoč, jim policija in vojska, ki varuje zasilna taborišča, ne pomaga. "V taboriščih ženske in dekleta niso varna. Počutijo se zapuščene in izpostavljene spolnim napadalcem. Oborožene tolpe napadajo, kadar so pri volji in brez strahu, saj se zavedajo, da je le malo možnosti, da končajo pred sodiščem,“ poudarja raziskovalec za Haiti pri Amnesty International, ki v svojem poročilu izpostavlja dejstvo, da sta pomanjkanje varnosti in nedejavnost policije v taboriščih ter okolici glavna vzroka za povečanje števila spolnih napadov v zadnjem letu.

Že pred potresom januarja 2010 je bilo na Haitiju razširjeno spolno nasilje, razmere po naravni katastrofi pa so problem še dodatno zaostrile. "Da bi ustavila širitev spolnega nasilja, mora nova vlada nujno zagotoviti varovanje žensk in deklet v taboriščih. Ta problem je bil v senci širše humanitarne krize doslej prezrt,“ poudarjajo v AI.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cross_T
07. 01. 2011 12.04
Vinograd Reikarnacij-pričanj je polno,le da ti osebno je nisi čul,ker vsak ko gre na oni svet,se ponavadi dostkrat lih ne vrne nazaj,verjemi ali pa ne to ni moj problem:) Napisal- opisal sem čisto vse,grozot nisem nikomur privoščil,z razliko od vas enih par, vi vsi verjamite v kaj vam paše,itak bo pa to edino vaš problem,in vaša nadloga,zato če te v tem telesu kaj muči,ti ni všeč,npr stanje splošno,NIKAR NE KRIVI BOGA,češ on je kriv da je tako,ker v resnici si si sam skoval usodo,in vi vsi ostali,tako da brez veze da jokate,in prosite boga,naj vam pomaga,ČE SI SAMI NOČETE!!!! Toliko o tej zadevi,jaz sem z vami zaključil,nima smisla če "sploh ne preberete" kaj piše:)) ...
indal
07. 01. 2011 08.09
@ekolog Paradajz...kaj pa ostalo sranje?
ekolog
07. 01. 2011 07.43
Zanimivo, da se paradajz Hoferja prideluje v Prekmurju in da delam tam na enem projektu. BIK!
indal
07. 01. 2011 07.24
Vse so zakuhali AMERIKANCI, ker so sami zrukali Tahiti nato pa še podtaknili kolero in ostale bolezni. Temu se reče DEPOPULACIJA! Banda pokvarjena! DOBER KOMENTAR OVCE PA MINUSE NABIJA! Zelo ste omejeni če mislite, da to ni res...a potem tudi verjamete da se je živali v trenutni aferi krmilo s spornimi krmami, potem pa ti, ki mi minuse nabijate takim komentarjem to meso, jajca itd. kupujete v Lindru in Hozferju. Še boste cenili hrano Slovenskih kmetov ovce oprane!
Frane Šajn
07. 01. 2011 07.00
PRI NAS SE TO POČNE SREDI BELEGA DNE V ZDRAVO GLAVO, PA JIH NE OBKLADAMO S "TOLPAMI"!
Lykos
07. 01. 2011 06.37
zakaj me to spominja na film dar fur?
ekolog
07. 01. 2011 06.35
sn že enkrat fprašo, pa so mi blokirali svobodo govora in razmišljanja - torej še enkrat dragi FVD-jevci vas jaz fprašan, kaj boste poleg obsojanja naredili okoli tega?
Spetsnaz
07. 01. 2011 01.51
g_led 06.01.2011, 15:54 Eni razumemo kaj si zelela povedat. vecina ne razume Pravicnosti, saj razmisljajo kratkorocno ( eno zivljenje cloveka ) Mogoce bi morali bolj v te stvari verjeti verniki, saj verjamejo v neskoncno trpljenje v onostranstvu ,peklu ..ali neskoncno lepoto nebes....
Audy
07. 01. 2011 00.41
Čim so Francozi odšli (bli poklani), je šlo vse v maloro, tko k v Afriki...
Urban Rupnik 2
06. 01. 2011 23.56
ehh... usi ste pametni, kak je to slabo, ampak jaz pa pravim-sej ne gre za nas!
slovenija-tone
06. 01. 2011 23.38
delo evrope in amerike
tadejstein@email.si
06. 01. 2011 23.30
@0Artur0: "Svet pa mirno gleda..." . jp.... žal nimajo ne nafte, ne diamantov, itd... tudi židje to niso... pa naj potem še kdo trdi, da so vsa življenja neprecenljiva....
niveskaniveska
06. 01. 2011 22.53
g_led Teh najrazličnejših reinkarnacij-for verjamem da je veliko. In da je mogoče res miniminiminimalen procent, da je to res. Mogoče. Samo v tem primeru pa tega res ni za omenjat. Ja, zagotovo so bile vse tiste ženske v prejšnjem življenju posiljevalke, da morajo biti v tem življenju žrtve. Pa po tvoji teoriji so morali biti tudi posiljevalci neki bad guyi, ker če bi bili super brez greha, v naslednjem življenju ne bi povzročali takih stvari. JE sploh še kdo dober? Očitno ne. Res, buče. Krivda v tem primeru NIKAKOR ni na strani žensk, ampak na strani tamkajšnje policije, posiljevalcev, celotnega sistema. Tiste nasilneže tam bi moral pregledat kakšni psihoterapevti in podobni strokovnjaki, pa njim odredit kakšne terapije in kazni. Na prvem mestu pa seveda zaščititi ženske. Ne pa govorit, da so si ženske same krive, da so posiljene. Ker konec koncev, tudi če obstaja kakršnakoli fora z reinkarnacijo, kaj men to pomaga v tem življenju? NIČ. Popolnoma nič. Tudi če delam samo dobro, bom v naslednjem življenju kao spet živel dobro. In kaj imam od tega, če itak ne bo moje trenutne zavesti v naslednjem življenju? Tudi če sem imel že kakšna prejšnja življenja, kaj mi to zdaj pomaga? Nič. Ker itak se nobenega ne spomnim. Vsak se mora borit zase v tem življenju, ki ga sedaj ima.
anzebzk
06. 01. 2011 22.05
Vse so zakuhali AMERIKANCI, ker so sami zrukali Tahiti nato pa še podtaknili kolero in ostale bolezni. Temu se reče DEPOPULACIJA! Banda pokvarjena!
elvid
06. 01. 2011 21.46
ni bilo dosti kaj jim je potres naredil zdaj še to !!! več kot da rečem upam da bo nekdo naredil konec tej norosti ne morem narediti!
Ankh Oberman
06. 01. 2011 20.46
Pa kam vse to vodi , pravi krivec se itak ve samo je vse tiho .
Pra_Bica
06. 01. 2011 20.26
g_led O, BOG KO SE BI MI DALO BRAT TVOJE LAJNE ;)
cross_T
06. 01. 2011 19.57
Moja_mukica06.01.2011, 19:390 g_led Izzveniš tako zmedena... Žalostno, trudil sem se ,da bi vam razložil ZAKAJ se dogaja to kar se pač tam dogaja!!! in še marsikje po svetu! NIKJER PA NISEM NAPISAL,DA JIM TO PRIVOŠČIM! HALO pa kaj imate res slovenščino šut 1!!!! Preberte si natančno,pol pa podajajte neutemeljene izjave,my god da ste eni tok zab... Ves čas že govorim,če si dobra Duša.pustimo to telo,to je samo prehodno,in nimaš tovrstne karme-dolga te ne bo nihče posilil. tko da pazi kaj komu privoščiš!!!! pa naslednjič resneje in temeljiteje prečitaj kaj jaz govorim! Včasih res vidim da nima smisla komu pomagat,ker ravnate tako odklonilno,in si razlagate ravno nasprotno,ne vem od kje vam to. Po drugi strani se pa sploh ne čudim zakaj je ta naš planet tako že uničen, Ker mu vlada "najinteligentnejša rasa" ja to bo to ja. Upam ,da je vsaj nekdo iz vseh besed kaj razumel.no,če ne pa help ya god
Pra_Bica
06. 01. 2011 19.56
g_led tb bi se to zgodlo bi zihr drugače razmišljal ;(
antonino
06. 01. 2011 19.38
AMERIKA - TU LAHKO NAREDIŠ VELIKO TISTEGA, ČESAR SO TE SAMA USTA - samo kaj ko tu ni strateških interesov.