Tujina

Poljaki za nesrečo krivijo Ruse

Varšava, 18. 01. 2011 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poljski preiskovalci pravijo, da so bili za nesrečo letala, v kateri je umrl njihov predsednik, krivi ruski kontrolorji letenja. Rusi so pred tem za nesrečo okrivili poljske pilote in pritiske pomembnih potnikov.

Ruski kontrolorji letenja so napačno vodili letalo s poljskim predsednikom Lechom Kaczynskim na krovu, ki je 10. aprila lani strmoglavilo pri mestu Smolensk na zahodu Rusije, je danes v Varšavi ocenil Miroslaw Grochowski, eden glavnih poljskih preiskovalcev tragične nesreče.

Kot je pojasnil, je bilo letalo nekaj minut pred ponesrečenim pristankom v Smolensku kar 130 metrov previsoko in 80 metrov z začrtane poti, ruski kontrolorji letenja pa pilota na to niso opozorili oziroma ga niso pozvali, da prilagodi smer letenja.

Za nesrečo letala poljski preiskovalci krivijo ruske kontrolorje letenja.
Za nesrečo letala poljski preiskovalci krivijo ruske kontrolorje letenja. FOTO: Reuters

Poljski preiskovalci strmoglavljenja letala, ki je poleg predsednikovega terjalo še 95 življenj, so razkrili posnetek pogovora med ruskimi kontrolorji letenja in posadko letala, ki naj bi dokazoval, da kontrolorji posadke niso opozorili, da je letalo dodobra zgrešilo začrtano pot.

To da je bilo med pristajanjem letala letališče v gosti megli in bi moralo biti dejansko zaprto, je usodnega pomena in poljske preiskovalce čudi, da njihovi ruski kolegi tega v svojem poročilu sploh niso omenili. "Težko je sprejeti, da ta informacija v končno rusko poročilo ni vključena," je poudaril Grochowski.

Po razkritju posnetka v Varšavi je ruska stran danes že sporočila, da bo objavila popoln transkript vseh pogovorov v pilotski kabini poljskega predsedniškega letala ter komunikacije med letalom in kontrolorji letenja v Smolensku. Kot so pojasnili, bodo transkript objavili z namenom "objektivnega seznanjanja" javnosti s tem, kaj se je 10. aprila res dogajalo.

Ruski preiskovalci so svoje poročilo v končni obliki sicer objavili v sredo, v njem pa so krivdo za nesrečo pripisali nesposobnosti pilotov in predvsem pritiskom visokih potnikov na krovu letala, naj kljub megli in opozorilom kontrolorjev letenja pristanejo. V skladu s pričakovanji je rusko poročilo takoj sprožilo nezadovoljstvo v Varšavi.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
19. 01. 2011 12.59
Kriv je bil samopašni predsednik,ki je mislil,da je iznad vsega.
Soldier99
18. 01. 2011 20.15
+1
Seveda, najlažje je okriviti "zunanjega sovražnika". Pa čeprav je dokumentirano, da je Lech Kacynski že v Gruziji pred nekaj leti maltretiral pilota, ki ni hotel pristati sredi vojne cone.