Tujina

Pomanjkanje spoštovanja: Suarez v mošejo kar v kratkih hlačah

Kuvajt, 22. 03. 2019 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slavni španski nogometaš Denis Suarez, ki trenutno igra za Arsenal, je med obiskom Kuvajta poskrbel za razburjenje. Z dekletom sta namreč obiskala Veliko mošejo, kamor je on vstopil kar v kratkih hlačah. S tem je muslimanom ter njihovemu verskemu objektu izkazal nespoštovanje. Sporen je tudi selfi, ki sta ga naredila.

Denis Suarez, Barcelonin vezist, ki trenutno kot posojeni igralec žogo brca pri Arsenalu, s svojim dekletom Nadio Aviles obiskal Kuvajt in sprožil val ogorčenja, poroča RT.

Med obiskom Velike mošeje sta slavni nogometaš in lepotica naredila selfi, na katerem on stoji za njo. Na Instagramu ga je opremil s stavkom "I will be always behind you!" (Vedno bom stal za teboj) Ona je objavila enako fotografijo in jo podpisala z "Ljubim te!" v arabščini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem, ko je Nadia na fotografiji diskretno zakrita s hidžabom, pa je iz druge fotografije razvidno, da ima nogometaš oblečene kratke hlače, kar je v muslimanskih verskih objektih nespoštljivo.

Obiskovalci mošej, ne glede na to, ali gre za ženske ali moške, morajo biti dostojno oblečeni. To pomeni, da morajo biti kolena in ramena, pri ženskah pa tudi lasje, vedno pokriti. Spoštovanje obiskovalci izkažejo tudi s tem, da se sezujejo, ne nosijo oprijetih oblačil, se ne fotografirajo v nespoštljivih pozah in ne delajo selfijev.

Suarez je z izbiro odrezanih kratkih hlač, ki mu segajo nad kolena, v tako svetem objektu izzval številne reakcije ljudi, ki so ga obtožili, da je oskrunil svetost mošeje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Val ogorčenja: 'Pokaži malo spoštovanja!'

"To je mošeja – kraj, kjer časimo Alaha, in ne kraj za delanje selfijev," je pod fotografijo napisal eden od njegovih sledilcev.

"Vedeti bi moral, da si moraš, ko obiščeš mošejo, pokriti noge, s tem izkažeš spoštovanje," je zapisal drugi.

"Pokaži malo spoštovanja. Stojiš v mošeji!" mu je napisal tretji.

"Dobro je, če stojiš za njo, a ne v mošeji, ker tam vsi stojimo pred Bogom (Alahom)!" je še en zapis.

"Vodstvo v mošeji bi moralo odgovarjati za takšno sramotno vedenje. Je to tisto, kar so mošeje postale?" se glasi poziv na Twitterju.

"Kako lahko ministrstvo dovoli takšno nespoštovanje mošeje?" se sprašujejo. "Vsak lahko vstopi, tudi nemuslimani, nič več ni sveto!"

Medtem pa so Suarezu v bran stopili tudi številni, ki menijo, da so takšne reakcije pretirane.

"Zakaj ljudje vedno kritizirajo vse, ne glede na to, kako veliko ali majhno je?" se sprašujejo.

In še: "Tisti, ki ste tako zelo razburjeni zaradi Suarezovih kratkih hlač – gre za turistično atrakcijo, ki jo je obiskal in se v njej spontano fotografiral!"

Suarezov obisk mošeje je predvajala tudi kuvajtska televizija, ki je vodjo osebja Al Roumija prosila za komentar. Ta Suareza zaradi izbire oblačil in fotografiranja sicer ni direktno obsodil, je pa poudaril, da ob vhodu visi tabla z jasnimi navodili o spoštljivem vedenju, ki so napisana tako v arabščini kot v angleščini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1