Tujina

'Pomagal jim je izvajati teroristične napade'

Berlin, 11. 12. 2011 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemška policija je aretirala moškega, ki naj bi bil povezan z neonacistično skupino, obtoženo umora devetih imigrantov in policista. Aretirani je osumljen nudenja podpore organizaciji Nacionalno socialistično podzemlje.

Policisti si tako prizadevajo utišati kritike, da ostaja vrsta umorov nerazrešenih zaradi njihove malomarnosti.
Policisti si tako prizadevajo utišati kritike, da ostaja vrsta umorov nerazrešenih zaradi njihove malomarnosti. FOTO: Reuters

Nemška policija je danes aretirala 36-letnega moškega, ki naj bi bil povezan z neonacistično skupino, obtoženo umora devetih imigrantov in policista. Aretirani je po besedah nemškega tožilstva osumljen nudenja podpore organizaciji Nacionalno socialistično podzemlje (NSU).

36-letnika sumijo, da je v mestu Zwickau skupini dal na razpolago dve stanovanji, pri čemer naj bi pri sestavi najemne pogodbe enega od članov NSU navajal z lažnim imenom. Tako naj bi osumljenec teroristični skupini "pomagal živeti z lažno identiteto in neopaženo izvajati teroristične napade", meni nemško državno tožilstvo. Po prijetju osumljenca je policija preiskala njegovo stanovanje, kjer so iskali še enega podpornika NSU.

NSU je obtožena izvedbe desetih umorov v letih 2000–2007. Žrtve zločinov so bili večinoma trgovci turškega porekla, za financiranje zločinov pa naj bi člani NSU izvedli tudi 14 oboroženih ropov. Zločine so z organizacijo sicer povezali šele novembra letos, ko so dva njena člana našli mrtva, potem ko sta doma storila samomor. Še ena članica NSU, 36-letna ženska, se je nato predala policiji, a z njo naj ne bi želela sodelovati.

24. novembra je policija po odkritju videoposnetka, v katerem so člani skupine priznali odgovornost za umore, aretirala še enega moškega, ki naj bi leta 2007 videoposnetek naredil. Poleg tega je bil zaradi pomoči skupini in zavajanja policije pri preiskovanju umorov aretiran še en 37-letni moški.

Novembra so policisti v povezavi s tremi od desetih umorov aretirali še eno osebo, člana desničarske Nacionalne demokratske stranke (NPD) domnevno neonacističnih prepričanj, ki naj bi tudi deloval v okviru NSU. Ni še znano, ali si je skupina pri svojem delovanju kakor koli pomagala z infrastrukturo stranke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
11. 12. 2011 16.10
+7
Tudi mene so že hoteli stanovalci na vse razne načine preslepiti okoli oddaje stanovanja.... Morda je bil človek samo žrtev natega, saj dokler prihaja dedno najemnina in najemniki ne delajo problemov nima nihče časa, da bi se z njimi in njihovim "političnim" delovanjem ukvarjal.....