Tujina

Poljska za Turčijo v okrilju EU

Varšava, 02. 07. 2011 17.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poljska se bo v okviru svojega predsedovanja Evropski uniji zavzemala za širitev Unije v smeri, ki utegne v marsikateri stari članici trčiti na odpor. Poljska namreč zagovarja turško članstvo v EU.

''Poljska še naprej podpira Evropske ambicije Turčije za polnopravno članstvo v EU,'' je poljski predsednik turškemu kolegu Abdulahu Gülu dejal ob nedavnem obisku v Varšavi.
''Poljska še naprej podpira Evropske ambicije Turčije za polnopravno članstvo v EU,'' je poljski predsednik turškemu kolegu Abdulahu Gülu dejal ob nedavnem obisku v Varšavi. FOTO: Reuters

Poljsko predsedovanje Evropski uniji utegne prinesti svež veter v jadra turške politike, ki se o vstopu v EU pogaja že od leta 2005, a je njena kandidatura naletela na nasprotovanje Avstrije, Francije in Nemčije. Ker je Poljska ena najbolj katoliških držav Evrope, utegne to za staro damo pomeniti ponoven premislek o svojem temelju, ki ga nekateri vidijo v gospodarskem sodelovanju, medtem ko drugi bolj poudarjajo njene krščanske korenine.

Poljska po besedah Adama Jassera iz kabineta poljskega premierja Donalda Tuska ne vidi ''nobenega protislovja med poglobitvijo evropske integracije in med širitvijo'', poroča avstrijski ORF. Po drugi strani pa obstajajo tudi bolj pragmatični razlogi za sprejem Turčije. Jasser se pri tem sklicuje na ''dinamično gospodarstvo'' Turčije in na težo te države na Bližnjem vzhodu, pri tem pa poudarja, da bi vstop Turčije v Evropsko unijo zadnji povečal ugled v svetu.

''Nihče ne more vstopiti v EU, če za to ne izpolnjuje vseh zahtevanih kriterijev – ne le na papirju, ampak tudi v praksi,'' Jasserjevo opozorilo, da Poljska ni povsem nekritična, navaja ORF. ''Toda verjamemo, da bi Evropi pristop Turčije dolgoročno in načelno koristil,'' pravi. Po njegovih besedah dogodki v severni Afriki kažejo, da države, ki z Evropo nimajo nujno skupnih krščanskih korenin, stremijo k istim vrednotam. ''Zame je to argument za širitev,'' pravi Jasser, njegove besede pa potrjuje tudi poljski predsednik Bronislav Komorovski.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

punklu
02. 07. 2011 20.30
turčija vsekakor sodi v eu. Predvsem evropa ne rabi te konservativne zaplankanosti in bi morala zaradi dolgoročne koristi odpreti meje čim bolj proti vzhodu.Bi nam močno koristilo.
gozdar1
02. 07. 2011 19.50
A so ze postavili tist Reganov kip...
dannyer
02. 07. 2011 19.22
hehe prvič turčija ne sodi v evropsko unijo drugič slovenija bi lahko pristopla franciji nemčiji avstriji 78,000,000miljonska država v kateri neuradno naj bi odšlo kr 22,000,0000 takoj v evropa geografsko so v aziji in ne v evropi glede da nam grozijo itd bodo imeli le islamski skrajneži prost vstop v evropo to se mi pa ne zdi prav mogoče čez 100let ko bo država razvitejša in odgovornejša zdj pa so še daleč svetlobna leta pred to kar koli dodati je brez veze