Tujina

Policisti streljali na rudarje, ki so jih napadli z mačetami

Johanesburg, 16. 08. 2012 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
4

V boju za prevlado med konkurenčnima sindikatoma v južnoafriškem rudniku platine je znova izbruhnilo nasilje. Stavkajoči rudarji manjšega sindikata so z mačetami in kopji napadli policiste, ti pa so jim vrnili s streli. Umrlo je najmanj 7 ljudi.

Z mačetami in kopji oboroženi stavkajoči rudarji.
Z mačetami in kopji oboroženi stavkajoči rudarji. FOTO: Reuters

V rudniku platine na severu Južnoafriške republike že nekaj časa poteka spor med konkurenčnima sindikatoma. Potem ko je v soboto in nedeljo v nasilju umrlo osem delavcev in dva varnostnika, je danes več tisoč stavkajočih delavcev manjšega združenja rudarjev in gradbenih delavcev (AMCU) z mačetami in kopji napadlo policiste. Novinarji agencije Reuters poročajo, da so policisti, ki so bili med postavljanjem barikad napadeni, začeli streljati. Sprva so lokalni mediji poročali, da je umrlo najmanj 12 ljudi, potem pa znižali številko na 7.

Po razlagi južnoafriških oblasti so stavkajoči začeli streljati, potem ko je policija proti njim uporabila solzivec in vodne topove, da bi rudarje razgnala. To je sprožilo srdit strelski odgovor oboroženih policistov, saj je streljanje trajalo več kot dve minuti.

Že včeraj je v bližino rudnika, ki ga upravlja eden največjih proizvajalcev platine na svetu Lonmin, prišlo okoli 3000 do zob oboroženih policistov, med katerimi naj bi bili pomešani tudi zakrinkani pripadniki vodilnega nacionalnega sindikata rudarjev (NUM).

Že pred prihodom policistov je predsednik sindikata Joseph Mathunja (AMCU) opozoril, da se v primeru prihoda policije ne bo mogoče izogniti prelivanju krvi in, kot kaže, je imel prav.

Rudarji zahtevajo trikratno povečanje mesečnih plač z 4000 južnoafriških randov na 12.000 randov (s približno 400 evrov na 1200). Pri NUM so dejali, da so zahteve pretirane in stavkajoče pozvali, naj končajo stavko. Tudi predstavniki AMCU so pozvali h končanju nasilja.

V Južni Afriki je okoli 80 odstotkov vseh zalog platine, Lonmin pa je eden od vodilnih proizvajalcev platine na svetu. Iz Lonmina so sporočili, da letos verjetno ne bodo dosegli načrtovanega izkopa platine, saj so izgubili šest delovnih dni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

and1977
17. 08. 2012 08.24
Po tistem kar sem videl na RTS ni bilo videti, da so bili policisti kaj ogroženi...ampak so jih kar postreljali. Očitno so vedli, da so zaščiteni in ne bodo odgovarjali....upam da ne bo takšno ravnanje policije proti stavkajočim postala stalnica po vsem svetu?? aja pa še to: "stavkajoči so streljali" ..nisem vedel da kopja in mačete streljajo??
Igor__Zmaj
16. 08. 2012 21.17
+8
To so sindikati,ne pa naši hujskači, akcije pa nobene.
norivoznik
16. 08. 2012 21.45
+5
mes
16. 08. 2012 19.29
+16
Južna Afrika je na žalost še vedno kolonoja grabežljivcev in pohlepa.