Tujina

Letos rekordne temperature

Ljubljana, 23. 08. 2010 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Povprečna temperatura zraka nad kopnim po vsem svetu je bila v prvi polovici letošnjega leta za celo stopinjo Celzija višja kot kadar koli doslej. Na Arsu pojasnjujejo, da sta kriva dva dejavnika.

30. julija so v Moskvi izmerili 39 stopinj Celzija, kar je za dobri dve stopinji več od starega rekorda, izmerjenega pred devetimi desetletji.
30. julija so v Moskvi izmerili 39 stopinj Celzija, kar je za dobri dve stopinji več od starega rekorda, izmerjenega pred devetimi desetletji. FOTO: Reuters
V preteklih mesecih smo bili priča vročinskim valovom in njihovim škodljivim učinkom na mnogih območjih severne poloble. Dejstvo, da so konec julija v Moskvi temperature dosegle 39 stopinj Celzija ter presegle rekord za dobri dve stopinji ter da so za slabo stopijo in pol podrli rekord tudi na Finskem (37,2 stopinje Celzija) in Kitajskem (22,8 stopinje Celzija), potrjuje ugotovitve Evropskega centra za srednjeročno napoved vremena, Ameriške nacionalne uprave za oceane in ozračje ter drugih pristojnih institucij, da je bila povprečna temperatura zraka nad kopnim vsega sveta v prvem polletju letošnjega leta za celo stopinjo Celzija višja kot kadar koli doslej.

Temperature sicer iz leta v leto nihajo, a podatki za obdobje 30 let nazaj jasno kažejo, da zaradi človekovega vpliva postopno naraščajo, pravijo strokovnjaki.
Temperature sicer iz leta v leto nihajo, a podatki za obdobje 30 let nazaj jasno kažejo, da zaradi človekovega vpliva postopno naraščajo, pravijo strokovnjaki. FOTO: Miro Majcen
ARSO: Kriva sta El Ninjo ter naš vpliv na okolje

Gregor Vrtačnik iz Agencije za okolje RS je za 24ur.com pojasnil, da sta za letošnje rekordno visoke temperature po vsem svetu kriva predvsem dva dejavnika. Prvi razlog naj bi bil pojav klimatskega ciklusa El Ninjo, pri katerem gre za dolgotrajnejše odklone temperature na gladini morja. Po njegovih besedah se je presežna toplota, ki je prišla iz Tihega oceana, počasi širila proti poloma, zaradi česar je ta vpliv z zamikom opazen predvsem na severni polobli, kjer so odstopanja od povprečja največja. Drugi razlog je splošni trend segrevanja, ki poteka že kar nekaj desetletij, je še dejal.

"Če gledamo podnebno spremenljivost iz leta v leto, imata pojava El Ninjo ter La Ninja največji vpliv. Takrat temperature narastejo ali padejo do dve desetinki stopinj Celzija. Pomembni dejavniki, ki lahko za več let znižajo povprečno temperaturo ozračja, so tudi vulkanski izbruhi, arktični led, nekaj pa k spremenljivosti doprinese tudi sončeva aktivnost, ki ima sicer enajstletni cikel, nazadnje pa je bila najmočnejša leta 2000, ko je bilo na soncu največ peg,“ pojasnjuje Vrtačnik.

"Zaradi vseh naštetih dinamičnih dejavnikov, ki se stalno spreminjajo, se zgodi, da je kakšno leto bolj toplo in drugo spet bolj hladno, a če pogledamo niz podatkov za obdobje 30 let, vidimo, da zadeva postopoma narašča, kar je predvsem posledica človekovega vpliva na okolje,“ še dodaja.

Temperaturni odkloni se tako iz leta v leto razlikujejo zaradi naravne dinamične spremenljivosti podnebnega sistema. Vpliv nekaterih naravnih dejavnikov je lahko opazen tudi nekaj let zapored, kot je bil leta 1991 zaradi ohlajanja ob povečani koncentraciji vulkanskega prahu v ozračju. Takrat je na Filipinih izbruhnil vulkan Pinatubo.

Vročina v Moskvi
Vročina v Moskvi FOTO: Reuters

NASA: Ekstremne vročine bodo prevladovale vse do leta 2050

Kot smo že poročali, je tudi ameriška vesoljska agencija NASA nedavno ugotovila, da je letošnje leto najbolj vroče v zadnjih 131 letih. Študija kaže, da bodo ekstremne vročine na našem planetu prevladovale vse tja do leta 2050, naravne katastrofe pa naj bi bile vse bolj pogoste.

Ugotavljajo, da bo ogrevanje planeta prineslo več padavin in suš na celotni zemeljski obli. Amanda Staudt iz Nacionalnega združenja za zaščito narave, ki je prva opravila študijo o ekstremnih temperaturah v ZDA, je ugotovila, da so imela letos mesta na vzhodni obali ZDA precej več dni temperaturo nad 32 stopinj. Kot vzrok navaja onesnaženje zraka, ki povzroča večjo koncentracijo ogljikovega dioksida, ta pa posledično zadržuje toploto. Temu je dodala: "V prihodnjih letih bodo takšne visoke temperature postale že povsem običajne. Najbolj me je presenetilo, ko sem ugotovila, da bomo čez štiri desetletja leto 2010 lahko označili kot precej zmerno in blago." 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jokal
24. 08. 2010 22.37
+1
vsaka zima, vsako poletje, vsaka količina snega, dežja, vsaka suša je očitno rekordno in jo ne pomnijo 200 let. drugo leto bodo pa spet isto pisali...
damirg@email.si
24. 08. 2010 18.13
več kot je vode na površini zemlje, bolj pogosto je vodno kroženje, kot posledica segrevanja vode. bolj kot je vroča atmosfera, več bo dežja. z kroženjem vode se tudi odvaja energija v obliki toplote pri kondenzaciji vode. kroženje vode je edina stvar, ki ohranja temperaturo tako kot je in več kot bo padavin po svetu, hladneje bo bilo.
MrRudi333
24. 08. 2010 16.58
.Zato se podučite na smtv in ukrepajte.Pobijanje. živali. je problem--delamo Davek v ....i.Karma se ne vidi-vidijo se Posledice.Zato rešite kar se rešiti da.Budni postanite da boste videli bistvo.
MrRudi333
24. 08. 2010 16.56
Ne morem verjeti kaj berem.Mar ni res da v Sloveniji nimamo več ledenikov,v Alpah jih je nekaj zginlo zadnjih 5 let.So se otopili zaradi mraza?Seveda je vse ekstremno,ker so povprečne temperature višje !Močnejša so zaradi tega isparavanja vor s površja zemlje,morij.Večje so temperaturne razlike,ki delujejo na tlačne razlike,rezultat je ta navidezno mrzli čas. Saj če si želite ,si meglo prodajajte.Podnebne spremembe so,čas sprememb je.Vsi se moramo prebuditi.Zato se
bemtisunac
24. 08. 2010 11.07
zemlja se obnaša po svoje kot se je vedno...vpliv človeka je zanemarljiv samo eni iz tega delajo biznis in dobiček ker se to dobra tržna niša...v bistvu je to prodaja megle na obroke
ognjenorezilo
24. 08. 2010 09.34
oceani so najhladnejši od kar potekajo meritve......
Odpri.oci
23. 08. 2010 22.03
Še nekaj podatkov o rekordnih temperaturah v letu 2010 : . 16.07. : Rekordno nizke temperature na Antarktiki (-50,2 C; normalno okoli -20 C) : vir Mladina 01.01. : Rekordno nizka temperatura pri meteorološki postaji Staro Velenje dne 20.12.2009 : vir meteovelenje.com 04.01 : Rekordno nizka temperatura v Švici, danes 26,6 C pod ničlo... : vir dnevnik.si 19.05 : Nizke jutranje temperature na Zaplani; Temperatura se je pri tleh prav gotovo spustila nekoliko pod ledišče, na kar kažejo tudi podatki iz uradne mreže meteoroloških postaj. : vir slometeo.net/zaplana 08.01 : vir 24ur.com : Nemčiji grozijo snežni zameti. Oblasti ljudi pozivajo, naj si naredijo zaloge. Velika Britanija je izmerila najhladnejšo noč te zime, mraz je zajel tudi ZDA....., 05.01 : Sneženje in rekordno nizke temperature po Evropi povzročajo številne težave. Zima medtem mori tudi po Aziji. V Indiji je namreč umrlo že več kot 125 ljudi. (vir : žurnal24) 30.06.2010 : V Avstraliji so zabeležili najnižje temperature zadnjih nekaj let. Jutranje temperature so se gibale med 3 in 5 stopinj Celzija, vremenoslovci pa pravijo, da je za mraz kriv hladen val z Antarktike. (vir : Slovenski vremenski blog) 29.01 : V zadnjih nekaj dneh je Evropo preplavila polarna zračna masa, ko so se temperature tudi po Sloveniji spustile pod -10 stopinj Celzija, na Poljskem, v Romuniji, Bolgariji in Srbiji pa je mraz terjal tudi kar nekaj življenj (vir : delo.si). 12.01 : V češki Pragi čistijo sneg tudi mestni uradniki, mraz na Floridi pa je ... tudi pridelovalce sadja, saj so zmrznili toplote vajeni citrusi. ... (vir : 24ur.com) . Proizvodnja pomaranč na Floridi je padla za 16% zaradi PREHLADNEGA VREMENA !!!!!! . STE RES TAKO HITRO POZABILI LETOŠNJO ZIMO ???? Zaprte šole v ZDA in Irski, množico zmrznjenih brezdomcev na Poljskem, Romuniji, Bolgariji..... prejšnji mesec celo v Argentini ???? . Ameriški ESTABLISHMENT bo s pomočjo angleškega Jonesa in UN IPCC-ja še naprej LAGAL IN ŠIRIL paniko zaradi neobstoječega problema !!!! In še citat : Za The Independent je strokovnjak z ameriškega vremenskega podatkovnega centra Jay Lawrimore povedal: "Glede na to, da se letos končuje obdobje El Ninja in se začenja obdobje La Ninje, ki ima učinek ohladitve ozračja in znižanja globalnih temperatur, je mogoče, da leto 2010 vendarle ne bo najbolj vroče leto," je še dejal Lawrimore.
tinetone
23. 08. 2010 21.20
12345s
23. 08. 2010 19.54
Jesen bo najbolj vroča...vsaj pri nas.
Aaron-Heydar
23. 08. 2010 17.09
Lari fari. Kdo pa še bo agenciji NASA verjel?
RealityView
23. 08. 2010 17.08
2012 - buahahahaha
HDJ
23. 08. 2010 17.02
samo nakladajo..kaj drugega reči..prvo vidijo kako je, pol pa trdijo kao da vejo...