Tujina

Policisti so se zavarovali z bodečo žico

Kairo, 05. 02. 2012 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nasilje v Egiptu se zaostruje. Policisti so blokirali ceste, ki vodijo do prostorov notranjega ministrstva, protestniki pa so jih obmetavali s kamni in zažigalnimi bombami. Protestniki zanikajo, da želijo uničiti stavbo ministrstva.

Nasilje v Egiptu ne pojenja.
Nasilje v Egiptu ne pojenja. FOTO: Reuters

V Egiptu se že četrti dan zaostruje nasilje med protestniki in policijo, ki je izbruhnilo po krvavem izgredu po sredini nogometni tekmi. Na stotine policistov je danes blokiralo ceste, ki vodijo do prostorov notranjega ministrstva, protestniki pa so jih obmetavali s kamni in zažigalnimi bombami.

Na ulici Mansur, ki je bila osrednje prizorišče spopadov med protestniki in policisti, so slednji postavili betonski zid, na drugih ulicah pa so se zavarovali z bodečo žico. V svežem izbruhu nasilja, v katerem policisti uporabljajo solzivec in opozorilne strele, je doslej umrlo 12 ljudi, ranjenih pa 2532. Med slednjimi je tudi 211 policistov.

Notranji minister Mohamed Ibrahim je prepričan, da protestniki želijo vdreti v prostore notranjega ministrstva. "Zaradi njihovega vztrajanja smo prisiljeni braniti ministrstvo," je dejal. Dodal je še, da policisti ne želijo raniti "revolucionarjev" med protestniki, a so se pripravljeni spopasti s tistimi, ki "želijo uničiti državo".

Protestniki sicer zanikajo, da želijo uničiti stavbo ministrstva. Poudarjajo, da se je njihov protest odvijal pred stavbo ministrstva, ker gre za vodstvo policije, ta pa naj bi bila kriva za krvave izgrede na stadionu v Port Saidu.

Vrhovni svet oboroženih sil (SCAF) je krivdo za nemire pripisal "tujim in domačim rokam, katerih cilj je država". V izjavi na spletnem družbenem omrežju Facebook je pozval politične in nacionalne sile, naj "prevzamejo nacionalno in zgodovinsko vlogo ter posredujejo" z namenom zagotovitve stabilnosti.

Nov val nasilja se je začel v sredo.
Nov val nasilja se je začel v sredo. FOTO: Reuters

Spomnimo ...

Nov val nasilja v Egiptu se je namreč začel v sredo, ko so v Port Saidu po nogometni tekmi navijači domačega zmagovalnega moštva Al Masri po sodnikovem žvižgu stekli na igrišče ter začeli metati kamenje, steklenice in molotovke na igralce in navijače poraženega moštva Al Ahli iz Kaira. Umrlo je 74 ljudi.

Incident je sprožil bes med Egipčani, ki vojaško oblast obtožujejo nesposobnosti pri upravljanju države ter zagotavljanju spoštovanja človekovih pravic. Menijo celo, da vojska namenoma spodbuja nemire, da bi upravičila svoj obstoj na oblasti.

Ibrahim se je sicer danes odzval tudi na obtožbe, da ima nekdanji notranji minister v vladi Hosnija Mubaraka, Habib al Adly, ki je obtožen uboja protestnikov proti Mubaraku, še vedno velik vpliv na politiko. "Adly je v ječi in na ministrstvu nima privržencev," je zagotovil Ibrahim.

Vrhovni svet oboroženih sil, ki ga vodi Husein Tantavi, je predajo oblasti v civilne roke obljubil po predsedniških volitvah konec junija. Kritiki pa menijo, da namerava vojaška oblast svoj vpliv ohraniti tudi po uradni predaji oblasti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Draža
05. 02. 2012 16.53
+4
Tako se mora začeti v Sloveniji,čas je že.
maliButalec
05. 02. 2012 16.25
+9
Egipt ni potreboval niti leto dni, da je spoznal, da jim vladajo lopovski ljudje - politiki. In temu primerno tudi ukrepajo. Nam pa že 20 let vlada Mafija, pa se nas par protesnikov zbere v Ljubljani in Mariboru. Egipt naj nam bo zgled. Tudi mi moramo slej kot prej potrkati na vrata raznih ministrstev in parlamenta. Sem proti uničevanju avtov, sežiganju kesonov, metanju granitnih kock v parlament. S tem nič ne dosežemo. Dejansko ni avto kriv, za nastalo situacijo, ampak človek. Treba se bo čimprej organizirat, dokler še je čas. In kot je že nekdo drug napisal: Dokler se nebodo odgovorni začeli bati za svoja življenja, tako dolgo nebo sprememb. In to je to. Čimveč na ulico, pol pa ko nas bo dovolj,.. saj veste kaj mislim.
ochi
05. 02. 2012 16.52
-2
in potem? bomo živeli od zraka, ko bo vse sesuto?
maliButalec
05. 02. 2012 17.15
+6
Najbolj se bojim ljudi, ki mislijo, da je ta sistem en in edin, ter najboljši na Svetu.Kko bo človek spoznal, da za življenje ne potrebuješ denarja, da lahko že v štartu naredimo sistem, da bo vsakemu na tem Svetu pirpadala streha nad glavo, da bo imel za jesti in piti in več prostega časa, katerega bo lahko posvečal svojim hobijem, takrat bo to idealen sistem in ne to sužnjsko lastninjenje. Ker sem že zelo dosti o tem pisal in bi sedaj porabil preveč strani, da vse to spišem, bom napisal samo bistvo. Če bi vsi delali, potem nobenemu nebi bilo potrebno garati - tako kot danes eni uživajo v brezdelju (politiki - ministri - lopovi - kriminalci - podjetniki - latniki - cerkev,...), drugi pa garamo. Torej vsak bi namesto 5 dni v tednu - delal 4 dni nekje 4-5ur na dan. Vse to se da izračunat, če ukinemo kapitalizem, kjer je cilj kupi stvar in ko poteče garancija kupi novo. Torej delat bi začeli trajneše stvari in zato ker bi več ljudi delalo, bi manj časovno delali. Naredili bi mejo, da ko človek dopolni 55let, gre v pokoj. Torej naredi se prepsost izračun, da ljudje med 20 letom in 55 letom ustvarijo toliko dobrin, da lahko tisti ki so stari manj kot 20 let in več kot 55let - živijo od našega dela. In še bi lahko našteval. Ampak problem je, da tega noben sedaj od Elite nebi sprejel, ker sistem ki ga opisujem, v njem smo vsi enaki. Vsi delamo potrebna dela in imamo več prostega časa za izobraževanje, uživanje v izletih, eni radi slikajo, drugi obdelujejo les, tretji spet nekaj druga. Vglavnem ta sistem je potrebno čimprej menjati - pred tem dejstovm si ne zapirati oči in ne se bati kaj bo pol - ker slabše od tega nemore biti.
Astherushcomes
05. 02. 2012 18.02
-3
če bi vsi delal, torej ne bi bilo vec nekih visjih in nizjih slojev. ce tega ne bi bilo, kako bi se posameznik oz. kaksno izobrazbo bi imeli? ce bi vsi imeli razdeljeno delo, sklepam da bi bila ista placa(ce smo se pri denarju), torej se ne bi nihce pretirano izobrazeval, kar bi povzrocilo nazadovanje, saj mislim da je denar navsezadnje neka gonilna sila za tehnoloski napredek clovestva. ce sem usekal mimo, me prosim popravi in argumentiraj :)
maliButalec
05. 02. 2012 19.33
+3
Denar ni motivacija za nekoga, ki bi rad delal za dobro vseh nas. Denar je motivacija za pohlep. Veliki Nikola Tesla je naredil mnogo stvari, med njimi je želel še več dobrih, kot je naprimer Energija za vso človeštvo in to zastonj. Želel je uloviti strelo, pa so ga zatrli. Želel je narediti brezžično elektriko, pa mu je J.P. Morgan dejal, da če nemorejo postaviti pipice za račun, potem tudi tega nebodo naredili - brezžicna elektrika - projekt ukinjen. Želel je narediti električni avto, pa ga je J.D. Rockefeller zavrnil, zaradi svojega naftnega imperija (Exxon Mobile). In dejali so mu, ko je neko stvar izumil, da ustvari licenco in od vsakega prodanega produkta zasluži 1$, pa je zavrnil in dejal da tega ni delal zaradi zaslužka ampak zaradi ljudi. Dejal še je: vaša je sedanjost - moja je prihodnost. On je živel v najhujšem času, v času kjer je profit bil več vreden od družbene koristi in tak čas je tudi danes. On se je rodil vsaj 300 let prehitro. Ni mu bilo mar za denar. Njemu je bilo mar za razvoj. In verjemi, da kdor gre za kirurga, znanstvenika,... negre zaradi denarja ali standarda, ampak ker ima to v sebi, da želi pomagati, razvijati,... In ogromno je takih ljudi, tako da denar lahko komot ukinemo, ker se je pokazal kot veliko zlo. In če želimo iz Civilizacije0 - prestopiti v civilizacijo1, bomo morali drugače razmišljati. Le pohlepnega človeka motivira denar in on nebo nikoli nič razvil, nikoli se izučil za zdravnika,... on bo samo gledal kje lahko grabi tak kos papirja, brez da bi kaj ustvarjal. Upam, da sem dovolj povedal, če pa želiš, pa lahko še več primerov naštejem in še globlje grem.
avvalvasor
05. 02. 2012 15.24
+8
a sedaj tudi teroristi napadajo? kje je nato, da bo pomagal protestnikom, ki želijo doseči... kaj že?
zbut
05. 02. 2012 15.09
+5
primitivci. čez en teden bodo vzklikali - Mumbarak, vrni se!
kagumr
05. 02. 2012 16.15
+5
res čudno, da bodo to vzklikali, ne? "diktatorja" preprosto vrgli iz oblasti "demokrati" pa se kot vedno trdno držijo stolčka in streljajo na "teroriste" zdej vidijo, kdo je kej