Tujina

Poljska prevzela predsedovanje EU

Varšava, 01. 07. 2011 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po šestmesečnem madžarskem predsedovanju EU je to vlogo zdaj prevzela Poljska. V Varšavi poudarjajo, da se bodo osredotočili na zagon gospodarske rasti, saj je ta ključ za krepitev evropske solidarnosti.

Poljska je od Madžarske prevzela šestmesečno predsedovanje EU, in to ob začetku burne razprave o prihodnjem večletnem proračunu EU in koncu pogajanj za vstop Hrvaške v EU. V Varšavi poudarjajo, da se bodo osredotočili na zagon gospodarske rasti, saj je ta ključ za krepitev evropske solidarnosti, ki je ob grški krizi na resni preizkušnji.

Madžarski premier Viktor Orban je "štafeto predsedovanja" predal poljskemu premierju Donaldu Tusku.
Madžarski premier Viktor Orban je "štafeto predsedovanja" predal poljskemu premierju Donaldu Tusku. FOTO: Reuters
Tusk je poudaril, da po četrtkovi sklenitvi pristopnih pogajanj s Hrvaško ne vidi več političnih problemov, ki bi lahko podaljšali vstopanje Hrvaške v EU, temveč meni, da bodo časovni okvir tega procesa določila "tehnična vprašanja".

Začetek predsedovanja je Poljska obeležila s slovesnostjo v Varšavi, ki so se je poleg predsednika poljske vlade Donalda Tuska in predsednika Bronislawa Komorowskega udeležili tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek, sicer po rodu Poljak.

Med predsedovanjem Poljske bosta zelo pomembni dve temi: Hrvaška in pogajanja o prihodnjem večletnem proračunu EU. Hrvaška je v četrtek končala pogajanja z EU in poljsko predsedstvo želi, da bi do konca leta podpisala pristopno pogodbo. Evropska komisija je predlog proračuna predstavila v sredo, z začetkom poljskega predsedovanja se začenja prava vsebinska razprava.

Dnevni red bodo sicer v veliki meri narekovali "zunanji" dogodki, kot sta grška dolžniška kriza in arabska pomlad. Pri soočanju s temi izzivi, sicer ključnimi za prihodnost EU, predsedstvo Poljske, ki ni članica evra, ne bo imelo velikega vpliva. Glavno besedo pri tem imajo namreč območje evra, Van Rompuy in visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Catherine Ashton.

Za Poljsko bo Svetu EU v prvi polovici prihodnjega leta predsedovala Danska, nato pa Ciper.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
02. 07. 2011 12.14
mislil sem večino prebivalcev iz kolonije so imeli koristi samo kralji proračun in seveda vojska dodatne surovine res pa je da je evropa vložila veliko sredstev in truda v ameriko in ostale kolonije po odhodu iz njih se bistvo ni spreminjalo skoraj noč tak da ja evropa dela veš večina pa čaka to bi lahko videl iz poročila eu komisije in discovery chenal sam to niso objavili ker pol rdeči križ in unicef ne bi več dobila sredstev
major1
01. 07. 2011 23.32
Naj se zgleduje pri vodenju po Sloveniji, ki je orala ledino pri novih članicah. Uspešno vodenje.
gozdar1
01. 07. 2011 21.04
@dannyer ........evropa je garala da je pršla do sem........ Sploh v kolonijah....
dannyer
01. 07. 2011 12.30
evropa najbolj solidarna po svetu razen za svoje lastne ljudi spominja na slovenijo heheh evropa je garala da je pršla do sem cel svet pa le čaka na nas na nas da bi jim devali pa še za svoje nimamo??? eu podpira lene države napada pa svoje in jih zmerja itd bedna kumi čakam ko eu razpadeto bo pa kmalu.
unja1.m
01. 07. 2011 08.43
zdaj bojo pa še poljaki lahko kvakal,da so bili predsedujoči
gulmor
01. 07. 2011 08.32
Ta "predsedovanja" ničemur ne služijo. Le pomnožijo birokracijo v tistih državah, ki pridejo na vrsto. Itak vsi Evropejci vemo kdo vodi Evropo. V prvi vrsti Nemčija in Francija. V ozadju pa korporativni velekapital.
skodelica kave
01. 07. 2011 07.59
ekstaza_smrti 01.07.2011, 07:12 -172 V šestih mesecih madžarskega in prej belgijskega predsedovanja nisem niti enkrat slišal njihovih predsednikov vlade govorit v imenu EU. Z Lizbonsko pogodbo, ki je vzela vse pristojnosti predsedujoči državi in jih dala predsedniku evropskega sveta, je postalo predsedovanje nesmiselno trošenje denarja za neke obrobne sestanke. ----------------------------------------... že več kot leto dni nima vlade :)))))
Frane Šajn
01. 07. 2011 07.32
SMO GA ŽE ODDALI PA GA NI!
Tomaz Skof
01. 07. 2011 07.16
POLJAKI POKAŽITE MOČI ! PA NE SOCIJALNE¸!
ekstaza_smrti
01. 07. 2011 07.12
V šestih mesecih madžarskega in prej belgijskega predsedovanja nisem niti enkrat slišal njihovih predsednikov vlade govorit v imenu EU. Z Lizbonsko pogodbo, ki je vzela vse pristojnosti predsedujoči državi in jih dala predsedniku evropskega sveta, je postalo predsedovanje nesmiselno trošenje denarja za neke obrobne sestanke.
Frane Šajn
01. 07. 2011 06.57
NO ČE PA ZDAJ NE KRENE EVROPI JI NE BO NIKOLI VEČ! S TAKO V BOGA VDANIMI VODITELJI!