Tujina

Janukovič napovedal nadaljevanje pogovorov z EU

Kijev, 10. 12. 2013 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič meni, da pozivi opozicije k revoluciji predstavljajo grožnjo nacionalni varnosti. Kljub temu je državno tožilstvo pozval, naj izpusti nekatere demonstrante, ki so jih aretirali po spopadih s policijo v Kijevu.

Spopad med policijo in protestniki
Spopad med policijo in protestniki FOTO: Reuters

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je danes obsodil pozive opozicije k revoluciji in jih označil za "grožnjo nacionalni varnosti". Svojo kritiko opozicijskih pozivov je izrazil na srečanju s svojimi predhodniki, ki je poskus pomiritve strasti, ki so se razplamenele po ustavitvi priprav na podpis pridružitvenega sporazuma z EU.

"Pozivi k revoluciji predstavljajo grožnjo nacionalni varnosti. Želim si, da se to temačno obdobje konča in se nikoli več ne ponovi," je povedal nekdanjim ukrajinskim predsednikom Leonidu Kučmi, Leonidu Kravčuku in Viktorju Juščenku.

Hkrati je dejal, da je državno tožilstvo pozval, naj izpusti nekatere demonstrante, ki so jih aretirali po spopadih s policijo v Kijevu. Janukovič je povedal, da se bo zavzemal za izpustitev tistih, ki niso zagrešili nasilnih kaznivih dejanj. Namignil je še, da tudi varnostne sile nosijo nekaj odgovornosti za spopade in nasilje na protestih.

"Trenutno že potekajo preiskave, da se najdejo kršitelji zakonov na obeh straneh. Nisem podpornik ostrih odzivov. Država mora živeti naprej in se razvijati," je še dodal.

K izpustitvi zaprtih demonstrantov je pozvala tudi EU. Evropski komisar za širitev Štefan Füle je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta zahteval preiskavo policijske brutalnosti pri posredovanju na protestih v Ukrajini. "Velik del ukrajinskega prebivalstva je odločil, v katero smer naj Ukrajina gre," je na splošno o protestih dejal Füle.

Ob tem je ruske trgovinske omejitve, ki jih je Rusija uvedla po vsej verjetnosti zaradi približevanja Ukrajine Uniji, kritiziral kot neupravičene. Ukrajina po njegovih besedah ne sme biti žrtev geopolitičnih igric ali tajnih sporazumov. Še enkrat je poudaril, da so vrata EU do pridružitvenega sporazuma za Ukrajino še vedno odprta. Številni evropski poslanci so umik Ukrajine od podpisa pridružitvenega sporazuma na vrhu Vzhodnega partnerstva v Vilni konec novembra ocenili za "poraz EU".

Janukovič je danes še razkril, da bo v sredo po vsej verjetnosti v Bruselj odpotovala ukrajinska delegacija, ki jo bo vodil vplivni namestnik premierja Sergej Arbuzov in ki bo nadaljevala pogovore z EU o pridružitvenem sporazumu.

V državi še naprej napeto

Policija je v Kijevu v noči na torek še naprej odstranjevala barikade, ki so jih v bližini vladnih uradov postavili protestniki.

Operacija je najprej potekala mirno, sredi noči pa je izbruhnilo nasilje, v katerem je bilo po navedbah opozicije ranjenih deset protestnikov, poškodovani naj bi bili tudi trije policisti.

V jutranjih urah v predelu mesta z vladnimi uradi ni bilo več niti protestnikov niti barikad, na območju pa patruljirajo policisti s čeladami in ščiti.

Protest opozicije se tako zdaj ob poostrenem policijskem nadzoru odvija pretežno na osrednjem Trgu neodvisnosti. Zjutraj je bilo tam približno 300 protestnikov, poleg njih pa še tisti, ki v šotorih na trgu vztrajajo kljub snegu in temperaturam okoli –7 stopinj Celzija.

Protestniki se grejejo.
Protestniki se grejejo. FOTO: Reuters


 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisan2x
10. 12. 2013 19.38
+4
berem izjave ukrajincev,to z evropo je bila samo iskra ,sedaj jje pa v glavnem isto kot pri nas-KORUPCIJA
nusa-slovenija
10. 12. 2013 17.27
-1
rob3rt
10. 12. 2013 12.49
-12
Na splošno gledano, Ukrajina je na nek način Slovenija, če jo pogledaš v ogledalu: Kučma/Kučan, Janukovič/Janković, njih nekdo sili nazaj v Rusijo/ nas v Srbijo (ups. Jugovino). Edino narod se tam ne pusti tako kot pri nas, ali pa nimamo nobenega Klička...
korintos1
10. 12. 2013 18.26
+1
slovenija-tone
11. 12. 2013 01.03
+1
bravo robrt, zato pa delas sedaj za 500 evrov placujes davke nemcem, na ulici so sami romi in albanci, pol drzave je brezposelne in na robu prezivetja....vidis kako si pameten sinko