Tujina

Kdo so žrtve napada na Charlie Hebdo?

Pariz, 08. 01. 2015 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Napad v Parizu je terjal 12 življenj. Med umrlimi so odgovorni urednik revije Charlie Hebdo, več karikaturistov, psihiatrinja, hišnik in dva policista. Policist, ki sta ga neusmiljeno usmrtila, je bil musliman.

Ubiti karikaturisti
Ubiti karikaturisti FOTO: Reuters

Kdo so bili žrtve?

Stéphane Charbonnier, znan pod nadimkom Charb, odgovorni urednik satirične revije Charlie Hebdo

Urednik revije se je leta soočal z grožnjami s smrtjo zaradi objav karikatur preroka Mohameda. Potem ko so uredništvo napadli z bombami leta 2011, je bil pod policijsko zaščito. Bil je na Al Kaidinem seznamu najbolj iskanih.

A čeprav so mu grozili, je po napadu leta 2011 izjavil: ''Edina stvar, ki grozi medijem, je samocenzura''.

Jean Cabut, glavni karikaturist

76-letni Cabut je bil znan pod imenom Cabu in je bil glavni karikaturist pri reviji. Prvo risbo je v lokalnem časniku v Reimsu objavil pri 15 letih. v 60-letni karieri je zrisal več kot 35.000 karikatur.

Razpoznaven je bil tudi zaradi razmršenih las, okroglih očal in širokega nasmeha. ''Bil je eden najboljših karikaturistov svoje generacije, vsi so ga skušali posnemati,'' je komentiral Willem, ki riše karikature za dnevnik Libération.

Bernard Velhac

Tudi 58-letni Velhac je bil karikaturist, znan pod imenom Tignous, kar pomeni mala nadloga. Bil je znan po levičarskih pogledih, zadnja knjiga, ki jo je izdal, je vsebovala vse karikature, ki so nastale v času predsedniškega mandata Nicolasa Sarkozyja. Bil je član skupine umetnikov pod imenom Karikaturisti miru.

Charlie Hebdo
Charlie Hebdo FOTO: Reuters

Nekoč je izjavil: ''Rad bi misli, da vsakič, ko kaj narišem, s tem preprečim ugrabitev, umor, ali pa odstranijo kakšno mino. Kakšno veselje bi to bilo. Če bi imel to moč, bi nehal spati in bi vseskozi risal''.

Georges Wolinski

80-letnega karikaturista je francoski Le Monde označil za ''utelešenje svobode medijev''. O sebi je dejal, da humorist ne pripada nobeni politični stranki ali veri. Rad se je šalil, tako je na vprašanje o svoji smrti dejal, da bi bil rad kremiran. ''Dejal sem svoji ženi, naj moj pepel vrže v stranišče, da bom tako vsak dan lahko videl njeno zadnjico''.

Philippe Honoré

73-letni karikaturist je bil pri reviji od leta 1992. Bil naj bi avtor zadnje karikature, ki so jo objavili na profilu revije na Twitterju. Norčevali so se iz voditelja Islamske države Abu Bakr al-Baghdadija. O objavi sicer krožijo številna ugibanja - bila naj bi objavljena 15 minut pred napadom - ali so morda udrli na uradne račune revije na Twitterju in Facebooku. Pripis pri karikaturi se glasi: ''Z najboljšimi željami. Tudi zate Abu Bakr al-Baghdadi''. Ta pa odgovori: ''Še posebej dobro zdravje''.

Bernard Maris

Med smrtnimi žrtvami je bil tudi ekonomist Bernard Maris, ki se je z imenom ''stric Bernard'' podpisoval pod svoje članke in kolumne pri reviji.

Mustapha Ourrad

Ourrad je bil eden izmed urednikov. Rojen je bil v Alžiriji, pri 20 letih se je preselil v Francijo.

Elsa Cayat

Cayatova je bila kot psihiatrinja in psihoanalitičarka kolumnistka pri časniku.

Frédéric Boisseau

42-letni Boisseau je bil hišnik. Francoski časniki so poročali, da sta ga ustrelila potem, ko jima je povedal pot do uredništva.

Michel Renaud

Renaud, ki je bil sicer ustanovitelj revije o potovanjih Carnet de voyage, je bil v uredništvu, ker se je dogovarjal za projekt. Eden njegovih kolegov je napad preživel, ker se je skril pod mizo.

Ahmed Merabet

Streljanje v Parizu
Streljanje v Parizu FOTO: Reuters Video

42-letni Merabet je bil policist. Ustrelila sta ga, medtem ko je opravljal obhod. Napadalca sta ga, kot je razvidno iz pretresljivega videoposnetka, ubila iz neposredne bližine, ko ju je prosil za milost.

Po poročanju francoskih medijev, je bil ustreljeni policist musliman.

Franck D.

49-letnik je bil član posebne enote policije, ki je bil zadolžen za varovanje odgovornega urednika revije. Po poročanju medijev je za seboj pustil majhno hčer.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1