Tujina

FOTO: 100.000 žrtev ciklona?

Jangon, 09. 05. 2008 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
2

Razmere v Mjanmaru so vse hujše, vlada pa ukrepa zelo počasi. To bi lahko pomenilo smrtno obsodbo za marsikoga, svari Ban Ki Mun.

Humanitarna pomoč v Mjanmaru
Humanitarna pomoč v Mjanmaru FOTO: Reuters

Združeni narodi so kot nezaslišano in brez primere v zgodovini humanitarne pomoči označili odločitev vojaške hunte, da prepove vstop tujim humanitarnim delavcem v Mjanmar. Ob tem so opozorili, da prizadeti v uničujočem ciklonu Nargis še vedno čakajo na hrano in zdravila.

Razmere v državi so vse slabše. Brez strehe nad glavo je ostalo milijon in pol ljudi, na cestah še vedno ležijo razpadajolča trupla. Po doslej znanih podatkih je mrtvih ali pogrešanih okoli 65 tisoč, mnogi pa se bojijo, da bo številka presegla 100 tisoč, saj v Mjanmaru že razsajajo nalezljive bolezni. Poleg tega vojaška hunta ne izdaja vizumov tujim humanitarnim delavcem, ki bi lahko deloma preprečili katastrofo.

Pomoč da, osebje ne

Obseg škode v delti Iravadija.
Obseg škode v delti Iravadija. FOTO: Reuters
Območje delte reke Iravadi je dostopno le iz zraka, saj so ceste povsem uničene. Opremo za tovrstno pomoč pa ima le nekaj držav, med njimi ZDA, ki še ni dobila dovoljenja, da njihove reševalne ekipe vstopijo v državo.

Mjanmarska hunta je sicer izrazila hvaležnost mednarodni skupnosti za pomoč. Ob tem je poudarila, da je najboljši način pošiljanje materialne pomoči, ne pa tudi osebja. Obenem so še dejali, da so eno od letal s pomočjo takoj po pristanku v Jangonu morali odsloviti, saj je bilo na njem poleg pomoči tudi več reševalcev in novinarjev, ki niso imeli dovoljenja za vstop v državo.

Hunta je sporočila, da je trenutno dala prednost prejemanju pomoči, ki "jo sama dostavlja na prizadeta območja". "Verjemite, da vlada ne bo dovolila tujcem, da pridejo na prizadeta območja. Vlado skrbi le njena lastna stabilnost, ne zanima pa je stiska, v kateri so se znašli prizadeti," je povedal Joseph Kyaw, lastnik živilske trgovine v Jangonu.

Zasegli letali s pomočjo

Svetovni sklad za prehrano (WFP) je zagrozil, da bo ustavil pošiljanje pomoči, nato pa si je vendarle premislil. Trdijo namreč, da je vojaška hunta v Mjanmaru zasegla dve letali, na katerih je bilo kar 38 ton visokoenergetskih keksov, s katerimi bi lahko nahranili 94 tisoč ljudi. "Zdaj je v skladiščih, namesto, da bi bila na tovornjakih na poti v delto Iravadija, kjer pomoč nujno potrebujejo," je dejal tiskovni predstavnik sklada Paul Risley. Ob tem je povedal, da so zaprosili za deset vizumov, vendar jim niso odobrili nobenega.

Številne ekipe s humanitarno pomočjo na mednarodnem letališču v Yangonu čakajo na dovoljenje za dostavo pomoči.
Številne ekipe s humanitarno pomočjo na mednarodnem letališču v Yangonu čakajo na dovoljenje za dostavo pomoči. FOTO: Reuters

Številne reševalne ekipe čakajo na vstop v Mjanmar

Samo na Tajskem za vstop v Mjanmar čaka več reševalnih ekip, ki jih sestavljajo člani ameriške organizacije USAID, poleg njih pa več letal in helikopterjev, natovorjenih s pomočjo, predvsem s hrano in zdravili. Vendar je tudi njim vojaška hunta prepovedala uporabo zračnega prostora nad svojo državo.

Ameriški predsednik George Bush je zato zaprosil Kitajsko, naj posreduje pri mjanmarski vladi. Kitajska je namreč ena redkih tujih držav, ki je v prijateljskih stikih z vojaško diktaturo. Kot kaže, je bilo posredovanje deloma vendarle uspešno, saj bo eno ameriško letalo v ponedeljek vendarle lahko dostavilo pomoč. Človekoljubnim delavcem pa vizumov še vedno niso odobrili, so sporočili iz Bele hiše.

Na dogajanje se je ogorčeno odzval tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun. Na hunto je naslovil poziv, naj ne ovira pomoči, saj gre za življenja njenih državljanov. Neaktivnost pomeni smrtno obsodbo, je prebil. Združeni narodi so vse države pozvali, naj zberejo 187 milijonov dolarjev za nujno pomoč.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NisemOvcaKotVi
10. 05. 2008 16.04
Mjanmar?!?!?!?!?!?????? Kaj je to! Kako Slovencki pridno ubogamo in jih imenujemo Mjanmar! MRŠ! BURMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Smrt Mjanmaru!
b77
09. 05. 2008 11.14
JO BODO POMOČ PORABILI ZASE IN SVOJE VOJAKE, KAJ BI JIH NADZIRAL-VI DAJTE SAMO POMOČ IN DENAR. GOLAZEN!!!