Tujina

Policisti v Hannovru naj bi mučili migrante: 'Bilo je super. Cvilil je kot prašič'

Hannover, 18. 05. 2015 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemčijo pretresa škandal. Pod drobnogledom tožilstva so zvezni policisti v Hannovru, ker naj bi v minulem letu mučili najmanj dva migranta. "Razkriti je treba celo gnojišče," je dejal predstavnik nevladne organizacije Pro Asyl in opozoril, da se policisti med seboj ščitijo.

Tožilstvo v nemški zvezni deželi Spodnja Saška preiskuje zvezne policiste v Hannovru, ker naj bi v minulem letu mučili najmanj dva migranta. O vsaj dveh incidentih, ko naj bi policisti mučili migranta, ki sta bila v priporu, je v nedeljo prva ekskluzivno poročala javna radiotelevizija Norddeutscher Rundfunk NDR.

Eden se je zgodil marca lani, žrtev pa je bil 19-letni Afganistanec, ki so ga aretirali, potem ko so ugotovili, da nima dovoljenja za bivanje v Nemčiji. V drugem primeru je bil žrtev 19-letni Maročan s statusom migranta, ki pa se je v rokah policistov znašel, ker se je na vlaku vozil brez vozovnice. Slednjega naj bi policisti med drugim silili, da s tal je svinjino, ki jo islam prepoveduje.

'Bilo je super. Cvilil je kot prašič'

Novinarji NDR so objavili tekste, ki naj bi jih po mobilni aplikaciji WhatsApp eden od policistov pošiljal sodelavcem, ter fotografijo vklenjenega Maročana "v nenaravnem položaju". V enem od tekstov piše: "Bilo je super. Cvilil je kot prašič. To je bilo darilo od Alaha." Obenem so izpostavili, da dokazi kažejo, da je bilo v mučenje migrantov vpletenih več policistov, saj je na fotografiji videti čevlje vsaj dveh. Neimenovani predstavnik zvezne policije v Hannovru je za NDR poleg tega dejal, da primera, ki so ju tokrat razkrili, nista osamljena.

'Razkriti je treba celo gnojišče'

Policisti v Hannovru
Policisti v Hannovru FOTO: Reuters

Nevladna organizacija Pro Asyl, ki se zavzema za pravice migrantov, je te očitke danes označila kot dokaz "grozljive ravni rasizma in prezira do človeških bitij" in zahtevala celovito preiskavo. "Razkriti je treba celo gnojišče," se je izrazil vodja organizacije Günter Burkhardt. Posebej ga skrbi to, da policisti ščitijo kolege, krive zlorab, kar je označil kot "škandal v škandalu".

Tožilstvo na Spodnjem Saškem zadevo sicer že preiskuje, potem ko je pritožbo v zvezi z zlorabami migrantov s strani zvezne policije prejelo minuli teden, je za NDR povedal generalni tožilec Thomas Klinge. Burkhardt je danes opozoril, da preiskava proti posameznim policistom ni dovolj, saj je policija hierarhična organizacija in so nadrejeni verjetno dobro vedeli, kaj počnejo podrejeni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3