Tujina

FOTO: Po svetu s shodi obeležili praznik dela, v Grčiji tudi splošna stavka

Istanbul, 01. 05. 2017 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V luči obeležitve mednarodnega praznika dela so po državah potekajo številni protestni shodi in zborovanja. V Grčiji so se na napovedane varčevalne ukrepe odzvali s stavko, policija v Istanbulu je s solzivcem posredovala proti protestnikom, na ulice Berlina pa naj bi se zgrnilo na desettisoče ljudi.

V luči obeležitve mednarodnega praznika dela so po državah potekali številni protestni shodi in zborovanja.

Policija je proti skupini približno 200 protestnikov posredovala v okrožju Gayrettepe, da bi jim preprečila pot na Taksim, na katerem so mestne oblasti prepovedale zborovanja. Policija je območje zaprla z barikadami in preverjala turiste in druge ljudi, ki so se gibali v okolici.

Protestniki, ki so jih sestavljali predstavniki različnih levičarskih skupin, so pri tem razvili transparente proti vladi in predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, ki bo v skladu z izidom nedavnega referenduma dobil še širše pristojnosti. "Dolgo naj živi prvi maj, ne diktatorju," je med drugim pisalo na transparentih.

Pri poskusu vstopa na Taksim je bilo aretiranih najmanj 13 ljudi. Televizija NTV medtem poroča, da je policija v predelu Besiktas prijela kar 70 protestnikov.

Trg Taksim je bil sicer glavno prizorišče shodov ob prazniku dela do leta 1977, ko je bilo med protesti ubitih 34 ljudi. Oblasti so kasneje spet dovolile dogodke na trgu, a so ga nato znova zaprle, potem ko je bil leta 2013 središče protestov proti Erdoganu, takrat turškemu premierju.

Več tisoč ljudi, tudi sindikalistov in kritikov vlade, se medtem udeležuje zborovanja na za to uradno določenem območju, v okrožju Bakirkoy v bližini mednarodnega letališča. Za varnost v mestu skrbi približno 30.000 policistov.

Po svetu danes obeležujejo mednarodni praznik dela, 1. maj.
Po svetu danes obeležujejo mednarodni praznik dela, 1. maj. FOTO: AP

V Grčiji 24-urna stavka

Grški sindikati so praznovanje praznika dela obeležili s 24-urno splošno stavko, zaradi katere so med drugim obstali trajekti in železniški promet, in protesti proti novim varčevalnim ukrepom, ki jih v zameno za posojila od Aten pričakujejo mednarodni posojilodajalci.

V Atenah je po podatkih policije demonstriralo okoli 10.000 ljudi, v Solunu pa kakih 3500. Opoldne se je pred parlamentom v Atenah zbralo več tisoč članov sindikata komunistov PAME, ki so vzklikali gesla proti krčenju socialnih in delavskih pravic. Za 17. maj je sicer napovedana splošna stavka proti varčevalnim ukrepom.

Na ulice tudi prebivalci Moskve, Berlina in ZDA

V središču Moskve se je tradicionalnega prvomajskega shoda na poziv sindikatov po podatkih policije udeležilo približno 1,5 milijona ljudi. Na čelu z županom Sergejem Sobjaninom so pozvali k višjim plačam in boljšim življenjskim in delovnim pogojem. Po vsej državi se je prvomajskih shodov udeležilo okoli 2,5 milijona ljudi. Za varnost je skrbelo več kot 350.000 pripadnikov varnostnih sil.

Praznovanj ob prazniku dela se je na osrednjem trgu revolucije v Havani kot tudi širom države udeležilo na milijone Kubancev, ki pa v nasprotju s protestniki drugod po svetu niso opozarjali na pravice delavcev, pač pa so korakali v podporo oblastem pod vodstvom predsednika Raula Castra.

Manj prizanesljivi so bili udeleženci na eni od prireditev ob 1. maju, ki se je je udeležil tudi južnoafriški predsednik Jacob Zuma. Slednji je po vzklikih neodobravanja sindikalistov prireditev zapustil. Ob odhodu predsednika prišlo celo do pretepa med podporniki in nasprotniki Zume, ki se otepa obtožb o korupciji in zlorabi položaja.

Več tisoč ljudi so danes pričakovali tudi na več shodih za boljšo socialno zaščito v Hongkongu, kjer naj bi stopil v veljavo nov zakon o minimalni plači.

Podobni shodi in protesti so potekali tudi v Nemčiji. Veliko se jih je zbralo v Berlinu, kjer so letos sicer obeležili 30. obletnico začetka prvih protestov. V Berlinu je ob prazniku dela potekalo več kot 20 večjih shodov in prireditev.

Ob protestnih shodih pa so potekala tudi politična zborovanja. Na tradicionalnem prvomajskem zborovanju avstrijskih socialdemokratov (SPÖ) pred dunajsko mestno hišo je zbrane nagovoril vodja stranke, kancler Christian Kern, ki je pozval k enotnosti stranke. SPÖ namreč že dlje časa pretresajo nesoglasja.

Protesti proti politiki in retoriki ameriškega predsednika Donalda Trumpa so potekali tudi širom ZDA. Na njih naj bi se zavzeli predvsem za pravice priseljencev.

Praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga začeli leta 1890 v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA. Tamkajšnji delavci so 1. maja 1886 zahtevali osemurni delavnik, pri tem pa jih je ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JagodaBoštjan
02. 05. 2017 18.18
Jeba je, če država toliko let zapored financira svoje storitve preko kreditov (glej: Deficit spending). Ko pa od nobenega več ne dobi posojilo, ji pa zmanjka denarja za nadaljevanje nudenja teh storitev in umetno podaljševanja roka vračanja teh kreditov. Oziroma drugače povedano: svetovne banke ne posojajo več denarja državi, ki ga je uporabljala za nudenje storitev. Kar pomeni, da mora ukiniti te storitve saj nima denarja zanj. Še več, banke zahtevajo do sedaj izposojen denar nazaj. Kar pomeni, da poleg tega da ne morejo nudit več tistih prejšnjih storitev, morajo ukiniti še dodatne storitve, da sploh dobijo denar da ga lahko vrnejo. Ali po-domače povedano: izgubili so storitve ker si ne morejo izposodit denarja za njih in izgubili so še nekatere druge storitve zato, da lahko privarčujejo denar, da povrnejo kredit in obresti bankam.
JagodaBoštjan
02. 05. 2017 18.19
Nauk te zgodbe je pa da če želiš državne storitve je treba zanje plačat z državnim davkom ne pa z vzemanjem kreditov.
JagodaBoštjan
02. 05. 2017 18.58
Večina Grkov ne plačuje davkov, storitve bi pa vseeno radi. In ker država ne nabere dovolj denarja preko davkov za vse te storitve si denar izposodi, mesec za mescem. To seveda pelje do visokih zadolžitev. In ko banke ne dajo več denarja/posojil zaradi strahu pred morebitni nesposobnosti vračanja tega denarja, potem tudi storitev ne more biti več. Grki posledično jokajo in jamrajo. In namesto da bi rešili problem tako kot bi ga morali, namreč z obdavčitvijo svojega ljudstva da bi Grki sami zbrali denar za vse storitve ki si jih sami želijo - tako kot to dela vsaka država- si denar raje izposojajo. Mi ostali Evropejci, ki smo si svoje storitve v svojih državah sami plačal s svojim davkom, moramo pa sedaj tudi njihove zadolžitve (storitve vzete na kredit) plačat, z našim denarjem ali kaj? Ne hvala! Jokajo in stokajo naj še naprej toliko časa, da se bodo zresnili in izvolili kandidata, ki jim bo obljubil da jih bo obdavčil tako kot se spodobi in bodo svoje storitve plačali s svojim denarjem če jih sami želijo imeti.
JagodaBoštjan
02. 05. 2017 19.51
Čist tako za info: Vse razvite države se zadolžujejo, vključno s Slovenijo. Ta trend se nadaljuje iz leta v leto. Državna zadolžitev pa raste in raste. Razlika je samo v tem, da se vsi zadolžujejo počasneje kot Grčija. Kar pomeni, da bodo vse države nekoč -tako kot Grčija - prišle do tako velike zadolžitve da banke ne bodo več posojale denar, posledice pa.... (beri zgoraj) . Vsi si samo zatiskamo oči in držimo pesti, da se to v Sloveniji ne bo zgodilo v našem življ. obdobju. Ampak to je seveda arogantno od nas, saj prepuščamo posledice naših napak našim potomcem. Svojim hčeram, sinovom, vnukom in vnukinjam, ki bodo trpeli zaradi naših butastih odločitev in nas bodo prezirali svoje celo življenje. Pa tako se hvalimo da bi radi pustili boljši svet našim potomcem. Samih sebe bi nas bilo moglo biti sram! In reči ne: ali ne bomo imeli storitev za katere nismo sami pripravljeni plačati ali pa moramo sami plačati polno vrednost svojih storitev, ki si jih želimo ter ne bomo jemali kreditov ter uničili prihodnost svojih potomcev.
ferencz 1
01. 05. 2017 22.49
+3
Erdogan vas ma rad! Zato vas bije!
ferencz 1
01. 05. 2017 22.48
+5
Folk tepejo, a ne? Pa še povrh policaji pod Sirizo!
Kollerik
01. 05. 2017 22.38
+2
Grčija je temna plat in slaba vest EU....
ONniON
01. 05. 2017 19.51
+4
nismo iz krize !!!
puspan
01. 05. 2017 14.26
+7
In ta država naj bi bila naslednja članica EU ??!! Hvala lepa. To je isto, če bi se Hitler preden se je zasmodil, včlanil nemški Reich v OZN.
bigbooss
01. 05. 2017 14.06
-13
Turki so lahko srečni da imajo takega predsednika, zadnji 16 let je toliko naredil za Turčijo kot ni blo zd njih 80 let , za vse bolnike je zrihto zastonj, čakalne dobe sploh ne poznajo, Avto cest je gradil v zadnjih 15 let 27 tisoč km novih z 4 pasovi, kolk je visečih mostove gradil, plače od 200 dolarjev na 800 je dvignil, babice ki pazijo vnuke doma jim država da 200 dolarjev na mesec . Turčija IMF sploh edina država na svetu ki ni dolžna in se bi lahko naštel ...sej to je vse javno in priznano .sam je treba malo poguglat
Smrekar1
01. 05. 2017 14.08
+6
Po straneh s t.i. "alternativnimi dejstvi", v boljših družbah znanimi kot "lažmi", kajne?
Janko Ig
01. 05. 2017 14.05
+7
Zakaj mam občutek, dabo zgodba enaka kot v Egiptu in Tuniziji....pol bomo pa še turke množično fasal v EU.
sinhron
01. 05. 2017 13.27
+7
Čudi me , da ni Erdogan uporabil vaje iz trga Nebeškega miru na Kitajskem !!!!
ecoliqua
01. 05. 2017 13.25
+10
Sam vpraśanje časa kdaj bodo pr nas tko delavce tretiral
Vse stransko
01. 05. 2017 14.04
+1