Tujina

Zagrebški župan odpustil celotno vodstvo zimskih služb

Zagreb/Dunaj, 15. 01. 2013 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.R./U.Z.
Komentarji
6

V več šolah na Hrvaškem so zaradi snega odpovedali pouk. Samo v Zagrebu so namerili 68 centimetrov novozapadlega snega, kar je rekord v zgodovini merjenja. Zagrebški župan je zaradi prometnega kaosa razrešil celotno vodstvo zimskih služb.

Še bolj kot Sloveniji jo je sneg zagodel Hrvaški. V Zagrebu je v enem dnevu zapadlo skoraj 70 centimetrov snega, kar je rekord od začetka merjenja. Zaradi snega so danes v zagrebški županiji ostale zaprte štiri osnovne šole, v krapinsko-zagorski in medžimurski županiji pa je v nekaterih šolah pouk odpovedan do četrtka. Tudi v mestu Štrigovi ni bilo pouka, saj v tamkajšnjo šolo kar 80 odstotkov otrok prihaja z avtobusom.

Sneg v Zagrebu
Sneg v Zagrebu FOTO: Reuters

Že včeraj smo poročali, da je zagrebški župan Milan Bandić priznal, da so zatajile zimske službe, in se obvezal, da bo budno spremljal njihovo delo, dokler ne bodo očiščene vse ceste. Danes je Bandić razrešil celotni operativni štab zimskih služb za leto 2012/2013 in vanj imenoval nove člane. Teh je zdaj namesto 12 kar 40, na čelu pa je Bandić sam. "Snega ne moremo jesti, a treba ga je odstraniti. Če tega nismo sposobni, je bolje, da se izselimo iz tega mesta, česar pa ne nameravam storiti," je dejal ob tem.

Danes so imeli zaradi snega težave praktično vsi mestni avtobusi, kaos pa je bil tudi v središču mesta, zaradi česar so zamujali še tramvaji. Bandić je pohvalil podjetje Zagrebške ceste, glas pa dvignil nad podjetje Zagrebški električni tramvaj (Zet), od katerega je zahteval, da v roku ene ure očisti vse avtobusne in tramvajske postaje ter normalizira vse prevoze.

Glede na to, da v Zagrebu že do četrtka pričakujejo novih 20 centimetrov snega, je Bandić napovedal celonočno akcijo čiščenja. "Delaj, čisti, nosi, odvrzi sneg v kanalizacijske cevi. Odprite jaške in ga vrzite v Savo," je dodal. Močneje naj bi snežilo tudi v petek in soboto, v nedeljo pa se bo še močno ohladilo, saj naj bi temperature padle do –13 stopinj Celzija. V nedeljo lahko sneg pričakujejo tudi v Splitu.

Sicer pa je sneg močno ohromil tudi promet v Avstriji. Tam je v zadnjih 24 urah zapadlo 30 centimetrov novega snega. Zgodilo se je več nesreč, ena pa je celo terjala smrtno žrtev. Težave je sneg prinesel tudi dunajskemu letališču, na katerem je prišlo do več zamud. Do poldneva pa je letalski promet že potekal v skladu z načrtovanim.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LOPOVIGOTOVISTE
16. 01. 2013 10.48
+10
Tako se dela, takoj ko je kaj narobe more nekdo za to odgovarjat ... Pri nas je pa vse narobe pa nikoli nihče ne odgovarja ...
intermaner
16. 01. 2013 00.19
+4
V ponedeljek sem bil v Zagrebu in se je župan po radiu grozno hvalil, da imajo najboljšo zimsko službo v Evropi. Ampak, če nebi imel pogona na vse 4 nebi prišel do letališča, ker je bilo 10cm po cesti IN po avtocesti. Relacija Rogaška Slatina -Zagreb eno uro in štirideset minut. 80 km/h po avtocesti je že bil luksus.
kameltrajbar
15. 01. 2013 10.35
+2
..dobr jih je zasul...pa še bo....:)
Svarunchek
15. 01. 2013 09.40
+11
To je zima ne pa ponekod pade 30 cm pa je že zima stoletja....
Angelina145
15. 01. 2013 10.21
+7
dalmatic
15. 01. 2013 10.51
+5
Letos vsaj suše ne bo, če bo tako :),ti to res