Tujina

Iz Madaje poročajo o novih žrtvah lakote, pomoč obtičala na poti

Madaja, 10. 01. 2016 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prebivalci sirske Madaje morajo še naprej trpeti. Čeprav je konvoj s humanitarno pomočjo pripravljen in ima zeleno luč za prečkanje območja, kjer se spopadajo vladne sile in uporniki, pa se je očitno nekaj zapletlo na terenu.

Humanitarni konvoj, ki naj bi danes prispel v sirsko mesto Madaja, v katerem 40.000 ljudi, od tega polovica otrok, strada in umira od lakote, se je ustavil tik pred ciljem, poročajo tuji mediji.

Konvoj, ki prevaža zaloge le za en mesec, naj bi tako na območje mesta prispel morda šele v ponedeljek. Medtem poročajo o novih smrtnih žrtvah. 

In kje so nastale težave? Uradno se na ta zaplet še nihče ne odziva, a tuji novinarji, ki razmere na območju spremljajo, poročajo, da se je najverjetneje zataknilo pri pogajanjih za varen prehod konvoja skozi teren, kjer se odvijajo spopadi. Zelena luč, ki jo humanitarci prejmejo od najvišjih predstavnikov oblasti oziroma vojaških frakcij, še ni zagotovilo, da bo na terenu teklo vse po maslu. Tako se lahko zgodi, da se vodja kakšne oborožene skupine ne drži dogovora, morda zahteva podkupnino, morda se na terenu tako spremenijo razmere, da nenadoma izbruhne večje vojaški spopad ...

Medtem ko sta Madaja in bližnji Zabadani v rokah upornikov ter ju oblegajo režimske sile, sta sicer Fua in Kefraja v rokah vladi lojalnih sil, a obkoljeni s strani uporniških borcev. Ujetniki vseh vpletenih oborožencev pa so civilisti.

Dejstvo pa je, da so ljudje v sirski Madaji, ki leži v bližini meje z Libanonom, izčrpali že vsa sredstva za preživetje ter da pomoč potrebujejo takoj.

Podobne razmere se odvijajo tudi v dveh naseljih Kafraja in Fuaja. Tudi tam civiliste v obroču držijo vojaki sirskega predsednika Bašarja al Asada in tudi za njih je že zbrana humanitarna pomoč, ki naj bi do cilja prišla jutri.

Doslej so tako vladne kot tudi opozicijske sile humanitarnim organizacijam onemogočale dostop do zasedenih območij, v četrtek pa je sirska vlada pristala na pomoč. V Madajo je pomoč nazadnje prišla oktobra lani, od takrat pa je ta kraj nedostopen. Ljudje so pojedli vse živali, kar jih je bilo v teh mestih, zdaj jedo travo, če jo sploh še najdejo. Seveda se hrana lahko še najde, a gre za vojno zaslužkarstvo: kilogram riža je treba plačati okoli 230 evrov, kozarec marmelade se da kupiti v zameno za osebno vozilo ...

Na Twitterju so se pod oznako "pomoč Madaji" pojavile tudi objave Asadovih podpornikov, ki objavljajo fotografije bogato obloženih miz s hrano in se norčujejo iz izstradanih ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3