Tujina

Pomiritev zaradi kitajskega oboroževanja?

Singapur/Washington, 02. 06. 2007 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
2

Na azijski varnostni konferenci sta ZDA in Kitajska ubrali bolj spravljive tone glede oboroževanja kitajske vojske.

Ameriški obrambni minister Robert Gates
Ameriški obrambni minister Robert Gates FOTO: Reuters

ZDA in Kitajska sta na azijski varnostni konferenci v Singapurju ubrali bolj spravljive tone glede oboroževanja kitajske vojske. Tako je ameriški obrambni minister Robert Gates dejal, da Kitajska sicer res povečuje vojaške izdatke in posodablja vojaško opremo, kar pa samo po sebi še ni vzrok za zaskrbljenost. Kitajski general Čang Činšeng pa je pojasnil, da je "strateški namen" kitajske v celoti obramben in da "Kitajska ne bo nikoli streljala prva".

Gates je nekoliko umiril preteklo retoriko ZDA glede kitajske vojaške moči in se je le bežno dotaknil nedavnega poročila ameriškega obrambnega ministrstva, ki je opozorilo na pomanjkanje preglednosti kitajskih vojaških načrtov in strategije. Kot je dejal Gates, so ZDA sicer "zaskrbljene zaradi nepreglednosti kitajske obrambne porabe in programov modernizacije", vendar pa je potrebno razumeti, da obstaja razlika med "zmogljivostmi in namero".

Gates je tako nekoliko omilil poročilo, v katerem analitiki opozarjajo, da naj bi nadaljevanje posodabljanja in širjenja vojaških zmogljivosti Kitajske kazalo na to, da se ta pripravlja na morebitno vojaško posredovanje daleč od svojih meja in celo na možnost izvedbe preventivnih napadov.

Gates je na konferenci, ki jo organizira londonski Mednarodni inštitut za strateške študije, izrazil tudi optimizem glede prihodnjih odnosov med državama in njunimi oboroženimi silami. "Povečali smo sodelovanje med oboroženimi silami na vseh ravneh, očitno pa je tudi sodelovanje na področju gospodarstva in trgovine na zelo visoki ravni," je dejal Gates.

Kitajska nikoli ne bo streljala prva, je povedal kitajski general Čang Činšeng
Kitajska nikoli ne bo streljala prva, je povedal kitajski general Čang Činšeng FOTO: Reuters


Bolj spravljiv ton je ubral tudi najvišji kitajski general, ki se je kdajkoli udeležil konference, Čang Činšeng. Čang, vodja obveščevalne službe kitajske vojske, je dejal, da se njihovo pojmovanje transparentnosti nekoliko razlikuje od zahodnega, vendar zatrdil, da je "strateški namen" kitajske v celoti obramben. Prav tako je zatrdil, da je 45 milijard ameriških dolarjev težek obrambni proračun "resničen in verodostojen", s čimer se je odzval na trditve Američanov, da je prava številka vsaj dvakrat višja.

Na obtožbe ZDA, da kitajska razvija vojaško silo, ki sega preko njenih obrambnih potreb, pa se je Čang odzval, da "Kitajska potrebuje vojaško silo, sorazmerno s svojo velikostjo in številom prebivalcev".

Opozorilo glede kršenja človekovih pravic

Sicer pa so ZDA v petek nenavadno odkrito opozorile Kitajsko glede človekovih pravic. Po mnenju Američanov bi lahko slabe razmere na področju človekovih pravic v državi očrnile olimpijske igre v Pekingu leta 2008. Washington je ob bližajoči se 18. obletnici krvavih protestov na Trgu nebeškega miru tudi opozoril kitajske oblasti predvsem na "nepriznavanje pokola prodemokratičnih aktivistov" in na to, da "mednarodna skupnost in kitajski državljani še vedno ne vedo, koliko ljudi je bilo ubitih in ranjenih".

Zato "pozivamo kitajsko vlado, naj še enkrat preuči dogajanje na Trgu nebeškega miru, izpusti vse, ki so bili takrat zaprti, in preneha nadlegovati sorodnike žrtev takratnih dogodkov", so sporočili iz ameriškega State Departmenta.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kristjanpehta@gmail.com
02. 06. 2007 12.07
Jebem vam kitajce...Sam strelali bi se
prisoten@email.si
02. 06. 2007 11.53
Tem kitajcem kot američanom nič nevrejame