Tujina

'Pomembno, da se arbitražni postopek začne čim prej'

Zagreb, 07. 01. 2012 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić vztraja, da mora Bruselj pripraviti seznam arbitrov. Dejala je, da je pomembno, da se arbitražni postopek začne čim prej, saj državi arbitražnega sporazuma nista sprejeli zato, da bi spor o meji prelagali.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić
Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić FOTO: Reuters

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je v tedenskem intervjuju zagrebškega Radia 101 dejala, da je Hrvaška vztrajala pri zahtevi, da naj Evropska komisija pripravi seznam mednarodnih strokovnjakov, s katerega bi Slovenija in Hrvaška izbrali predsednika in dva člana arbitražnega sodišča za urejanje spora o meji med državama.

Pusićeva je danes dejala, da je pomembno, da se arbitražni postopek začne čim prej, saj državi arbitražnega sporazuma nista sprejeli zato, da bi spor o meji prelagali, temveč da bi ga uredili. Ponovila je, da se bosta s slovenskim kolegom Samuelom Žbogarjem v torek v Bruslju srečala z evropskim komisarjem za širitev Štefanom Fülejem.

"Pričakujem, da bomo takrat izvedeli, kje se je zataknilo ter zakaj je treba tako dolgo čakati na seznam arbitrov. Obenem tudi pričakujem, da bodo Hrvaško in Slovenijo obravnavali kot resni državi, saj ni razloga, da tega ne naredijo," je izjavila hrvaška ministrica za zunanje in evropske zadeve. Od torkovega srečanja pričakuje tudi, da bo Evropska komisija na njem predstavila seznam arbitrov.

Vodja hrvaške diplomacije je v današnjem pogovoru sicer večkrat izpostavila pomembnost, da se spor o meji s Slovenijo začne urejati na podlagi arbitražnega sporazuma, ter spomnila, da bi morala komisija seznam arbitrov predstaviti že 15 dni po podpisu pristopne pogodbe med Hrvaško in EU 9. decembra lani.

Tudi o nakupu Mercatorja ...

V enournem pogovoru sta se z voditeljem dotaknila tudi neuspešnih poskusov nakupa delnic Mercatorja s strani hrvaškega koncerna Agrokor v kontekstu dejavnosti hrvaške gospodarske diplomacije. Pusićeva je glede tega dejala, da bo treba počakati, da bo v Sloveniji oblikovana nova vlada.

Na opombo voditelja o podobnosti primerov neuspele prodaje hrvaške turistične družbe Sunčani Hvar slovenskim vlagateljem in aktualnih prizadevanj Agrokorja za nakup delnic Mercatorja je Pusićeva dejala, da je tudi primer Sunčanega Hvara eden od razlogov, zakaj se je Hrvaška odločila za pot proti EU. "Upam, da Hrvaška ni več na enaki ravni, kot je bila pred desetimi leti," je izjavila.

Terme Čatež so bile zainteresirane za nakup Sunčanega Hvara, a so v začetku leta 2003 obupali nad poskusi nakupa te hrvaške turistične družbe, potem ko sta prodaji slovenskemu podjetju kljub zmagi na javnem razpisu odločno nasprotovali vladni stranki Hrvaška socalno-liberalna stranka (HSLS) in Hrvaška kmečka stranka (HSS).
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danijel Fric
07. 01. 2012 20.16
+1
Hrvati imajo za zumamjo ministrico pravi gobec, ta bo dala Slovemcem tinte pit......
KlubPravilnoPretepenihŽena
07. 01. 2012 14.08
+5
slovenska kokoš bo po arbitraži ranjena in ji bo začelo perje zapuščati, jajc vedno manj vali kikiriki