Tujina

Na Slovaškem le dosegli dogovor o krepitvi evra

Bratislava, 12. 10. 2011 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovaška vlada je dosegla dogovor z opozicijskimi socialdemokrati Roberta Fica o podpori krepitvi začasnega mehanizma za stabilnost evra. Vnovično glasovanje naj bi izvedli do konca tedna.

Slovaška premierka je na glasovanje vezala zaupnico ... in pogorela.
Slovaška premierka je na glasovanje vezala zaupnico ... in pogorela. FOTO: Reuters

V zameno za podporo so morale članice vlade, ki v torek ni dobila zaupnice v parlamentu, pristati na predčasne volitve 10. marca prihodnje leto.

Fico je dogovor o podpori krepitvi začasnega mehanizma za stabilnost evra (EFSF) dosegel s tremi od dosedanjih štirih strank desnosredinske koalicije, Slovaško demokratično in krščansko unijo (SDKU), krščanskimi demokrati (KDH) in madžarsko-slovaško stranko Most-Hid. Skupaj imajo stranke v 150-članskem parlamentu zagotovljenih 119 glasov.

Slovaška sicer velja za najbolj problematično v procesu potrjevanja okrepljenega sklada. Doslej je krepitev podprlo že 15 od 17 članic območja evra, poleg Slovaške manjka le še Nizozemska, a brez zelene luči vseh 17 parlamentov je ni mogoče izvesti.

Parlament je o krepitvi mehanizma sicer glasoval že v torek, a vlade pri prizadevanjih za potrditev EFSF ni podprla četrta koalicijska stranka Svoboda in solidarnost (SaS). Za niso glasovali niti socialdemokrati, ki pa so že takrat napovedovali podporo pri drugem glasovanju. To bodo po navedbah Fica izvedli najpozneje v petek.

Slovaška potrditev predstavlja zadnjo oviro pri krepitvi EFSF, ki bi imel sicer po novem 780 milijard evrov kapitala in za 440 milijard evrov efektivne zmožnosti posojil. Preostalih 16 članic evroobmočja je krepitev mehanizma že podprlo.

V torek padla vlada

Premierka Iveta Radičova je na glasovanje o EFSF vezala zaupnico vladi, zaradi česar je v torek padla tudi njena vlada. Čeprav so bile predčasne volitve le eden izmed možnih scenarijev po padcu vlade, je Fico danes pojasnil, da so tri partnerice dosedanje vladne koalicije nanje pristale v zameno za podporo socialdemokratov krepitvi EFSF.

Slovaki naj bi glede na dogovor na predčasne volitve odšli 10. marca prihodnje leto. Predlog o tem bodo stranke v parlament poslale v četrtek, zanj pa mora glasovati vsaj 90 poslancev.

Dogovor med vladnimi strankami in Ficovimi socialdemokrati sicer po pisanju slovaškega dnevnika Sme predvideva tudi, da bo do volitev Radičova ostala na položaju predsednice vlade. Po drugi strani pa bodo morali svoje položaje zapustiti ministri iz vrst SaS, ki vodijo vladne resorje za kulturo, obrambo, delo in gospodarstvo.

Kot piše avstrijska tiskovna agencija APA, se bo moral od položaja predsednika parlamenta posloviti tudi predsednik doslej druge največje vladne stranke Richard Sulik. Kot trdijo v SDKU, ga bo v primeru, da ne bo želel odstopiti sam, odstavil parlament.

Jose Manuel Barroso in Herman Van Rompuy
Jose Manuel Barroso in Herman Van Rompuy FOTO: Reuters

EU: Gre za blaginjo nas vseh

Predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije Herman Van Rompuy in Jose Manuel Barroso sta Slovaško že pozvala, naj čim prej potrdi dogovor o krepitvi začasnega kriznega sklada za zagotavljanje stabilnosti evra. "Naša skupna valuta igra ključno vlogo pri odločitvah o investicijah, rasti in službah. Gre za blaginjo nas vseh," sta v skupni izjavi poudarila predsednika. "Vse stranke v slovaškem parlamentu pozivamo, naj presežejo kratkoročne politične igre in izkoristijo naslednjo priložnost za zagotovitev hitre potrditve novega dogovora," sta še poudarila.

Van Rompuy in Barroso sta prepričana, da se slovaške oblasti in parlament popolnoma zavedajo ključnega pomena okrepljenega in prožnejšega evropskega instrumenta za finančno stabilnost (EFSF) za območje evra, katerega članica je tudi Slovaška.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos1
12. 10. 2011 20.03
Odpri.oci Bomo na hrvaškem tankali, imajo kune.
Odpri.oci
12. 10. 2011 19.49
Finance (30.9.2011) : "Nemška potrditev širitve mehanizma za stabilnost evra - EFSF je olajšala pot do tega, da bi mehanizem nadgradili z vzvodom. Denar za vzvod bi morala natisniti Evropska centralna banka, kar bi seveda zmanjšalo vrednost evrov, ki so že v obtoku. Pričakovanje tega dogodka je pomagalo spodnesti evro v primerjavi z dolarjem, saj v ZDA centralna banka trenutno ne tiska novih dolarjev." . Tiskanje novih papirčkov, brez pokritja in kakršnekoli ekonomske logike SE LAHKO ZAČNE !!!!! . Ko boste zaradi tega (padec EUR-a) plačevali dražji bencin, banane, elektriko, plin...... boste morda razumeli, da se rešuje zgolj banke in politike.... na račun vseh ostalih !!!!!
T_one
12. 10. 2011 19.38
@Platon23 Dobro zapaženo! Drugače pa že sam simbol Evropske Unije predstavlja Babilonsko "matero boginjo" Semiramido, ki je bila znana tudi kot "ženska z dvanajstimi zvezdami okoli sebe" oz. kot "Europa". Semiramidi pa je bila tudi znana pod imeni Britagnia, Columba, "nosilka baklje", "ženska ki jaha bika". Iz teh imen in simbologije pa torej tudi izhajajo imena Evropa, (Velika) Britanija, (Krištof) Kolumb, (Washington DC - Distric of) Columbija, "kip svobode" ("lady liberty"). Vsi ti simboli so prenešeni iz Antičnega Babilona, iz kod (iz Babilonske Kaldejske dinastije) izhaja tudi vsa današnja "elita" ("kraljevske" družine, Vatikan, Zionisti, - 13 krvnih linij Ill-uminatov). Medtem pa ko peterokrake zvezde, pravilno obrnjene, predstavljajo "jang" - dobro, narobe obrnjene pa "jin" - zlo.
eye1
12. 10. 2011 18.06
Kaj ima kapitalizem z zadolževanjem, poroštvi, in prenašanjem rizika iz bank na davkolpačevalce? V kapitalizmu firme, banke in tudi države propadajo. To je naravni cikel kapitalizma in svobodnega trga, če si ga usral dobiš po buči. To kar počnejo je popolnoma skregano z doktrino kapitalizma. No kakor koli vse valute sveta bodo zagotovo slej ko prej bodo v trenutni "fiat" obliki propadle kot še vsakič v zgodovini
gruber74
12. 10. 2011 15.10
Edini pametni Slovaki
crnkamn
12. 10. 2011 14.44
odpri.oci: VSE ČESTITKE SLOVAKOM.... ki so upali reči NE..... in niso pripravljeni z minimalno plačo 307,70 EUR šenkavati grškim birokratom 15. in 16. palačo po 1200 EUR za razliko od nasih politicnih hlapcev ki so pristali na 3,7 miljarde porostev, za katere garantiramo drzavljani republike slovenije in ne politicna garnitura, seveda ponovno brez nasega soglasja! 4miljarde / 2 miljona prebivalcev ali se bolje, 4 miljarde / 826.000 delovno sposobnih, pa boste videl za koliko so obremenili vsakega od nas! 2000 evrov manj za vsakega drzavljana oziroma, 4800 evrov manj za tiste ki so delovno sposobni! ker porostvo je garancija da bo slovenija krila stroske, ce jih grcija ali ostale clanice, ki ne bodo sposobne narediti plusa tudi krila! ker plusa nimamo bomo vzeli se kredit, bonitetna ocena bo zaradi tega tudi padla, in posledicno bomo placevali za kredite se vecje obresti! dobr so nas nasopal svabi in francozi, z temi portugalskimi in belgijskimi predsedniki
Platon23
12. 10. 2011 14.32
Elias4712.10.2011, 14:27 mislim da bo točno tako! Še koga spominja na zadnji sliki tistle simbol EU na all seeing eye?? Še povdarjen je zelo:) le kaj delata tistedva "oklepaja" tam okoli:)
Elias47
12. 10. 2011 14.27
Že vidim naslov na 24ur čez nekaj mesecev: "Da bi "rešile" Evro, potonile vse Evropske države!" ali pa: "Evro rešen, Evropa propadla!"
Fredi34
12. 10. 2011 14.03
Enako bi morala narediti tudi naša vlada. Aja kašna vlada... nimamo je. V glavnem za vzgled bi si morali vzeti in reči NE.
nenasedajte
12. 10. 2011 13.15
Grčija rajska dežela, kjer lahko ležiš in gledaš kako evri padajo z neba...
korintos1
12. 10. 2011 12.55
Odpri.oci Jutri spet glasujejo, in socialni demokrati bodo ZA. Vse preberi, potem boš pa žalosten.
Elias47
12. 10. 2011 11.16
"Krepitev Evra, po mojem tud..." Nemčija že na rezervo printa Marke, torej dobro vedo, da bo kmalu Evro propadel... @Platon Bravo! Logično!
Odpri.oci
12. 10. 2011 11.14
"V dveh dneh naj bi se v skladu s slovaško ustavo glasovanje ponovilo, kar je napovedala tudi premierka Radičova, takrat pa naj bi poslanci prižgali zeleno luč za pristop Slovaške k okrepljenemu mehanizmu. Opozicijski socialdemokrati so namreč že povedali, da bodo v drugo glasovali za." . Le kaj se bo zgodilo v dveh dneh, da bodo konveriti spremenili svojo odločitev ????? Točno toliko časa rabiš, da odpreš švicarski račun in preveriš, če je nakazilo prispelo !!!!!!
Odpri.oci
12. 10. 2011 11.07
VSE ČESTITKE SLOVAKOM.... ki so upali reči NE..... in niso pripravljeni z minimalno plačo 307,70 EUR šenkavati grškim birokratom 15. in 16. palačo po 1200 EUR..... in niso pripravljeni plačevati milionskih nagrad francoskim in nemškim bankirjem, ki so vse to zakuhali !!!!!!
korintos1
12. 10. 2011 11.01
Platon23 A ti še nisi slišal za kapitalizem? Tudi druge firme se selijo v Slovenijo, pa kaj, saj to ti je ravno to. In ti še vedno verjameš, da se bo ta dolg poravnal? Kako, če se pa dnevno, pa ne samo mi, zadolžujemo za milijone. Naj še nekaj časa ta norost traja, potem pa bodo kapitalisti nekaj novega izmislili. Kapitalizem ni za lenuhe, enostavno zgorijo.
Platon23
12. 10. 2011 10.39
korintos12.10.2011, 10:13 kakšne ugodnosti pa so to? Slovaki majo enega najnižjih standardov v EU pol pa tebe filajo da imajo super gospodarsko rast! Ja seveda da jo imajo ker vsi selijo proizvodnjo tja! Državi kot taki gre super delavci pa še vedno delajo za 200e na mesec! Veš tudi "našo" hello satunus nameravajo preseliti na Slovaško ker je lažje dat 200e kot našim 500e! RES ljudje imajo take ugodnosti od EU da kar glava boli! SPloh veš zakaj je prišlo do širjenja EU? Spranček ki nima pojma o geopolitiki in kapitalizmu! Sanja se ti ne kje živiš veš v jugi je bilo malo drugače kot je danes takrat si lahko bil neveden danes pač ne več ker s tem podpiraš ta bolani sistem! Pa še enkrat mi prosim razloži kako se lahko reši DOLŽNIŠKA kriza Z ZADOLŽEVANJEM? Ko ti bo pa jasno da se rešuje banke ki so prale denar preko tajkunčkov bo slika mogoče nekoliko ostrejša!
korintos1
12. 10. 2011 10.13
eye1 Slovaki, a vi bi samo ugodnosti? Pozabite.
Boba Natale
12. 10. 2011 09.19
oko ena! AMEN!
eye1
12. 10. 2011 09.02
Edini ki majo jajca. Vsa čast Slovakom. Naši pizdolizci niso sposobni iz svoje hlapčevske kože. Zakaj bi Slovaki plačevali grkom pokojnino ki je 3x večja od Slovaške?