Tujina

FOTO: Poslanci zahtevajo smrtne kazni

Tehran, 15. 02. 2011 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po protestih na ulicah Teherana, v katerih sta umrli dve osebi, je več poslancev iranskega parlamenta izrazilo zahtevo po smrtni kazni za opozicijske voditelje. Z uporom, ki očitno še ni zatrt, se bo ukvarjal poseben odbor.

Ulice Teherana, na katerih je v ponedeljek na desettisoče protestnikov izražalo nezadovoljstvo z iranskim režimom, so se ponoči pretežno izpraznile. Da bi razpršili množico, se je okoli 10.000 policistov, pripadnikov zloglasne milice Basidž in revolucionarna garda, nad protestnike spravilo s solzivcem in gumijastimi naboji, med množico so se podali celo na motorjih s palicami v rokah, je poročal dopisnik BBC Mohsen Asgari. Ko je mestna razsvetljava ugasnila, so se nad protestnike, ki so zažigali smetnjake in barikade ali vzklikali slogane, še naprej spravljali v temi.

A protestniki se, kot kaže, ne bodo pustili zlahka odgnati. Sporočilo organizatorjev na Facebook strani 25 Bahman namreč nakazuje, da protestov še ni konec: "V kratkem bomo poskušali objaviti program nadaljnjih protestov. Ostanite z nami prek vseh sredstev, ki vam to omogočajo. Zmagovalni smo!“

Zaradi medijskih blokad so fotografije in videoposnetki, ki bi jasno pokazali, kaj se dejansko dogaja, zelo redki.
Zaradi medijskih blokad so fotografije in videoposnetki, ki bi jasno pokazali, kaj se dejansko dogaja, zelo redki. FOTO: Reuters

Kot poroča iranska tiskovna agencija Isna, sta bili v nasilnih protestih ustreljeni dve osebi, očividci pa so za agencijo Associated Press povedali, da so bili zaradi nabojev ranjeni najmanj trije protestniki, na ducate pa jih je pristalo v bolnišnici, ker so bili pretepeni. Eno smrtno žrtev je danes potrdil tudi namestnik vodje policije Ahmad Reza Radan, a je krivdo zvalil na prepovedane skupine in zatrdil, da za demonstracijami stojijo ZDA, Velika Britanija in Izrael. Sporočil je še, da je med ranjenimi tudi devet pripadnikov varnostnih sil, poroča Al Arabiya. Opozicijske spletne strani poročajo, da je bilo aretiranih na stotine ljudi, a uradne potrditve ni. Tudi sicer so informacije zelo skope, saj iranske oblasti tujim medijem preprečujejo svobodno poročanje in delo.

Kot je znano, se je na tisoče podpornikov opozicije v ponedeljek zbralo na trgu Azadi oziroma na trgu Svobode, da bi izrazili solidarnost dogodkom v Tuniziji in Egiptu. V želji, da bi takemu zgledu sledila tudi njihova država, so vzklikali: "Smrt diktatorjem!“

Demonstracije so potekale tudi v mestih Isfahan, Mashhad in Shiraz. Da bi mu preprečila pozivanje k zborovanju in udeležbo na protestih, je policija opozicijskemu voditelju Miru Hoseinu Mousaviju odredila hišni pripor. Podobno naj bi storila tudi z drugim opozicijskim voditeljem Mehdijem Karubijem.

Poslanci: Zahtevamo smrtno kazen!

Zadnje večje demonstracije, ki so terjale osem življenj, so se z imenom 'Zelena revolucija' odvijale decembra 2009.

Po poročanju iranske državne televizije Irna je danes več poslancev iranskega parlamenta izrazilo zahtevo po smrtni kazni za opozicijske voditelje. Kričali so: "Smrt Musaviju, Karubiju in Hatamiju." Predsednik parlamenta pa je napovedal oblikovanje posebnega odbora, ki se bo ukvarjal z uporom. "Tisti, ki so v ponedeljek ustvarili javni nemir, bodo s posledicami soočeni – zagotovo in kmalu!" je dejal predstavnik sodstva Golamhosein Mohseni-Ejei.

Nekaj fotografij včerajšnjih protestov si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji!

Clintonova: To je hinavščina iranskega režima

Trdno podporo ljudem, ki so se podali na ulice, je izrazila ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. "Opoziciji in pogumnim ljudem na iranskih ulicah želimo, da bi imeli takšno priložnost, kot so jo prejšnji teden izkoristili Egipčani," je dejala.

Protesti v Iranu
Protesti v Iranu FOTO: Reuters

"Ameriška diplomacija zelo jasno in direktno podpira protestnike. To, kar se zdaj dogaja v Iranu, je dokaz pogumnih ljudi in hinavščine iranskega režima – režima, ki je v zadnjih treh tednih podpiral protestnike v Egiptu. ZDA imajo tako za iranske oblasti enako sporočilo, kot so ga imele za Egipt: Smo proti nasilju in pozivamo iransko vlado, naj se ne zateka k nasilju, da bi preprečila svobodno izražanje mnenj svojega lastnega ljudstva. Menimo, da je treba politični sistem v Iranu odpreti ter slišati glasove opozicije in civilne družbe.“

Britanski zunanji minister William Hague pa je spomnil, da je iranski predsednik Ahmadinedžad prejšnji petek dejal, da imajo Egipčani pravico, da izrazijo svoje mnenje. "Pozivam iranske oblasti, naj svojemu narodu dovolijo isto pravico," je dejal.

Ameriški predsednik Barack Obama je povedal, da egiptovski novi vojaški voditelji sporočajo ''prave signale'' glede pohoda proti demokraciji, hkrati pa je kritiziral iransko vlado, ki je nasilno zatrla proteste.

Zakaj na ulice?

Ljudje še vedno niso pozabili vseh nepravilnosti na zadnjih predsedniških volitvah, na katerih naj bi s prevaro zmagal Mahmud Ahmadinedžad. Krvav boj, ki je sledil na teheranskih ulicah in drugod po državi, je zahteval številne žrtve, režim pa je s svojimi nasprotniki zapolnil še zadnje kotičke zaporov. A iranske oblasti niso uspele zadušiti duha zelene revolucije. Čeprav je bila opozicija še naprej aktivna, se je s tunizijsko jasminovo revolucijo, ki je s predsedniškega stolčka odnesla Zina el Abidina Ben Alija, in seveda z egiptovsko, ki je spodnesla Hosnija Mubaraka, znova porodilo upanje, da lahko ljudstvo premaga režim.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ca6e
16. 02. 2011 08.19
DedekLakai s takimi in podobnimi kot si ti je samo ena stvar narobe, klikerji v glavi e delajo dobro, zakaj?!? Ker obtožite američane če lepo sedijo in gledajo kaj se dogaja po svetu, ker pač ne posredujejo, če bi pa posredovali bi jih imeli pa za okupatorje, kriminalce in neke zločince. Čisti primer je Afganistan, kjer so se američani odzvali na pomoč Afgansistanske vlade v boju s talibani ki so leta 95 napadli kabul in strmoglavili vlado!!! Prav je tako, vsem tem islamskim državam bi mogli prekiniti vso pomoč, ki ni majhna več miljard na leto, naj se sami hranijo, mi bomo pa nafto zamenjali z elektriko, ki je že tako precenjena samo in samo zaradi nafte in islamskih oligarhov!!!
DedekLakai
15. 02. 2011 22.50
"Clintonova: To je hinavščina iranskega režima" In to so dvojni standardi Amerike. Ko so bli protesti v egiptu in ko so protestniki umirali so tiho sedeli in gledali, po 10ih dneh protestov pa so se le oglasli pa še takrat s podporo Mubaraku. A v Iranu so rptesti en dan pa so že vsi glasni in pozivajo vlado k odstopu...
upornik007
15. 02. 2011 20.54
dol z skrajnim islamom!!!
Ca6e
15. 02. 2011 20.51
Še ena radikalna islamska država gre h koncu, končno!!! Janez6b, ti neki časa pišeš eno neki časa zagovarjaš drugo, si se gdaj vprašal kam gre ves denar od nafte, ki ti kot praviš ga imajo pod kontrolo američani?!? Ves denar se steka v dubaj!!! Da ne govorim kam se steka ves iranski denar od nafte, za jedrsko orožje, to je logiga, ker če smo mi v jugoslaviji postavili jedrski obrat, pa nimamo nafte, in niti nismo bili približno tako veliki in tudi številni v prebivalstvu, smo jo naredili za šalo!!! Infrastruktura je v Iranu še vedno tako kot je bila za časa državnega udara in vzpona Ahmedžinedada! Malo nelogično a!!! Pa ne mi omenjat da so pogruntali zdravilo, ki ga seveda ne bodo izvažali, po drugi strani jih je evropa v zadnjih 20 letih že več kot 100!!! Če komu ne verjamem so to Islamski iranski nacistični voditelji!!! Upam da se Iran rši te islamske nadloge, in končno začnejo živeti tako kot je njihov bog mislu, brez sovražtva. Če širiš sovraštvo drugega kot sovražtvo ne moreš pričakovati, če pa si pa hudo bolan!!!
Diabolick
15. 02. 2011 19.44
Zato je torej * Pahor bil pri Obami.Dogovorila sta se da bo VELESILA SLOVENIJA naredila red na bližnjem vzhodu.Ahahahahahaha
orahovcan
15. 02. 2011 19.38
upajmo da americanom ne bo uspelo s to njihovo kvazi demokracijo v iranu
janez6b
15. 02. 2011 18.04
Prihaja, ne da so samo vedeli, podpirali so jo, če niso že kr glavni krivci za to korupcijo ki vlada na bližnjemvzhodu, vse za poceni nafto in denar od prodaje orožje, da ne govorimo kako pomemben položaj je bližnji vzhod, če nadziras bližnji vzhod nadziras območje, ki je ob treh v prihodnosti velikih velesilah, Rusiji,Kitajski ter Indiji. DA ne govorimo o vsej nafti , ki je ne bv.
Prihaja
15. 02. 2011 17.22
amerikanci so res božji žegen ne tem svetu. Naenkrat cel bližnji vzhod nori zaradi koruptivnsti voditeljev. Kdo je pa vedel za korupcijo v vseh teh državah, pri vseh teh diktatorjih, če ne tisti ki se jo je posluževal? Nekdo je vse te kačje glave zagnilil od znotraj. Kdo pa ima sploh medijsko podporo ki je potrebna da se cel bližnji vzhod dvigne kljub medijski cenzuri? Amerika podpira revolucije na tujih tleh v imenu demokracije (ki je možna ravno zaradi interneta), na domačih tleh pa pospešeno pripravljajo zakonodajo za nadzor internetnih uporabnikov in celo za onesposobljanje interneta. Poguglajte obana kill switch
kim llsung
15. 02. 2011 16.31
bolje jim je kot nam take lopove kot jih imamo tam obesajo njihovera je isto kot tukaj cerkva skratka mi smo bedniki ker moramo americanom pet lizat
MERDE-AVE-MERDE
15. 02. 2011 16.27
Izrael se segreva
Misija1
15. 02. 2011 16.02
@janez6b: Zdaj ze podajas direktno citirane clanke iz mladine? Kaj ti je clovek bozji, si bolan ali kaj? To je kaznivo ce ne druga, je pa pateticno, da ne znas sam na kup zmetat tako lepo napisanih clankov, ker ne premores pravilnih besed in besednjaka.
Martian
15. 02. 2011 15.39
a ni grozno..napišem FREE IRAN,pol pa dobim minuse....pa kaj vam je ljudje...zakaj ne želite svobode Iranu...kaj vam je naredil?
Ferdo Crni
15. 02. 2011 15.10
janez6b skratka na absurden način želi povedati, da amerika in izrael podpirata Iranski režim. Klasično - ni v prvem planu svoboda nekega ljudtva, lokalni življenski problemi tamkajšnih ljudi... V ospredju je razredni boj proti "satanu ZDA". Kot je normalnemu človeku jasno je seveda prej obratno. Iranski režim potrebuje ZDA in ne obratno, s katerim straši svoje prebivalce. Tako kot slovenski levičarji. Tudi za sušo ali potres so krive ZDA in Izrael. Opozicijo razglašajo za "izdajalce" in celo pozivajo na usmrtitev. Zato slovenski levičarji čutijo nekakšno povezanost z Iransko totalitarno oblastjo - imajo skupne sovražnike - ZDA, Vatikan in domače izdajalce.
janez6b
15. 02. 2011 14.41
Trik je seveda v tem, da Amerika in Izrael potrebujeta natanko tak Iran, kot je. Zakaj? Ker potrebujeta demona, diaboličnega »zunanjega« sovražnika, »hitlerjanskega« despota. S kom bodo desničarji v teh državah zastraševali volivce, če ne bo več »demoničnega« Irana in fanatičnih »nuklearnih« ajatol? In s čim bodo upravičevali svoj že davno preživeti, neandertalski hladnovojni pogled na svet? Na osnovi česa bodo lahko pretiravali ter napihovali obrambne budžete in vojaško-industrijski kompleks? Hej, Sadama Huseina ni več, Moamer Gadafi je odmrl.
Martian
15. 02. 2011 14.25
bnam 2707
15. 02. 2011 14.23
Žal je taka realnost v Iranu.Dvomim,da bo to zadušilo demonstracije in zahteve po temeljiti spremenbi v državi. Tam utegne biti krvavo,na koncu pa bodo slavili tisti,ki so zahtevali spremenbe...to pa je ljudstvo.Tudi državljanska vojna ni izključena.
Martian
15. 02. 2011 14.23
janez6b a podpiraš irance pri revoluciji..da se enkrat za vselej znebijo svojih diktatorskih ajatol in Ahmeda in zaživijo svobodno?tko kot so egipčani naredili z mubarakom,nej iranci z ajatolami!
Chilly_Willy
15. 02. 2011 14.20
Prav jim je, sami so hotl to kar imajo ...
Ferdo Crni
15. 02. 2011 14.17
Janez6b - glej ...... ti bi še hrušev ožig pripisal ameriškim "interesom". Ali pa tvoj "geopolitični" vir. Saj ni važno. Oprane možgane sem navedel zato, ker očitno podajaš "glavo" nekoga drugega, kar niti ne skrivaš. In to je že stalnica v tej državi. Ti bom dal primer - na neki gimnaziji v Ljubljani so v času informativnih dni študentje FDV politologije propagirali svojo šolo s tem, da so z navdušenjem pripovedovali, kako se pri njih učijo o "ameriških svinjarijah"......... in to, da imajo samo 9 ur predavanj na teden. Vsak komentator iz Egipta ali bližnjega vzhoda prav v vsako zadevo rinejo ZDA in to v strogo samo negativni konotaciji. V tej luči me razumi, da se mi take unikatne "geopolitične" flozarije naravnost gabijo. Se ti pa opravičujem. Itak ti ne podajaš svojih misli. Zato.... sorry. V luči tega me prosim razumi
janez6b
15. 02. 2011 14.01
Predpostavka, da se v Iranu nekaj dogaja, pa temelji še na eni predpostavki, namreč - da Amerika, nekonservativci, retro bušiji, »zaskrbljena« mednarodna skupnost in Izrael komaj čakajo, da bo iransko ljudstvo zaživelo v svobodi in demokraciji. Če bi to držalo, potem Iran ne bi bil stalna žrtev šikaniranj, izsiljevanj, sankcij, bojkotov, embargov in pokroviteljskih, neokolonialnih poskusov »civiliziranja«. Trik je seveda v tem, da Amerika in Izrael potrebujeta natanko tak Iran, kot je. Zakaj? Ker potrebujeta demona, diaboličnega »zunanjega« sovražnika, »hitlerjanskega« despota. S kom bodo desničarji v teh državah zastraševali volivce, če ne bo več »demoničnega« Irana in fanatičnih »nuklearnih« ajatol? In s čim bodo upravičevali svoj že davno preživeti, neandertalski hladnovojni pogled na svet? Na osnovi česa bodo lahko pretiravali ter napihovali obrambne budžete in vojaško-industrijski kompleks? Hej, Sadama Huseina ni več, Moamer Gadafi je odmrl.