Tujina

Pomorili celo mesto: islamisti skupine Boko Haram naj bi izvedli svoj najsmrtonosnejši pokol

Lagos, 10. 01. 2015 18.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po navedbah Amnesty International so skrajneži skupine Boko Haram v enem od najhujših napadov na mesto Baga pomorili kar 2000 ljudi. Mesto naj bi bilo popolnoma uničeno.

Ugrabljena nigerijska dekleta
Ugrabljena nigerijska dekleta FOTO: Reuters

Manj kot šest tednov pred predsedniškimi volitvami v Nigeriji se nasilje na severu države krepi. Skrajna islamistična skupina Boko Haram je tam v minulih dneh izvedla več krvavih napadov.

Pripadniki Boko Haram so v sredo napadli mesto Baga ob meji s Čadom, kjer so sicer že v začetku januarja zasedli ključno vojaško bazo.

Amnesty International je napad označila za "najsmrtonosnejši pokol" v zgodovini napadov s strani Boko Haram v tej zahodnoafriški državi.

V svoji izjavi so zapisali, da je bilo po nekaterih poročilih mesto ob napadu povsem uničeno, ubitih pa naj bi bilo skoraj 2000 ljudi.

Lokalni vodja Baba Aba Hasan je povedal, da so bili med žrtvami pretežno otroci, ženske in starejši, ki se niso mogli dovolj hitro umakniti pred napadalci, ko so ti vdrli v Bago.

Nigerijske varnostne sile so na napad odgovorile hitro in med drugim izvedle vojaške napade na cilje islamistov, je zatrdil tiskovni predstavnik vlade, katerega izjavo povzema britanski časnik.

Boko Haram je samo v lanskem letu ubil več kot 3000 ljudi na severu Nigerije. Ko je skupina leta 2009 začela izvajati nasilje, je večinoma napadala kristjane in to pod pretvezo, da želi ustanoviti islamistično državo. Od sredine leta 2013 se je Boko Haram preusmeril v napade na varnostne sile, prav tako pa na civiliste muslimanske in krščanske veroizpovedi.

Zaradi nasilja pripadnikov Boko Haram je znotraj Nigerije razseljenih več kot milijon ljudi, več sto tisoč pa jih je pobegnilo v sosednja Čad in Kamerun, še navaja Guardian, ki ob tem opozarja, da številni med njimi ne bodo mogli voliti na bližnjih predsedniških volitvah.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3