Tujina

'Policisti mučijo in posiljujejo'

Taškent, 23. 01. 2010 18.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uzbekistan: "Policist vas aretira in odpelje na pridržanje na policijsko postajo. Tam vas čaka skupina pijanih policistov, ki vas posili in muči, oblasti pa ne storijo ničesar, da bi to preprečile."

Posebni preiskovalec Združenih narodov za boj proti mučenju Manfred Nowak
Posebni preiskovalec Združenih narodov za boj proti mučenju Manfred Nowak FOTO: Reuters

Posebni preiskovalec Združenih narodov za boj proti mučenju Manfred Nowak je opozoril na grozljive dogodke v Uzbekistanu, kjer naj bi prihajalo do sistematičnega posiljevanja in mučenja, poroča britanska spletna stran BBC. Nowak pravi, da obstajajo dokazi, da tamkajšnji policisti mučijo in posiljujejo zapornice in priprte ženske. Nowak je že zaprosil za dovoljenje za vstop v Uzbekistan, kjer naj bi nadaljeval s preiskavo.

Nowak je dokazno gradivo pridobil s pomočjo človekoljubnih organizacij, ki delujejo v Uzbekistanu. Te zatrjujejo, da višji državni uradniki podpirajo policiste pri sistematičnem posiljevanju in mučenju. Spregovorile so tudi družine žrtev. Pravijo, da se je v državi razvil sistem nekaznovanosti, saj policisti in pazniki za storjena kazniva dejanja ne odgovarjajo, žrtve pa so ustrahovane.

Tri sestre

Rayhon Soatova je ena izmed žrtev. Njena družina je novinarjem BBC-ja povedala, da so bile Rayhon in njeni dve sestri posiljene lanskega maja, ko so jih zaradi vadalizma prijeli in priprli pijani policisti.

Rayhon je v priporu posilila skupina policistov. Dekle, ki je še vedno zaprto, je zanosilo, te dni pa je rodila deklico. Skupina naj bi posilila tudi njeno starejšo sestro, ki je prav tako še vedno za rešetkami. Najmlajšo naj bi pretepali in mučili, zdaj je že na prostosti, toda dekle je končalo v psihiatrični bolnišnici. Prav tako so jo izključili s fakultete, poroča BBC.

Njihov brat je povedal, da sprva niso želele govoriti o dogodkih v zaporu. Po nekaj mesecih mučenja in posiljevanja je Rayhon prosila kriminalista, naj ji pomaga. Čeprav mu je povedala, kaj se dogaja v zaporu, ji moški ni pomagal. Še več, kriminalist jo je posilil. Takrat se je Rayhon odločila, da lahko zaupa le družini. Povedala jim je resnico, oni pa so o dogodkih obvestili človekoljubne organizacije. "Upamo, da bomo lahko dokazali, da so naše besede resnične. Sestra je v zaporu rodila otroka, test očetovstva pa bi lahko dokazal, da je nekdo od policistov oče," je dejal brat in dodal, da družina ne more dokazati, da so policisti posiljevali in mučili tudi drugi dve sestri.

Oblasti so se odzvale

Uzbekistanske oblasti so sporočile, da preiskujejo le en primer posilstva oz. mučenja.

Ker družina zahteva analizo DNK, ki bi dokazala, da je eden izmed policistov oče otroka, ki ga je rodila zapornica Rayhon, so se oblasti celo odzvale na obtožbe. Družini so sporočile, da preiskujejo primer, niso pa želele komentirati zahteve za DNK analizo.

Vasila Inoyatova, direktorica človekoljubne organizacije Ezgulik, je pozdravila odločitev oblasti, da raziščejo primer. Dodala pa je, da ne ve, če bo na koncu kdo kaznovan. "Kaj takega se v Uzbekistanu še ni zgodilo," je zaključila. Organizacija Ezgulik je v zadnjih nekaj letih prejela na desetine podobnih prijav. Žrtve se ne želijo izpostavljati, saj se bojijo stigmatizacije in izolacije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Puppupapa
14. 10. 2010 14.07
nesinka 14.10.2010, 13:06 policaji so hlapci oblasti... in nimajo nobene pravice nasilja zganjat...
Nenad Stojanovi? 1
14. 10. 2010 13.06
Sej policaji so zakon ane za njih nevlja zakon kot za nas navdne krvnike :(
Morana7
24. 01. 2010 12.40
+1
Boštjan Menda je velka razlika med prisilno prostitucijo, prostitucijo v nizkem rangu in našimi študentkami, ki se imenujejo "spremljevalke" a ne ??? Predstavljaj si da narediš prometni prekršek in dobiš za kazen 10 tičev v rit, mislim v tvojem primeru bi si že za primitivno šovinistično razmišljanje zaslužil več kot le eno nočitev v zaporu. Glede na tvoj odnos do vsega skupaj se mi zdi, da bi bil odličen poklic zate ravno prostitucija in to ravno v Uzbekistanu, ker če ne komu drugmu teb bo ziher pasal ker čez posilstvo ga pa ni , to je res ultimativni užitek, prostitucija pa kot vemo je sanjski job o katerem sanjajo že male punčke..... No zdej me pa hit zbrište, ker če si proti posilstvu potem nekja zgleda ni vredu s tabo. Če si pa pacient ala Boštjan tule je pa vse ok.
MrLnk
24. 01. 2010 10.00
@bostjan mislim da ceb se to zgodil bi bil prvi ko bi reku v zaporu ga vsak rad mal cuti! Bedak!
galiot
24. 01. 2010 09.55
Za karkoli so pač pristale v zaporu,ni pomembno saj noben nima pravice,da se izživlja,posiljuje.
motofrik
24. 01. 2010 08.52
Vedno je treba slišati obe strani.
Milmar
24. 01. 2010 08.48
bostjan , čez par let boš drugače razmišljal boš videl.
bostjan@kocevje.com
24. 01. 2010 08.36
-1
Milmar 24.01.2010, 08:32 0 bostjan kaj ma pa veze zakaj so pristale v zaporu!!! Nisi glih bistre narave! kok nima weze??? mogoče so pa zarad prostituiranja tam pristale....al je pa to del kazni?? zihr jim paše, sam tle za medije se fine delajo....
Milmar
24. 01. 2010 08.32
bostjan kaj ma pa veze zakaj so pristale v zaporu!!! Nisi glih bistre narave!
Milmar
24. 01. 2010 08.30
sherlock2 ti si bil potem in prej pripet sem prav razumel?Ti je dal plačilni nalog?
bostjan@kocevje.com
24. 01. 2010 08.30
-1
zakaj pa so pristale v zaporu???? o tem pa nič. slowenija ma najbolj mile in blage zapore na swetu in arestanti majo preweč prawic.... če kriminalistu nebi povedala, je on zihr nebi stresu....
sherlock2
24. 01. 2010 06.42
Torej čas je , da se oglasim tudi jaz. zdaj sem sicer na šihtu kot varnostnik v nekem podjetju in že s tem ko to pišem sem v prekršku delavnega razmerja ,,,se zavedam. Torej za kaj se gre in kaj me je zmotilo pri naših vrlih in samozavestnih policistih. Tole bi bilo dobro, da si prečitajo vsi policisti in tudi njihovi nadrejeni. Spoštovana policija !!!! ( vsaj do sedaj ) imel sem vas za poštene ljudi...za ljudi, ki so nujno potrebni za vzdrževanje reda in miru na cestah in v splošni družbi, saj se nenazadnje financirate iz davkoplačevalskega ...torej denarja, ki ga prigaramo pošteni državljani..trgovke v blagovnicah, medicinske sestre..pomočnice v domih za ostarele,,,navadni fizični delavci in ostali , ki smo v rangu od 400-550€. SPOŠTOVANA POLICIJA apeliram na dejstvo in dejstva, ki so se začela dogajat pri vaših kontrolah v cestnoprometnem režimu. Na severnoprimorskem območju se zadnje čase dogaja, da določeni policisti ustavijo vozilo, danes tudi mene in zahtevajo potrebne dokumente in to je tudi prav.PRAV PA SE MI NE ZDI DA GOSPOD, ki je predstavnik reda in miru začne z insinuacijami, kot npr. GOSPOD NISTE BILI PRIPETI Z VARNOSTNIM PASOM ...jaz....kako ne, če pa sem se že doma pripel na dvorišču in to že iz samega naslova , ker mi gre hudo na živce stalno piskanje in opozarjanje da nisem pripet....in vsaj pri meni je to že samoumeven in podzavesten manever. Zanimivo je to, da se je to zgodilo tudi nekaterim mojim ožjim znancem, ki stanujejo v ali pa tudi izven naše občine. Zanimivo je tudi to, da ko je hud mraz , deževje meteži itd,,,,nikjer ni duha ne sluha od policajev, ko pa se prikaže sonce in lepo posveti s toplimi žarki pa se najdejo patrulje eno za drugo, ki lepo in vsestno opravljajo svoje delo. S tem sem samo hotel opozoriti na posameznike v vrstah policije, da ni ravno korektno si nekaj izmišljevati, če to resnično ni tako,,,sicer to je malenkost in morda samo v primeru enega posamesnika a mene to zelo moti, ker si začenjam sliko policije predstavljati na drug bolj negativen način ...ja žal.Zanimivo bi bilo vedeti ali je to zgolj samoinicijativa posameznika, ki morda išče konflikte zaradi svojega neurejenega življenjskega statusa ali je to morda kak tih dogovor ali depeša iz višjih nivojev, saj vemo, da ljudje gledajo na vsak težko prigaran € in se zato toliko bolj zavedamo, da moramo bit na cestah brezhibni. Malček pa sem tudi že zaskrbljen, da se je začelo obdobje , kjer bo navaden sleherni občan dodatno in pod represijo prisiljen dopolniti še tako izpraznjeno državno blagajno...Hvala za posluh.
1....1
24. 01. 2010 01.25
Ojoj! komentirate slo policaje... jah, ravno čisto čisti že niso. Serenade veliko ni pretiraval/a. Delo opravljajo za sproščanje svojih zafrustriranosti ... to pa vemo, kam vodi. In ne nakladam kar nekaj v tri dni.
Gavrane20
24. 01. 2010 01.04
tocn tko serenade obnasanje policije je na psu no da ne bom use u en kos metu ne usi ampak velik zlo velik
Bolivar
23. 01. 2010 23.28
serenade Pretiravati tud ni treba.
yesindeed
23. 01. 2010 23.20
Lojze Kojzek 1
23. 01. 2010 22.59
saj pa v sloveniji nič ni boljše,pijani se vozijo,od veselja kar streljajo na svojih veselicah,povozijo koga,premlatijo po nepotrebnem in še in še se dogaja samo da vse se ne ve
alpski
23. 01. 2010 22.38
pa da niso SLO policaji zakon!!!!!!!!!
volkodlak
23. 01. 2010 22.30
vsak posvoji h vesti vužgi po svojih zavesti al civalist in policist .
Wicca
23. 01. 2010 21.54
omg kaj se vse dogaja...pol pa lovijo teroriste pa take ...sami policisti so pa še hujsi KRIZA!!!!!!