Tujina

Polovica Južnega toka v rokah Italijanov, Nemcev in Francozov

Moskva, 16. 09. 2011 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

50-odstotno lastništvo plinovoda Južni tok, ki bi lahko potekal tudi čez Slovenijo, bodo prevzeli trije energetski velikani, in sicer italijanski Eni, nemški Wintershall in francoski EDF. Preostala polovica bo v lasti ruskega Gazproma.

Plinovod Južni tok bi lahko potekal tudi čez Slovenijo.
Plinovod Južni tok bi lahko potekal tudi čez Slovenijo. FOTO: Reuters

Trije evropski energetski velikani bodo prevzeli 50-odstotno lastništvo plinovoda Južni tok. Italijanski Eni bo postal 20-odstotni lastnik, nemški Wintershall in francoski EDF pa po 15-odstotna lastnika. Preostala polovica bo v lasti ruskega Gazproma. Z razdelitvijo lastništva Južnega toka se po navedbah izvršnega direktorja projekta Marcela Kramerja partnerji strinjajo, da je Južni tok ne samo strateško pomemben, temveč pomeni tudi pomembno priložnost, ki je ne gre zamuditi.

Lastniška struktura Južnega toka je bila sicer pod drobnogledom, odkar je bilo skupno podjetje, ki sta ga ustanovila Gazprom in Eni, združeno z energetsko podružnico nemškega BASF, Wintershall in pozneje še z EDF.

Projekt Južni tok, vreden 21,5 milijarde dolarjev, se je v preteklosti soočal s številnimi pomisleki o ekonomski vzdržnosti in dvomi, ali lahko partnerji v projektu zagotovijo dovolj rezerv za "lačen" evropski trg v prihodnjih desetletjih.

Južni tok, ki bi lahko potekal tudi čez Slovenijo, predstavlja neposredno konkurenco naftovodu Nabucco, ki ga podpirajo ZDA. ZDA si namreč želijo, da bi Evropa zmanjšala odvisnost od ruskega plina.

Južni tok naj bi plin začel Evropi dobavljati proti koncu leta 2015, plinovod pa je speljan mimo Ukrajine, s katero se je Rusija v minulih letih zapletala v hude energetske spore zaradi cene plina, kar je v Evropi sprožilo bojazni o stabilnosti dobave plina iz Rusije.

Rusija in Ukrajina sta se v minulih tednih znova sprli zaradi cen plina. Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič in njegov ruski kolega Dmitrij Medvedjev naj bi se 24. septembra sestala na novih pogajanjih, Gazprom pa je nov spor izkoristil za argument, zakaj je Južni tok tako pomemben.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gojcic
17. 09. 2011 05.27
Kdorkoli ga ima v lasti, je se zmeraj boljse kot ce ga ima Slovencelj. Spomnite se na Bavcarja, kako je prodal vs Istrabenzove crpalke za kutijo cikov in prostitutko.
Aven
16. 09. 2011 21.23
Če ne bodo Evropejci kupili bodo pa Kitajci. Mislim da prav to skrbi vse.
klemenju
16. 09. 2011 20.44
rusi so spet pokazali da so mojstri kontroliranja pretoka energentov v evropo. Z tem verjetno odpadejo evropski poizkusi, da bi imeli svoj plinovod, ki bi se izognil Rusije (Gruzija-že bla vojna zaradi tega) kar bo pomenilo, da bo evropa še vedno v nemilosti rusije, če ne bo po njihovem.
tinetone
16. 09. 2011 16.24
poljaki pa v jok