Tujina

Holland od bogatih hotel visok davek, zdaj mu bodo prej pobegnili

Pariz, 08. 09. 2012 18.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Najbogatejši Francoz, milijarder Bernard Arnault, je zaprosil za belgijsko državljanstvo. Očitno je naslednji v vrsti bogatih Francozov, ki bežijo pred 75-odstotnim davkom za tiste, ki imajo na računu več kot milijon evrov.

Bernard Arnault išče nov dom.
Bernard Arnault išče nov dom. FOTO: Reuters
Bernard Arnault, najbogatejši Francoz in četrti najbogatejši Zemljan, je zaprosil za belgijsko državljanstvo. Tako bi se 63-letni milijarder, ki obvladuje modni imperij LVMH, izognil 75-odstotni obdavčitvi, ki jo za najbogatejše Francoze predvideva predsednik Francois Hollande. Uradno sicer pravi, da to ni razlog za selitev, a mu verjamejo le redki, saj je bil velik zaveznik nekdanjega francoskega predsednika Nicholasa Sarkozyja in njegove, bogatašem prijazne zakonodaje. Poleg tega je iz države pobegnil že pred leti, ko je bil prav tako na oblasti predsednik iz vrst socialistov. Tokrat zaenkrat sicer trdi, da bo še plačeval davke v Franciji in da bo še naprej v tej državi tudi ustvarjal nova delovna mesta. A dejstvo je tudi, da zloglasni davek trenutno še ni uveden, torej si Arnault še lahko premisli.

Po izjavah belgijskih oblasti Arnaultova prošnja ne bo obravnavana prednostno. "Pregledali jo bomo kot vse druge. Trenutno jih imamo 47.000," je povedal belgijski uradnik Georges Dallemagne.

Po belgijski zakonodaji mora prosilec za državljanstvo v Belgiji živeti vsaj tri leta in mora dokazati vezi, ki ga vežejo na državo. Arnault, čigar premoženje ocenjujejo na okoli 41 milijard dolarjev, sicer večinoma živi v Parizu, a ima dom tudi v Bruslju.

Napovedana obdavčitev navdušila množice. Je bila napaka?

Novica o Arnaultovi selitvi sicer prihaja ravno v času, ko je v Franciji po poletnem zatišju spet oživela razprava o napovedanem 75-odstotnem davku za bogataše. Francoski mediji so poročali, da naj bi vladni krogi razmišljali, kako omiliti strogo izvajanje takšnega davka, ki je bil eden glavnih poudarkov predsedniške kampanje Francoisa Hollanda.

Razmišljali naj bi, da bi mejo za obdavčitev iz milijona evrov za pare premaknili na dva milijona evrov in izključili nekatero premoženje.

Po drugi strani pa je finančni minister Pierre Moscovici zatrdil, da bo davek dosledno implementiran. Ideje socialistov so sicer bogate Francoze pregnale že v času Francoisa Mitterranda, pred Hollandom zadnjega predsednika iz vrst socialistov. Med tistimi, ki so takrat raje živeli v ZDA, je bil tudi Arnault, a se je kot mnogi drugi vrnil, ko je Francija sprejela bogatašem bolj naklonjeno davčno zakonodajo.

Napovedan dvig davka za bogataše z 41 na 75 odstotkov sicer straši bogataše, na drugi strani pa so ekonomisti izračunali, da bo v državno blagajno prinesel precej skromen znesek. Tega se zaveda tudi Hollande, ki pravi, da pri tem davku ne gre za zaslužek države, hoče pa poslati moralno sporočilo, da visoki ali kot jih imenuje on – nemoralni zaslužki – niso nedotakljivi. Prepričan je, da si bodo direktorji in njim podobni veliki zaslužkarji raje znižali plače, kot da bi plačevali davek, s tem pa bi bile zadovoljne množice ljudi, ki se pritožujejo čez velike zaslužke vodilnih kadrov.

Pravzaprav pa gre po mnenju mnogih le za Hollandovo predstavo za javnost. Od 65 milijonov Francozov bi namreč davek prizadel le okoli 3000 gospodinjstev. A ta podatek Hollandov tabor večinoma raje zamolči. Ideja je namreč izjemno priljubljena med ljudstvom, ki je prepričano, da bi se z osiromašenjem bogatašev končale tudi vse njihove težave.

Bodo napovedani zakoni Francoisa Hollanda za Francijo uspeh ali polomija?
Bodo napovedani zakoni Francoisa Hollanda za Francijo uspeh ali polomija? FOTO: Reuters

Hollandova predstava za javnost: davek bi prizadel le 3000 gospodinjstev, odnesel pa delovna mesta

Ekonomisti opozarjajo, da je ideja o visoki obdavčitvi zrasla na zelniku v državi, kjer so ljudje, ki so uspeli, sumljivi. Za razliko od ZDA, kjer so tisti, ki uspejo iz nič, obogatijo in ustvarjajo delovna mesta, deležni pohval.

Takšno okolje pa torej ni prijazno inovativnosti in ne vzpodbuja težnje po uspehu. Ko začnejo klestiti še denar, bogataši začnejo odhajati, davčno prijaznejših držav pa ne manjka. Obdavčitev v Veliki Britaniji je za najbogatejše 45-odstotna, na Švedskem 57-odstotna in v Belgiji 55-odstotna.

Belgijski nepremičninski posrednik Jean Dekerchove meni, da je Hollandova ideja nora, a je z njo vseeno zadovoljen. Specializiran je namreč za prodajo luksuznih nepremičnin in posel menda cveti kot že dolgo ne. "Izguba za Francijo, pridobitev za nas," je prepričan.

Belgijci namreč pričakujejo, da bodo francoski bogataši s seboj prinesli ne le denar, ampak tudi poslovne ideje in nova delovna mesta. "Pri nas bodo zapravljali in kupovali nepremičnine, kar je dobro za našo ekonomijo," še meni Dekerchove.

Med tistimi, ki so že zapustili Francijo, so na primer manekenka Laetitia Casta, ki se je preselila v London, zvezdniški kuhar Alain Ducasse, ki živi v Monaku, pevec in igralec Johnny Hallyday pa je odšel v Švico.

Težave pa Hollandove napovedi povzročajo tudi gospodarstvu. Tako naj bi v mednarodnih podjetjih že čutili zadržke visoko kvalificiranih in posledično dobro plačanih kadrov do selitve v Francijo.

Očitno pa bogataši ne bodo odšli sami, ampak bodo s seboj "odnesli" še posel. Junija je francoski minister za delo Michel Sapin namreč napovedal, da bodo sprejeli takšno zakonodajo, da podjetja ne bodo odpuščala, ker bo to tako drago, da se jim ne bo splačalo.

A podjetniki so že odločeni. Če ne morejo odpuščati, tudi zaposlovali ne bodo. Poleg tega opozarjajo, da bodo francoska podjetja ob tako strogih predpisih in visokih davkih še manj konkurenčna na primer azijskim, ki delujejo v povsem drugačnem okolju. Zato marsikdo razmišlja, da bo proizvodnjo iz Francije preselil v kakšno gospodarstvu prijaznejšo državo.
Glede na pestro dogajanje sedaj večina nestrpno pričakuje, kaj bo zares storil Hollande. Bo popustil ali bo vztrajal pri izvajanju obljub, ki so ga pravzaprav ustoličile na predsedniškem stolčku. Pa čeprav le za las.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

visoki
09. 09. 2012 22.50
+1
če so ga pošteno zaslužili potem lahko gredo kamor hočejo z njim,v čem je zdaj štos kot,da do zdaj niso hodili na otoke živeti
Kozorog65
09. 09. 2012 22.31
To je navadna novinarska raca. 24 ur jih ima polno.
nenasedaj
09. 09. 2012 19.55
+1
Ne bom komentiral, ker mi je administrator zbrisal celoten komentar - povem le, da je to izmišljotina, ki jo 24 ur edini širijo, da je izjava Arnaulta v Lemondu nasprotna. Zanimivo, kako gre uredniku na živce Hollande, informacija o pol milijonskem vladnem privarčevanju pa je prelomnica dneva
nikhrast
09. 09. 2012 17.16
-1
Pa saj se socialisti nikoli nič ne naučijo. Skozi to temo smo že šli leta nazaj, na Švedskem na primer, bogati so pobegnili zaradi prevelikih davkov, lastnik IKEA marketa je že zdavnaj pobegnil v Švico; no, Švedi so se streznili. Idiotska ideja, če je odpuščanje težje, bo brezposelnost nižje. Zdaj bom pa jaz zaposleval ljudi in delal z izgubo, ste nori. Najameš delavce ko jih potrebuješ, pa odpustiš če ni dela, pa saj posebno mali biznis brez tega ne more eksistirati. Francozi potrebujejo še kakšno trapasto idejo, kot krajši delovni teden; če bomo delali 36 ur na teden, potem bomo vsi imeli delo, seveda tudi nižje plače.
tomii-partija
09. 09. 2012 09.20
+6
Bistvo desnice je da je treba čimbolj izstradat pa zakreditirat narod da na koncu še lastno kučo dajo pod hipoteko.Lep primer je na Portugalskem.
tomii-partija
09. 09. 2012 09.13
+8
Socializem in obdavčitev bogatih je očitno tabu za desnake,ko se pa revežem pa upokojencem jemlje se pa po mnenju desnakov jemlje zato ker so kao lenuhi in komunisti.Toliko o poštenosti desnice.
derek2
16. 12. 2012 18.10
a pošteno pa je vlada vzame tistim ki so s poštenim delom prišli do bogastva in dajejo nešteto delovni mest
jozenovi
09. 09. 2012 09.01
-5
,..levakarji nimajo pojma ,..hollanda jim bo zafural državo enako kot je pahor Slovenijo,..buhahaha
dule100
09. 09. 2012 07.31
+5
Levaki so bili vedno mojstri pri delitvi tujega denarja !
Tonček Balonček
09. 09. 2012 07.49
-6
Zato pa Janši kaj takšnega še na misel en pride. Gre za pošteno zaslužen denar!
Buena Vita
09. 09. 2012 02.19
+12
HJA,LEVIČARJI RES NISO OBOGATELI OD DELA,SO PA ZELO HITRO OBOGATELI S KRAJAMI,V SLOVENIJI JE 99% BOGATAŠEV LEVIČARJEV KI SO PRIŠLI DO BOGATSTVA Z LOPOVŠČINO, ŽAL ZA LJUDI,KER ,KAKO SO DO BOGATSTVA PRIŠLI,TAKO HITRO GA IZGUBIJOM,KER KRIVO PRIDOBLJENO JE HITRO IZGUBLJENO, POVRH SO LENUHI IN BUTLJI,TAKO DA ITAK DRUZGA NEZNAJO KOT KRASTI,
njanez43
09. 09. 2012 07.02
+0
Bistvo razmišljanja levičarjev, kako bi pokradli denar tisim, ki ga imajo, ker ga sami zaradi lenobe, nesposobnosti in bebavosti ne znajo oziroma niso sposobni zaslužiti. Zanimivo pa je, da so ravno vodje levičarjev na račun kraj, nacionalizacij in drugih prijemov običajno zelo premožni, seveda ne zaradi svojega dela, ampak sposobnosti za krajo ! Poglejte naše murgelske pijune !
visoki
09. 09. 2012 22.46
Pecikltigr
09. 09. 2012 00.05
+14
Ta naša zlata EUropska unija je vedno dobra za kakšno novo butasto presenečenje. VSI bi se naj držali nekih glupih smernic koliko naj bojo banane dolge, pa strupene žarnice je treba montirat, pa ljudem s 500 € plače vsiljevat visoko in drago tehnologijo pod plaščem ekološkosti, in tako dalje do zlate medalje. Ja, mater vam vidim cepcem EUropskim, a okoli enotne obdavčitve in okoli enotnih plač v EUropski uniji se pa ne znate zmenit? Tam pa nucate sužnje ki za vas po vaših EUropskih normah na pol zastonj delajo! To vam pa ustreza, a?
poreden74
09. 09. 2012 00.08
+5
Ja to ne bi bila slaba ideja, enotna obdavcitev za zacetek. Place pa so odvisne tudi od produktivnosti...tezko, da bi bile enotne...
Pecikltigr
09. 09. 2012 00.13
+7
Produktivnost je vedno izgovor. Gotovo si že videl kako in koliko delajo trgovke v lidlu, hoferju, itd. v Sloveniji in si imel mogoče opazovati delo trgovk v istih firmah v Avstriji? Naših je dosti manj zaposlenih, promet je pa dosti večji in dosti več delajo kot avstrijske trgovke. Kaj pa plača? MINIMALAC!!! In to slovenski, ne avstrijski ali pa nemški. Pa po drugih firmah ki delajo za tujega lastnika je ista zgodba. Mi pač v tem rezervatu lepo skrbimo za njihova delovna mesta in zaslužimo še njihove plače.
poreden74
09. 09. 2012 00.17
+3
Hja, se strinjam s tabo glede tega. Samo saj ves, hoteli smo kapitalizem a ne. Mocnejsi bo vedno izkoriscal sibkejsega...in mi smo sibkejsi na zalost. Tudi to se bo spremenilo, ko bodo zacele peti giljotine...resk
Pecikltigr
09. 09. 2012 00.23
+13
Ja, dobili smo pa kaj že? Zgodnji fevdalizem? Ali neko mešanico zgodnjega fevdalizma, sužnjelastništva in kvazi neoliberalnega imperialističnega turbokapitalizma? Ali krajše: sranje na celi črti!
poreden74
09. 09. 2012 00.25
+1
Pecikltigr
09. 09. 2012 00.26
+2
tomii-partija
08. 09. 2012 23.46
+6
Francija kmalu ne bo več indija koromandija za bogataše in prav je tako.Vsaj nekdo ki skrbi da srednji sloj ostane ne pa tukaj ki si vlada jemlje ne vem kakšne astronomske kredite pol pa reveži plačujejo in umirajo od lakote.
Pecikltigr
09. 09. 2012 00.00
-2
Ja bogati grejo tam masovno na socialno pomoč!!! Ne me basat!
maq1966
09. 09. 2012 07.15
+1
Srednji sloj ima tako ime, ker je med višjim in nižjim slojem. Če višji sloj uničiš, tudi srednji ni več na sredini...
SilverBullet
08. 09. 2012 23.37
+2
Kdaj bodo pa revni pobegnili? Ostalo bo veliko prostora za davke in dela bogatim.
poreden74
08. 09. 2012 23.54
+4
Revni bodo kmalu bogate lovili, morda bodo giljotine spet aktualne.
Pecikltigr
08. 09. 2012 23.57
+0
tomii-partija
09. 09. 2012 00.00
+5
poreden74
09. 09. 2012 00.02
+3
A ne da? Trgi bi bili spet polni mnozic hehe
poreden74
08. 09. 2012 23.05
+10
Bolj si bogat, bolj si skrt, bolj si zelis, da drzavi in delvacem ne bi dal niti cvenka!
Pecikltigr
08. 09. 2012 23.47
+1
Jaz sem že zdaj tako škrt da ne bi dal tej državi niti centa, pa mi ga sproti mazne iz žepeka! Kaj bi še bilo, če bi bil bogat!
poreden74
08. 09. 2012 23.53
-2
Ja prav, potem pa se preseli v ZDA, tam bo raj zate. Samo pripravi denar, ga bos potreboval. Kar tu dobis od drzave tam ne bos dobil. je pa res, da bos manj davkov placal, sploh ce si bogat.
Pecikltigr
08. 09. 2012 23.56
+2
Ko bom dovolj bogat, bom jaz povedal državi, koliko davka ji pripada in ne obratno! Tako kot to počnejo naši tajkuni, ki davkov sploh ne plačujejo!
poreden74
09. 09. 2012 00.01
+1
Hehe, hja prav bi bilo sicer drugace...ce bi vsi placevali kar moramo, verjemi, da bi bilo za vse dovolj, se prevec. Ampak niso vsi takega mnenja.
Pecikltigr
09. 09. 2012 00.07
Ne dam pa če vsi pocrkate okoli mene... hehe
poreden74
09. 09. 2012 00.10
Hehe, saj bo tudi to, samo...ce do tega pride, bomo vsi pocrkali. aja, razen bogatunov, ti bodo sli ziveti na luno, ce bo sila
Pecikltigr
09. 09. 2012 00.30
Ja, vozi me vlak v daljave... al pa mercedes... še boljše pa privatni jet, na Sejšele...
hakihak
08. 09. 2012 22.59
+6
Med tistimi, ki so že zapustili Francijo, so na primer manekenka Laetitia Casta, ki se je preselila v London, zvezdniški kuhar Alain Ducasse, ki živi v Monaku, pevec in igralec Johnny Hallyday pa je odšel v Švico....niste pa napisali, da za francoskega državljana, ki živi v monaku veljajo davki, kot da bi živel v franciji...zato se jean alessi ni nikoli preselil v monako...
kleopatra-1
08. 09. 2012 23.30
+2
desničarska propaganda pač. se bojijo za svoj nakraden kapital.
Domen Lorencin
08. 09. 2012 22.52
+5
Bravo :), edin kar nisem zasledil je kok so pri nas obdavčeni bogataši...
lnterReflections
08. 09. 2012 22.53
+4
poreden74
09. 09. 2012 00.04
+1
Ja, v bistvu v sloveniji je precej bogatasev hehe
lnterReflections
08. 09. 2012 22.49
+8
Če bi bil Hollande kot naš TITO, bi jih na Goli otok poslal, pa ne bi videli Belgije:)!
kleopatra-1
08. 09. 2012 22.50
+5
Strelja?ko
09. 09. 2012 01.37
+2
Titeka ni več. Ou kje živiš? Bogati lahko gre, samo kdo bo delal namest njega... Klošar, ki ne bo imel miljard?
kleopatra-1
08. 09. 2012 22.43
+5
clox, imaš prav, povprečneži te pač ne razumejo. Za enakost za vse bo potrebno spremeniti še zelo veliko v zelo veliko glavah. Kapitalist pač dobiček ustvari na plečih delavca, ki ga izkorišča. Ta delavec dobi za preživetje skozi mesec (če), kapitalist si pa na njegovih plečih in njegovem dostojanstvu kupuje vile, jahte in ostali luksuz. In ta luksuz - čisti dobiček bogatašev je dodatno obdavčen in to je prav. Pošten zasebnik, ki vlaga v podjejte, nima tega davka. Vlaganje ni obdavčeno. Pika. Vem, da večina ne razume ali noče razumeti, vendar od vseh ureditev v vsej zgodovini do danes je bila najbolj poštena ureditev v stari Jugi od 70-ih dalje. Pa lahko desničarji prevale sredi ulice delajo, če hočejo. Kapitalisti pač prirejajo resnico in manipulirajo z ljudstvom, nekaj časa bo še tako, je pa vedno več ljudi, ki se zaveda, da je na tem svetu vsega dovolj za vse, le prerazporediti je treba pravilno.
kleopatra-1
08. 09. 2012 22.44
+5
in ja, vsi bogataši naj spokajo iz države, posebej iz Slovenije, kjer so vse pokradli, kar so gradili naši dedje in očetje, mi bomo pa zgradili svoja podjetja na poštenih temeljih.
kleopatra-1
08. 09. 2012 22.47
+6
in zaradi selitve ene manekenke, zvzdniškega kuharja in igralca Francija zagotovo ne bo propadla. Je tudi nekaj takšnih Slovencev prijavljenih v Monaku, pa Slovenija nima težav zaradi njih, Slovenija ima težave zaradi tistih, ki so še tukaj in imajo na bankah milijonske kredite na lepe oči, ki jih vračamo davkoplačevalci. Takšnih bogatašev ne rabimo.
guava
08. 09. 2012 22.18
+2
to je komunisticna baraba ala jankovic in luksic. polomija za francijo.
poreden74
08. 09. 2012 23.06
+7
Ja saj tudi JJ je komunisticna baraba, je bil clan komunistov...si pozabil?
Strelja?ko
09. 09. 2012 01.38
-1
Winja
08. 09. 2012 22.11
-9
ma ta člouk je največji bedak od bedakov..sploh ne vem kaj dela tak kozel v politiki
kleopatra-1
09. 09. 2012 00.08
+2
poskuša narediti malo reda in dati pravice večini.
BiEmme
08. 09. 2012 22.08
-2
Torej, naj vam pametnjakovičem dam 2 matematični: 1) Recimo, da tako bogat, kot reven, plačata 10%. Pri revnem je osnova 10.000 EUROV, pri bogatem pa 1.000.000 EUROV. Zdaj pa mi razložite, kako lahko (nekateri) trdite, da oba plačata enako. Enako v procentih že, ampak bogat bo plačal 100x več. Kaj vam tu ni jasno? 2) Recimo, da je pri 1.000.000 EUR davčna stopnja francoskih 75% Bolj šboh podjetnik bo pa zaslužil "le" 500.000 EUR, in tu bo osnova nižja, 50%. Zdaj pa mi izračunajte, koliko bo komu ostalo! Obema enako. Torej bo tistemu, ki bo zaradi svoje sposobnosti zaslužil več, na koncu ostalo enako, kot tistemu, ki ni bil sposoben. Skratka, nagrada za nesposobne!
AlternativeFacts
08. 09. 2012 22.42
+3
BiEmme - pa ti veš o kakšne davku je sploh govora? to kar ti pišeš nima blage veze s tem,kar dela Hollande....Davek na bogate gre v smeri obdavčitve dediščine(oproščeno pod Sarkozy-jem,ki je kopiral od amreičanov), bolj strog nadzor in obdavčitev bank, 3% davek na dividende naftnih oziroma energetskih firm (poznaš zgodbo pri nas,kako si izplačujejo lepe nagrade kljub krizi), podvojitev davka na bančne transakcije iz 0.1% na 0.2% in kar je najbolj pomembno,dodatno bodo obdavčili mega korporacije,dočim srednje in velika podjetja bodo imela normalno obdavčitev,ter v letu 2013 bodo uvedli 75% davek na dobiček ki presega 1.3miljona €..Torej problem bogatih ni v lastnini,ampak v grablenju in kopičenju dobička.Boš rekel,da je 1.3 miljona € drobiž?..Kakorkoli,vse to nima veze z obdavčitvijo plač,kar ti prikazuješ v postu. ~"Tax The Rich! Bill Gates, Warren Buffett Agree " poglej na tubi,kjer je govora o 50-60% obdavčitvi dobička in vpliv dobička na nova delovna mesta.....Malo prave matematike od ljudi,ki imajo dejansko kaj pokazati....
poreden74
08. 09. 2012 23.07
+1
Pecikltigr
08. 09. 2012 23.51
+2
Članek je napisan šlampasto, zato pa ljudje ne razumejo, kaj se dogaja v Franciji! Nobenega tam ne natikajo na kol, kot se pri nas skuša prikazati, toliko da je jasno! @ash je dobro pojasnil.