Tujina

Mayeva prizadetim v požaru obljubila pet milijonov takojšnje pomoči in stanovanja v roku treh tednov

London, 16. 06. 2017 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Britanska premierka Theresa May je obiskala preživele v bolnišnici in priznala, da so jo njihove zgodbe o tem, kako so bežali pred ognjem, pretresle. Naznanila je oblikovanje posebnega pet milijonov funtov vrednega sklada, iz katerega bodo financirali nujne zadeve, hrano, oblačila in ostale stroške, ter nova domovanja v roku treh tednov.

Britanska policija je po prekinjeni akciji iskanja morebitnih preživelih v požaru stolpnice sporočila, da vseh žrtev najverjetneje ne bodo mogli identificirati. "Obstaja velika verjetnost, da ne bomo mogli identificirati vseh žrtev požara," je na novinarski konferenci dejal policijski načelnik Stuart Cundy.

Pristojne službe sicer že tretji dan iz poslopja odnašajo zgorela trupla. Policija je danes postregla z novo številko, in sicer so potrdili 30 smrtnih žrtev. Oblasti, ki naj bi po poročanju BBC-ja pogrešale 76 oseb, se bojijo, da bo število mrtvih preseglo 60. 24 ljudi je sicer še vedno v bolnišnicah, 12 še vedno v kritičnem stanju.

Kot je medijem še pojasnil Cundy, so ogenj pogasili, za zdaj pa kaže, da požar ni bil podtaknjen. "Preiskali smo prizorišče, kjer je požar izbruhnil in trenutno ni nobenih indicev, da je bil ogenj podtaknjen."

Požar v Londonu
Požar v Londonu FOTO: AP

23-letnik med čakanjem na pomoč poskušal priklicati družino, nato je sporočilo predal prijatelju in se poslovil

Tretji dan po požaru se je v javnosti pojavilo prvo ime ene od žrtev. Gre za 23-letnega Mohameda Alhajala, ki je leta 2014 pred vojno zbežal iz Sirije. V Londonu je obiskoval študij javnega inženirstva, poročajo. Kot so v sporočilu navedli predstavniki humanitarne organizacije Syria Solidarity Campaign, je “tvegal nevarno pot, da bi ubežal grozotam vojne in smrti v Siriji, nato pa ga je slednja doletela v Veliki Britaniji, prav v njegovem novem domu”. Kot so še sporočili, sta z bratom Omarjem stanovala v stanovanju v 14. nadstropju. Poskusila sta ubežati ognjenim zubljem, a sta na stopnišču izgubila drug drugega. Omarja so gasilci rešili, Mohamed pa je ostal ujet v višjih nadstropjih.

Vrnil se je v stanovanje, klical pomoč, nato je poskušal na telefon priklicati tudi svojo družino v Siriji. “Poskušal je priklicati družino, ki je ni videl že vse odkar je zapustil državo, a mu ni uspelo. Dve uri je bil v telefonskih stikih s prijateljem iz Sirije. Ko je ogenj zajel njegovo stanovanje, je prosil prijatelja, naj prenese njegovo sporočilo družini, nato se je poslovil,” so sporočili iz organizacije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi dve žrtvi, katerih imeni sta danes zaokrožili po medijih, sta 24-letna talentirana umetnica Khadija Saye, ki je živela v 20. nadstropju s svojo mamo, in petletni Isaac Shawo, ki ga je dim ločil od njegove družine.

Jezni protestniki vdrli v poslopje lokalnih oblasti

Mestni svet, ki je večinski lastnik stavbe, je za BBC zagotovil, da ostale njihove stavbe na območju nimajo sporne zunanje obloge, sestavljene iz materialov, ki niso protipožarni. Svetniki se sicer strinjajo, da bi morali nemudoma pregledati vse stavbe na območju in v primeru, da odkrijejo potencialne nevarnosti, tudi nemudoma ukrepati. Za takojšen pregled požarne varnosti v stanovanjskih blokih po Londonu se je nemudoma zavzel tudi londonski župan Sadiq Khan. Po poročanju tamkajšnjih medijev so nujni varnostni pregledi tisočerih stanovanj že v teku.

Kljub temu so se protestniki zbrali v četrti Kensington, kjer se nahaja pogorela stolpnica Grenfell Tower. Med 50 in 60 zbranih se je ločilo od množice in vstopilo v poslopje lokalnih oblasti Kensingtona. Kot je dejal eden od njih, tisti, ki so po požaru ostali brez doma, potrebujejo pomoč takoj. "Nihče ne ve, kaj se dogaja. Ljudje so zelo jezni. Ti ljudje ne bi smeli spati na ulicah," je dejal. Zbrani protestniki med drugim od pristojnih oblasti terjajo zaveze glede pomoči žrtvam in tudi glede ukrepanja v povezavi z drugimi stavbami v okrožju, ki bi jim lahko grozila enaka usoda kot pogoreli stopnici.

Protestniki pred mestno hišo.
Protestniki pred mestno hišo. FOTO: AP

Po navedbah organizatorjev protestov lokalni voditelji niso govorili z njimi, so pa v izjavi obljubili, da bodo toliko ljudi, kot je mogoče, namestili v okolici, za vse pa priskrbeli posebna sredstva za pomoč. Niso pa navedli števila prebivalcev stolpnice, kar je bila ena od zahtev protestnikov.

Na območje je prispela tudi policija, ki je tudi oblikovala barikado, kar je po navedbah protestnikov vodilo v "fizično konfrontacijo" med stranema.

Jezni protestniki so v mestni hiši zahtevali odgovore.
Jezni protestniki so v mestni hiši zahtevali odgovore. FOTO: AP

Mayeva: Pet milijonov funtov bo šlo za najnujnejše stvari

Preživele sta sicer danes obiskala kraljica Elizabeta II. in princ William. Seznanila sta se s situacijo, se srečala s preživelimi, prostovoljci in reševalci.

Britanska premierka Theresa May, ki je že včeraj obiskala pogorišče, je danes obiskala še preživele v bolnišnici in priznala, da so jo njihove zgodbe pretresle. "Govorila sem z ljudmi, ki so pred ognjem pobegnili samo v oblačilih, ki so jih imeli na sebi. Ostali so brez vsega – bančnih kartic, denarja, sredstev za svoje otroke in družine. Neka ženska mi je povedala, da je pobegnila samo v majici in spodnjem perilu," je sporočila v pisni izjavi.

Naznanila je oblikovanje posebnega pet milijonov funtov vrednega sklada, iz katerega bodo financirali nujne zadeve, hrano, oblačila in ostale stroške. Vključuje tudi cilj zagotovitve novih domovanj za preživele v roku treh tednov, in sicer čim bliže njihovemu dosedanjemu domu. V vmesnem času naj bi plačevali za stroške njihovega bivanja.

Kraljica Elizabeta II.
Kraljica Elizabeta II. FOTO: AP

Pred leti predlagali rušenje

Stavba, zgrajena leta 1974, je sicer v lasti Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation (KCTMO). Zadnji dve leti so jo prenavljali in za to porabili okoli 11 milijonov evrov. Med drugim so se lotili obnove fasade in ogrevalnega sistema. Nekaj prič sicer po poročanju BBC pravi, da je prenova še trajala, da je bila zaradi tega slabša požarna varnost, prav tako pa naj bi bil otežen dostop intervencijskih vozil.

Skupina aktivistov Grenfell Action Group je že lani v izčrpnih spletnih zapisih opozarjala na požarno (ne)varnost stolpnice, še posebej v času obnove. Pred leti so celo predlagali rušenje "nevarne stavbe". Hitro po tem, ko se je razširila novica o požaru, so Twitter preplavili zapisi o tem, da "so vsi vedeli, da obstaja nevarnost", in da je tragedija posledica dejstva, da je upravljavec ignoriral osnovne varnostne zahteve. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (311)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BildiTheEmperor
16. 06. 2017 21.51
+10
Ne vem v čem je smisel da se uvožene znanstvenike vse skoncentrira v velika mesta?!?
trumpet2018
16. 06. 2017 22.03
+8
da lahko čim prej vse požgejo, lijepa sela lijepo gore ali kako gre že tisti srbski film. zahvalite se sorošu
BildiTheEmperor
16. 06. 2017 22.27
+0
BildiTheEmperor
16. 06. 2017 21.44
+4
Eni insinuirajo da je to izvedla radikalna desnica. Ampak roko na srce. Zadeva veliko bolj spominja na Sirijo, Irak, Bosno, Afganistan, Libijo, ....., kot pa na evropske dežele kjer se najde skrajna desnica. 
BildiTheEmperor
16. 06. 2017 21.43
+7
Če bi se to zgodilo pri nas, bi jim Cerar obljubil pomoč, ki jo bodo prejeli tokom vladanja naslednje vlade.
trumpet2018
16. 06. 2017 21.46
+0
CyberWorm90
16. 06. 2017 21.47
+3
ni panike : )) če bi blo treba bi deložiru par starih mam iz stanowanja k niso plačale položnice za wodo al pa štrom : )))
CyberWorm90
16. 06. 2017 21.48
+0
trumpet2018
16. 06. 2017 21.53
+3
komunist Corbyn je predlagal da je treba zapleniti privatno lastnino(tudi Lebedev je pridno uporabljal to prakso po vojni), da bodo lahko naselili begunce v spodobna stanovanja. to so komunistične metode a la Severna koreja, dobro da so tega komunističnega forest gumpa odrezali, kraljica dobro ve, kaj prinaša komunizem
CyberWorm90
16. 06. 2017 21.58
-1
čeprou komunisti jh tut ne marajo kej preweč sej blo wčer al kdaj že so enga kitajci kr ustrelili za ziher : ))) čeprou je bil sam osumljenc da je wrgu bombo itd : ))))
BildiTheEmperor
16. 06. 2017 22.29
-2
Diavolo 666
16. 06. 2017 21.28
+3
Lol "DVE URI JE BIL V KONTAKTU Z PRIJATELJEM IZ SIRIJE" ????? In kakšno sporočilo je predal za "svojo družino" ? Uspel sem zdaj ste na vrsti vi :( :( :(
ass ddd
16. 06. 2017 21.24
+3
Pahor bi pri nas selfije delal
CyberWorm90
16. 06. 2017 21.07
+1
če mene wprašaš je to sam odgowor na uno bombo tam w manchesterju tko da : ))) dwomim da so to radikalni IS muslimančki nardil : )))
trumpet2018
16. 06. 2017 21.13
+4
dobili bodo nova stanovanja, ta niso bila dovolj komfortna za njih, ne moreš biti brez bazena ob tej sparini ,Theresa pravi v treh tednih in to brezplačno, lepo je biti begunec, ni kaj, vse na express, domačinom pa figo, zato pa protestirajo, tudi jutri bodo
CyberWorm90
16. 06. 2017 21.15
+0
lej dokler uni niso wrgli oz. se rastrelili tam w manchesterju se te stwari niso dogajale : ))) akcija pa reakcija al kok že uno : )))
CyberWorm90
16. 06. 2017 21.51
-1
tist je blo bolj w odhodu : ))) podobno k wojska k se je prisiljena umaknt iz mesta požgejo za sabo wse kar se da itd : )))
trumpet2018
16. 06. 2017 22.14
+4
Tam kjer ruski škorenj stopi, še trava več ne raste. zato se isis tako boji rusov, Putin bi to hitro porihtal. Prav tako Trump, Europi pa tako vladajo ženske
pizzamargerita
16. 06. 2017 21.01
+1
zanimivo, kako se izogibajo podatka o lastniku famozne skrinje......
trumpet2018
16. 06. 2017 21.01
+1
BildiTheEmperor
16. 06. 2017 20.37
+1
Če bodo radikalni piromani začeli sežigat v stolnicah stanovanja napolnjena s kerozinom, bo to težko preprečit
trumpet2018
16. 06. 2017 20.58
+6
v Londonu danes še dva sumljiva požara. začelo se je. več ne morem napisati ker admin vse briše, danes mi je izbrisal že 10 postov, in to sama resnica, nobenega sovražnega govora. resnica boli in peče globoko. ne briše pa Franeta ki nas zmerja z rasisti. dvojna merila a la pop tv
BildiTheEmperor
16. 06. 2017 21.46
+0
le.professionnel
16. 06. 2017 20.33
+5
Ko belce namerno pobijajo se belci odzovejo tako, da lepijo post it nalepke na zidove, ko nenamerno umre nekaj afričanov in arabcev pa želijo namerno linčat belce. Skoraj nobenega belca ne vidim med protestniki. To se zdaj zna raširit v takšne proteste kot v Franciji, gledam live na YT. Konjenica je že tam. Novi multi kulti svet.
ficfiric 1
16. 06. 2017 20.40
-5
trumpet2018
16. 06. 2017 20.17
+7
za jutri napovedani veliki protesti, ko je prišel župan na mesto požara, so ljudje vpili nanj, da nima tam kaj početi, to je znak da mainstream mediji nimajo već monopola nad resnico, ljudje so jih pogruntali , dovolj jim je laži in pravljic o pokvarjenem hladilniku, ko bo kritična masa dovolj velika, bo počilo, župana bodo odnesli iz pisarne po vseh štirih, ker vedo, da njega ne zanima nobena preiskava glede vzrokov požara. on bo ščitil svoje do zadnjega
BildiTheEmperor
16. 06. 2017 20.37
+2
ficfiric 1
16. 06. 2017 20.41
+1
In kaj nej bi blo?...a slivenosi v slo vedo kaj je blo...mamo same jasnovidce in telepate...al od kje vam podatki.?..cistk tko vprasam ker me firbec matra...
trumpet2018
16. 06. 2017 21.06
+1
pojdi gledat Tadejo Lampret, ona pove vse po resnici, vedno nepristranska in poštena, sploh glede Trumpa in "poštenjaka" Comeya, res čudno da Trump noče priti k nam, pa imamo tako poštene medije, vsi v službi resnice, do zadnjega
mkug5g
16. 06. 2017 20.15
+3
pa bojo migranti pršli na lahek način do novega stanovanja
pizzamargerita
16. 06. 2017 21.07
+0
diagonala tv 150cm, ortopedski jogiji, nova kuhinja. kot dobijo v slo.
Ramzess
16. 06. 2017 20.13
-1
"Naznanila je oblikovanje posebnega pet milijonov funtov vrednega sklada, iz katerega bodo financirali nujne zadeve, hrano, oblačila in ostale stroške, ter nova domovanja v roku treh tednov." Ni ravno veliko denarja, glede na okoliščine, pa sklad ja, potem pa bo denar končal nekje drugje, ... kako zavajajoče se zdi, ... na koncu pa prednostna lista, pogoji, itd. Klasika birokracije pač.
Ramzess
16. 06. 2017 19.49
+2
"Mestni svet, ki je večinski lastnik stavbe, je za BBC zagotovil, da ostale njihove stavbe na območju nimajo sporne zunanje obloge, sestavljene iz materialov, ki niso protipožarni." Menda ja ne gre pričakovati, da bodo priznali nasprotno, valjda da zanikajo, klasika.
JApajaDAja
16. 06. 2017 19.58
-1
evasle
16. 06. 2017 19.35
+11
Pravilno! Tudi pri nas bi morali zahtevati konkretno ukrepanje glede Vrhnike, pokradenih milijard, flancanja okoli drugega tira, manjšin južnih narodov v Sloveniji... pa še bi se kaj našlo.
valjhunsinkajtimara
16. 06. 2017 19.45
+0
Pod šeriatskim oravom to ni mogoče ali pa se krivce strogo kaznuje.
Apostol1
16. 06. 2017 20.17
+1
Torej valjhun ti bi uvedel šeriatsko pravo
valjhunsinkajtimara
16. 06. 2017 19.34
-4
Če bi imeli šeriatsko pravo se to nebi zgodilo!
BUONcaffee
16. 06. 2017 19.34
+1
Me zanima, če bi Trump komentiral tu na 24 ur, če ga bi moderator zbrisal.
pizzamargerita
16. 06. 2017 21.09
-2
BigBoss
16. 06. 2017 19.29
-1
Sami angleži.
BUONcaffee
16. 06. 2017 19.31
+6
JApajaDAja
16. 06. 2017 19.27
+7
jezni protestniki-črna kava z malo mleka!
JApajaDAja
16. 06. 2017 19.24
+0
vsa sporočila, tistih, ki niso preživeli, so ohranjena na pisnih sporočilih ali na mobijih?! trupla pokojnih pa ne bo mogoče identificirati? katera "tehnika" je zatajila?
tedoVV2HCmedo
16. 06. 2017 19.19
+5
V vseh državah znajo ljudje konkretno pokazati jezo. Pri nas pa tega ni, znamo samo kaj pisati ali imeti to za temo pogovorov. Od vedno smo takšni, zato smo vedno zgubili vsako bitko.