Tujina

Žalovanje za umrlimi v potresu

Peking/Džjangjov, 18. 05. 2008 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
16

Šesti dan po hudem potresu je kitajsko provinco Sečuan prizadel popotresni sunek, v katerem so umrle tri osebe, več kot 1000 je ranjenih.

V kitajski provinci Sečuan so danes v drugem popotresnem sunku umrle tri osebe, več kot tisoč pa jih je ranjenih. Potres z močjo 5,7 po Richterjevi lestvici je provinco Sečuan prizadel šesti dan po potresu, ki je v tej regiji terjal več kot 32 tisoč žrtev. Danes zjutraj pa je prav tako popotresni sunek z močjo 6,1 po Richterjevi lestvici stresel mesto Čengdu.

Uradno število smrtnih žrtev ponedeljkovega potresa je naraslo že na 32.477.
Uradno število smrtnih žrtev ponedeljkovega potresa je naraslo že na 32.477. FOTO: Reuters

Popotresni sunek je uničil tudi mnogo hiš ter poškodoval več kot 377 kilometrov cest in nekaj mostov.

Več kot 32 tisoč mrtvih

Uradno število smrtnih žrtev ponedeljkovega potresa je naraslo že na 32.477, neuradno pa ocenjujejo, da je potres po vsej verjetnosti terjal kar 50.000 življenj. Število ranjenih je naraslo na 220.109. Policija je danes posredovala ob incidentu, ko so številni obupani prebivalci poskušali priti na najbolj prizadeto območje potresa v upanju, da bodo našli svoje pogrešane sorodnike.

Slovenska vlada je v četrtek sprejela sklep, da bo za odpravljanje posledic potresa na Kitajskem namenila humanitarno pomoč v višini 100.000 evrov.

Kitajske oblasti so razglasile tridnevno žalovanje. Pot olimpijske bakle bo v tem času prekinjena. Žalovanje se bo pričelo v ponedeljek, vključevalo pa bo tri minute molka s pričetkom ob 2.28 po lokalnem času, torej točno en teden po uničevalnem potresu.

Vse kitajske zastave doma in po svetu bodo spuščene na pol droga, javne rekreativne dejavnosti pa bodo ustavljene. Poleg tega so organizatorji olimpijskih iger v Pekingu v izjavi za javnost sporočili, da bo pot olimpijskega ognja v dnevih žalovanja ustavljena.

Narasla jezera

Poleg popotresnega sunka so danes v okrožju Čingčuan presegla bregove tri naravna jezera, ki so nastala po tem, ko so zemeljski plazovi zajezili reko. Za 600.000 prebivalcev mest in vasi ob reki poplave zaenkrat ne predstavljajo neposredne nevarnosti, poroča kitajska tiskovna agencija Šinhua.

Po besedah predstavnikov popotresne pomoči naj bi se v treh jezerih nabralo več kot deset milijonov kubičnih metrov vode. V petek je voda že prestopila bregove jezera, ki je nastalo na reki Džjandžjang blizu mesta Pengdžov, a so bili okoliški prebivalci pravočasno evakuirani, tako da poročil o smrtnih žrtvah ni bilo.

Na prizadetem območju je na delu že več kot 200 mednarodnih reševalcev iz Japonske, Rusije, Južne Koreje in Singapurja.
Na prizadetem območju je na delu že več kot 200 mednarodnih reševalcev iz Japonske, Rusije, Južne Koreje in Singapurja. FOTO: Reuters

Kitajski strokovnjaki so že pregledali jedrske objekte v opustošeni provinci Sečuan in jih razglasili za varne, so danes poročali kitajski državni mediji.

V provinci Sečuan ni jedrskih elektrarn, se pa v bližini mesta Mjanjang, enega najmočneje prizadetih območij, nahaja več pomembnih vojaških objektov namenjenih jedrskim raziskavam, proizvodnji plutonija in bojnih glav. Oblasti sestavljajo seznam osirotelih otrok. Strokovnjaki opozarjajo, da je poplava sirot velik problem, s katerim se mora Kitajska čim prej spopasti. Večino so nastanili v dijaške in študentske domove, psihologi pa so spomnili, da je mladoletnikom potrebno nuditi tudi psihološko pomoč.

Potres na Kitajskem
Potres na Kitajskem FOTO: Reuters


Predsednik se je zahvalil

Kitajski predsednik Hu Džintao je v soboto zvečer izrazil zahvalo vsem tujim vladam in organizacijam, ki so poslale pomoč. Na prizadetem območju je na delu že več kot 200 mednarodnih reševalcev iz Japonske, Rusije, Južne Koreje in Singapurja, medtem ko je bila ponujena pomoč reševalcev drugih držav zavrnjena, poročajo nekatere tuje tiskovne agencije.

Preživeli po potresu na Kitajskem
Preživeli po potresu na Kitajskem FOTO: Reuters

V soboto zvečer so ruski reševalci izpod ruševin potegnili 61-letno žensko, ki je tam preživela 127 ur in ki je bila prva oseba, ki so jo rešili tuji reševalci. Vsega skupaj je bilo v soboto izpod porušenih stavb rešenih 63 ljudi, pričakujejo pa, da jih je tam še vedno pokopanih več tisoč.

Na Kitajskem je medtem pristalo letalo z zalogami, ki jih je podarila ameriška vojska. Pošiljka hrane, vode, električnih generatorjev in drugih dobrin je danes zjutraj dosegla glavno mesto province Sečuan Čengdu. Po poročanju kitajskih državnih medijev je bilo to prvič, da so žrtvam potresa pomoč priskrbele tuje vojaške sile.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

balon200
19. 05. 2008 08.43
GTR
18. 05. 2008 21.31
Skoda kitajcov, naj raj trese Amerikance
skoby
18. 05. 2008 21.28
Mi sploh ne rabmo vojn...nas bo itak narava pokopala, tako da...
dJerry
18. 05. 2008 19.19
clarionec bravo vsaj en k razmisla z glavo, folk namrec sploh ne dojema da so tudi potresi del globalnega segrevanja, bol ko bo toplo vec jih bo!
Nauders
18. 05. 2008 19.07
my posdt was deletd
Nauders
18. 05. 2008 18.47
china dobiva opozorila od zemlje
keda
18. 05. 2008 17.33
Veliko srce naše vlade ni kaj, pa so pri nas odpravljene posledice lanskih poplav?
Gauner
18. 05. 2008 15.30
Revčki mali!!!
486956_
18. 05. 2008 15.10
ubogi upam da bo pomoč res prišla v prave roke
Ramzess
18. 05. 2008 14.51
"Oblasti sestavljajo seznam osirotelih otrok. Strokovnjaki opozarjajo, da je poplava sirot velik problem, s katerim se mora Kitajska čim prej spopasti." Tile pa ne zapravljajo časa, nevem če je taka naglica primerna, dvomim, da preverjajo, kdo je res sirota in kdo ne, kajti ko enkrat otroka 'ožigosajo' kot siroto, mu ne pomagajo iskati družine oz. sorodnikov, vsaj ne aktivno. Starši in sorodniki, ki iščejo otroke, in sorodnike, pa so tako postavljeni bred nove birokratske ovire. Jasno je da je za tem politika in birokracija, ki želita zadeve reševati po najlažji poti. Niso vsi otroci, ki jih nadejo, oz. so sami, tudi v resnici sirote. Žalostno, da so otroci v takšnih okoliščinah vedno v najslabšem položaju, saj skoraj ničesar ne morejo narediti in na nič vplivati sami. Kaj je lahko strašnejšega od tega, poleg večplastne negotovosti. Na tak način se otroci hitro izgubijo v sistemu, in praktično jih ni mogoče več najti, ali šele po sreči, po mnogo letih. Skratka, naglica ni nikoli dobra. "Slovenska vlada je v četrtek sprejela sklep, da bo za odpravljanje posledic potresa na Kitajskem namenila humanitarno pomoč v višini 100.000 evrov." Tak način je najboljši, v materialnih dobrinah, denarja se nikoli zbira in pošilja na ogrožena območja, ker nikoli ne pride v prave roke, poleg tega pa redki zavedajo, da se skoraj ves denar steče nazaj v sistem, ljudje dobijo le droben delež. Se strinjam s tabo juventus, dobra preventiva in načrtovanje, spremenita marsikaj.
tomazbodner
18. 05. 2008 14.45
Tale je pa tudi mene 10 minut tresel... sredi Bangkoka... koliko tisoc km je to stran?
juventus
18. 05. 2008 14.31
Katastrfa ,da je ni ! ! ! Ni mi jasno kako to zidajo pri vsem tem ,da živijo na potresnem območju .??? Če ,bi bilo to zidano tako kot je trba bi bilo dosti manj žrtev ...Samo poglejte te ruševine ja ni za opisat ......
wish-mistress@hotmail.com
18. 05. 2008 14.04
uh, je tak težko preverit pravilen zapis kitajskih imen, ala? :s :s :s
ServerAUTOMATIC
18. 05. 2008 14.02
Maltežan
18. 05. 2008 12.39
Najbolj trpijo otroci! Lepo, da so se odzvali, da jim pomagajo. Čeprov pa mi je za Kitajce vseeno!
Andreja Tepes
18. 05. 2008 11.24
Zelo rada bi pomagala tem otrokom, pa ne vem kako¨???