Tujina

Policija v službi javnosti ali korporacije?

Washingotn, 10. 07. 2010 21.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tako se sprašujejo nekateri ameriški mediji, saj jim policisti skupaj z varnostniki naftne družbe BP, odgovorne za ekološko katastrofo v Mehiškem zalivu, preprečujejo dostop do območja čiščenja. Prav tako na različne načine nadzorujejo njihovo delo.

Spletna stran ProPublica, pri kateri je zaposlena tudi novinarka Sheri Fink, sicer dobitnica letošnje Pulitzerjeve nagrade, poroča o težavah, ki jih je bil deležen njihov fotograf, zadolžen za pripravo fotoreportaže o rafinerijah britanske naftne družbe BP v Teksasu. Spomnimo naj, da gre za družbo, ki je odgovorna za ekološko katastrofo v Mehiškem zalivu.

Novinarji naj ne bi imeli dostopa do nekaterih območij, prav tako naj bi jim policisti in varnostniki BP pregledovali posnetke.
Novinarji naj ne bi imeli dostopa do nekaterih območij, prav tako naj bi jim policisti in varnostniki BP pregledovali posnetke. FOTO: Reuters

Fotograf je svoje delodajalce obvestil, da so ga lokalni policisti v Texas Cityju pridržali, saj je v mestu fotografiral BP objekt. Pri pridržanju pa naj bi po njegovih besedah sodeloval tudi varnostnik družbe BP. Policisti so nato zahtevali vpogled v vse posnetke, ki jih je imel na spominskih karticah. Čeprav je pokazal pismo, ki je dokazovalo, da je na terenu poslovno in opravlja delo za medije, policisti niso pokazali milosti, poroča ProPublica. Še več, policisti so od njega zahtevali, da razkrije zgodbo, ki jo nameravajo novinarji omenjenega medija objaviti.

Rosenfield je po dolgem oklevanju le dovolil policistom, da pregledajo njegove fotografije. Možje v modrem niso v njegovem početju odkrili nikakršne grožnje za nacionalno varnost. Na fotografijah je bila BP rafinerija, posnetki pa so bili nedolžni, pravijo predstavniki ProPublice. Fotografa so naposled izpustili, pred tem pa so možje v modrem predali njegove podatke predstavniku varnostne službe družbe BP. Le zakaj?

Na spletni strani ProPublica se sprašujejo: Zakaj bi potencialni terorist fotografiral z javne površine, če pa si lahko svoj cilj dokaj nazorno ogleda preko Googla?

Michael Marr, tiskovni predstavnik BP v Teksasu, jim je odgovoril, da jim zakon nalaga, da policiji prijavijo vsako sumljivo osebo, ki v bližini njihovih objektov fotografira, snema, si zapisuje v beležko, sprašuje čudna in nenavadna vprašanja, in podobno.

David Schulz, strokovnjak s področja zakona o medijih, pa pravi, da zakon policiji ne dovoljuje, da pregleduje posnetke, ki jih ustvarijo fotografi, snemalci ali novinarji. "Ni protizakonito, če fotografirate z javne površine,“ opozarja in dodaja, da bi lahko v tem primeru označili policiste kot cenzorje, ki odločajo, katere posnetke bodo uničili ter kaj ima javnost pravico izvedeti. Prav tako možje v modrem nimajo pravice zasliševati, kakšno zgodbo novinarji in snemalci pripravljajo.

40.000 ameriških dolarjev kazni in kazenska ovadba

Protest ženske na zaslišanju generalnega direktorja britanske naftne družbe BP Tonyja Haywarda.
Protest ženske na zaslišanju generalnega direktorja britanske naftne družbe BP Tonyja Haywarda. FOTO: Reuters

Da to ni osamljen primer, dokazujejo številne zgodbe novinarjev in nevladnih organizacij, ki opozarjajo, da jim obalna straža v Mehiškem zalivu omejuje svobodo gibanja, opozarjajo nekateri drugi ameriški neodvisni mediji. Novinarji, snemalci, fotografi in neodvisni opazovalci so lahko kaznovani s kar 40.000 ameriškimi dolarji, če vstopijo na območje, katero je obalna straža razglasila za varovano. Poleg denarne kazni pa še sledi kazenska ovadba.

Sledili so številni pozivi, naj oblasti in BP razložijo, zakaj so tovrsten sklep sprejeli. Varovana območja so razglasili v treh mestih: Mobile (Alabama), Morgan City (Louisiana) in New Orleans (Louisiana). Obalna straža je sporočila, da so se za takšen korak odločili, saj so jih predstavniki BP obvestili, da obstaja nevarnost, da bi lahko bile njihove naprave za čiščenje naftnega madeža tarča vandalov.

Obalna straža na podlagi teh odločitev lahko zavrne prošnjo novinarske ekipe, ki bi želela poročati s kraja čiščenja. Njihova odločitev pa je odvisna od vsakega primera posebej. Številni kritiki pravijo, da gre za zelo sumljivo odločitev oblasti. Prav tako opozarjajo, da s temi ukrepi omejujejo pravico javnosti do obveščenosti. Kritiki opozarjajo, da se oblasti preveč uklanjajo zahtevam britanskega naftnega giganta BP, ki "slovi tudi po tem, da zavaja javnost z napačnimi informacijami“.

Sicer pa se nafta prosto izteka v morje. Zato da bi na počeno cev na dnu Mehiškega zaliva namestili nov, bolj učinkovit pokrov, so morali starega odstraniti. S tem se je nafta začela neovirano iztekati v morje. V dveh dneh naj bi je izteklo 20.000 kubičnih metrov.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ninja.subversion
11. 07. 2010 23.28
11 - 12.7 mehurček poči
Indigo Pingvin
11. 07. 2010 10.52
Povsem enostavno, če ljudje ne bodo videli fotografij, potem je vse ok, nič se ni zgodilo kaj takega,... Če pa bodo videli fotografije, potem bodo pa v zrak skočili in BPju zadali dodatne probleme in zoprna vprašanja, ne samo njim ampak tudi vladi in predsedniku, ki pa ima te nafte že zdavnaj poln kufer.
Spetsnaz
11. 07. 2010 10.52
Zal se malo kdo spomne te afere. Marija_Zrnec 11.07.2010, 09:41 3 Naslov me spominja na podoben primer v Sloveniji - Fenolit!
antonino
11. 07. 2010 10.32
TO SO PA REZULTATI POŽREŠNOSTI - KO ČLOVEK POSTANE ZVERINA IN JE ZA DENAR PRIPRAVLJEN STORITI VSE, NAZADNJE PA OD NJEGA NIMA NIČ - SREČA JE V MALIH STVAREH
jouža
11. 07. 2010 09.36
svetovni red je narejen po okusu bogatih, ker ga kontrolirajo bogati. v njihovi službi so marionete v vrhu politike, policija,... skratka vse. eden najmočnejših, če ne celo najmočnejši je teksaški naftni lobi povezan z največjimi ameriškimi (beri: svetovnimi) bankami. tudi Barack Obama je zgolj lutka. če bi ukazal umik ameriških čet iz iraka (nafta) in afganistana (heroin ostalo), bi kmalu doživel usodo Johna F. Kennedyja z rezultatom preiskave, da ga je ubil pripadnik KKK, ker je temnopolt, tako kot je Ivana Krambergerja ustrelil lovec oz. tako, kot je hčerko hrvaškega odvetnika Ivano Hodak ubil obsojeni klošar.
RealityView
11. 07. 2010 08.18
Zakaj ta družba BP sploh še črpa nafto? Kako to da BP sploh še obstaja? A nebi moral to nekdo ukinit, ugasnit, razstrelit?
MIZANTROP
11. 07. 2010 07.00
Policija v službi javnosti, kje in kdaj? Policija je v službi politike, politika pa v službi višjih interesov.
dajmo.nasi
11. 07. 2010 01.20
BP obvestili, da obstaja nevarnost, da bi lahko bile njihove naprave za čiščenje naftnega madeža tarča vandalov. haha.
uglytruth
11. 07. 2010 00.53
to vprašanje bi lahko bilo namenjeno tudi za slovensko policijo ker je tudi tukaj sistem isti.policisti vplivnih ljudi ne priganjajo,rajši vzamejo revčekom še to malo kar imajo!
ninja.subversion
11. 07. 2010 00.45
nekaj drugega prikrivajo, zato vsa ta previdnost in skrivnostnost, pa tudi tisto luknjo bi že lahko poflikali, če bi le imeli interes
Audy
10. 07. 2010 23.54
To je fašizem, država v rokah korporacij.
tony_abcde@yahoo.com
10. 07. 2010 23.47
to je tako imenovana korpokracija
tmt
10. 07. 2010 23.44
Pri nas pa so politiki, lopovi, policijski in sodni podrepniki tako prepleteni, da ne moreš več ločit, kdo je kdo.
Kimberley-Echo
10. 07. 2010 23.14
Banda pokvarjena, maltretirajo lasten narod. In to Američani in ne neki Severnokorejci. Kjer se je rodila demokracija, bo tudi umrla kot kaže.
P0gi
10. 07. 2010 22.39
Ameriška ''demokracija'' je žal že dolgo le demokracija v narekovajih. In mi evropski hlapci jim sledimo
carpathian
10. 07. 2010 22.31
"Policija v službi javnosti ali korporacije?" retorično vprašanje...