Tujina

Poljska proti rešitvi EU za Kaliningrad

Varšava, 20. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Poljsko notranje ministrstvo meni, da je predlog Evropske komisije glede vprašanja Kaliningrada nerealen. Po mnenju Poljske bi bilo primerneje, da bi, potem ko bosta tako Poljska kot Litva postali članici Unije, potniki pri tranzitu uporabljali litovske in poljske vizume.

Kaliningrad na meji s Poljsko
Kaliningrad na meji s Poljsko FOTO: Reuters

Evropska komisija je v okviru prizadevanj za rešitev vprašanja tranzitnega režima za Kaliningrad, rusko enklavo ob Baltiku, ki bo po vstopu Poljske in Litve v EU predvidoma leta 2004 obkrožena z Unijinim ozemljem, predlagala uvedbo posebnih prepustnic, do katerih naj bi bili upravičeni redni potniki na relaciji Kaliningrad-Rusija in obratno.

"Uvedba prepustnic je nerealna rešitev," je za omenjeno tiskovno agencijo povedal poljski notranji minister Krzysztof Janik. Ob tem je dodal, da se cena poljskih vizumov giblje med desetimi in dvanajstimi evri, kar je po njegovem mnenju dosegljiva cena tudi za ruske državljane.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki si vztrajno prizadeva za vsaj delno uveljavitev brezviznega režima za pot v Kaliningrad tudi po širitvi EU, je sicer reševanje omenjenega problema označil za eno najbolj občutljivih točk v odnosih med EU in Rusijo.

Komisijin predlog bodo zdaj obravnavali zunanji ministri petnajsterice na zasedanju v Bruslju konec meseca, skupno stališče za vprašanje Kaliningrada pa naj bi EU po načrtih sprejela na vrhunskem zasedanju v Bruslju konec oktobra.