Tujina

Policisti ščitili kolega morilca?

Skopje, 08. 06. 2011 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Š.Z./STA
Komentarji
7

Za 22-letnika se je praznovanje po volitvah končalo tragično. Med proslavljanjem na glavnem trgu v Skopju ga je namreč do smrti pretepel specialec. Policija je poskušala sprva prikriti umor, zatem pa so ga pod pritiski javnosti priznali.

Na glavnem trgu v Skopju so v nedeljo, 5. junija, zvečer do smrti pretepli mlajšega moškega. Dan zatem je okoli 300 ljudi protestiralo zaradi policijske brutalnosti in molka oblasti.

22-letnik je umrl na trgu med praznovanjem po parlamentarnih volitvah. Očividci so opozarjali, da so ga pretepli makedonski specialci iz vrst Tigrov. Predstavnik notranjega ministrstva je takrat dejal, da so ga obravnavali, a da ga niso ubili. "Tovrstnega incidenta nismo obravnavali," je dodal.

Praznovanje po volitvah v Skopju
Praznovanje po volitvah v Skopju FOTO: Reuters
Praznovanje v Makedoniji - 4
Praznovanje v Makedoniji - 4 FOTO: Reuters

Očividec pa je povedal, da je videl "pripadnika specialnih enot, ki je lovil nekega fanta. Med begom se je mladenič spotaknil in padel. Takrat ga je specialec začel pretepati, fant se ni upiral, čez čas je obležal." Takrat naj bi ga policist začel oživljati. "Po približno petih minutah je na kraj dogodka prišlo več policistov, ki so odvlekli truplo 100 metrov stran k bližnji stavbi," je dodal. Drugi so videli, kako so truplo ob stavbi spravljali v črno plastično vrečo. Po njihovih pričevanjih naj bi bilo naokoli polno policistov.

Protestniki so v ponedeljek zahtevali, naj policija in notranja ministrica Gordana Jankulovska sprejmejo odgovornost za smrt. Policijo so obtoževali poskusa prikritja umora, pri čemer so opozarjali tudi na njihova pretekla prikrita nasilniška dejanja. "Policijsko nasilje se mora končati. Imajo moč, vendar smo odločeni, da bomo temu naredili konec," je dejal eden izmed demonstrantov.

Po pritiskih so v torek popoldne na novinarski konferenci le priznali, da je osumljenec, 33-letni specialec, v ponedeljek priznal umor svojemu načelniku. Trenutno je v pridržanju, kjer ga zaslišujejo. Obdukcija je pokazala, da je mladenič umrl nasilne smrti, zato primer obravnavajo kot umor, je povedal predstavnik policije Ivo Kotevski. Na vprašanje, zakaj niso že prej obvestili javnosti, je odgovoril, da so želeli najprej identificirati žrtev.

Po volitvah so aretirali bivšega notranjega ministra

Zmago je sicer razglasil premier in predsednik makedonske vladne stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, potem ko je njegova stranka na volitvah dobila 39 odstotkov glasov. Glavna opozicijska SDSM je prejela 33 odstotkov glasov. Kot prednostno nalogo stranke je Gruevski izpostavil izboljšanje gospodarskih razmer v državi, vstop v EU in Nato, boj proti kriminalu in korupciji ter reformo sodstva, javne uprave in šolstva.

Medtem je makedonsko notranje ministrstvo sporočilo, da so zaradi suma nezakonitega financiranja volilne kampanje in zlorabe položaja prijeli nekdanjega makedonskega notranjega ministra in bivšega haaškega obtoženca Ljubeta Boškoskega. Trenutno vodi opozicijsko stranko Združeni za Makedonijo, ki na nedeljskih volitvah ni uspela priti v parlament. V njegovem avtomobilu so ob aretaciji našli 100.000 evrov in pištolo z domnevno neveljavnim dovoljenjem za uporabo, zaradi česar bi ga lahko obtožili nezakonitega posedovanja orožja in trgovine z orožjem, je povedal predstavnik notranjega ministrstva Kotevski. Grozi mu od tri- do petletna zaporna kazen.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macijauskas
08. 06. 2011 21.19
major1
08. 06. 2011 15.30
Stanovski kolegi ja morajo držati vkup, pa tudi, če s tem prikrivajo kriminalna dejanja.
Jimi1
08. 06. 2011 12.25
Zanimiv je tudi "samomor????" Vidica v drgančevju... Se je prevečkrat zgrešil????
Jimi1
08. 06. 2011 12.20
Tu so še Gorjanci in policiska ovaduška družina !
devlon
08. 06. 2011 12.18
Človek je žival. Če pes nekoga ugrizne, nikoli ne povejo, ali ga je morda tisti dražil in izzival. Eni folki so mal preveč jezikavi in pogumni.
big brother
08. 06. 2011 11.24
Ščiti se ga ker je denar vmes, o tem ni dvoma, ker so podatki tako nasprotujoči si, da adijo pamet. Policija se sama izdaja. Govorim o primeru VOLOVNIK seveda.
big brother
08. 06. 2011 11.09
Tudi v Sloveniji se ščiti nekoga v primeru trikratni umor na Volovniku!!!!!!!!!!!!