Tujina

Policija ni odkrila motiva strelca v Las Vegasu 

Las Vegas, 19. 01. 2018 19.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policija tudi po večmesečni preiskavi, kaj je prignalo Stephena Paddocka, da je do smrti ustrelil 58 ljudi, tava v temi. Ugotovili pa so, da se je na pokol pripravljal, saj je preverjal različne koncertne dogodke in lastnosti hotelov.

Motiv Stephena Paddocka ostaja neznanka.
Motiv Stephena Paddocka ostaja neznanka. FOTO: AP

Lani oktobra je 64-letni Stephen Paddock, ko je z 32. nadstropja hotela Mandalay Bay streljal na 22.000-glavo množico na festivalu country glasbe, ubil 58 ljudi, več sto jih je bilo ranjenih.

Kmalu je začela policija razkrivati, koliko streliva je prinesel v hotelsko sobo, a ključno vprašanje tudi po večmesečni preiskavi ostaja brez odgovora: zakaj oziroma kaj je gnalo Paddocka v morilsko dejanje? 

Šerif Joe Lombardo je predstavil izsledke preiskave in je zatrdil, da verjamejo, da je 1. oktobra Paddock deloval sam. Povezav z mednarodnim terorizmom niso našli. Proti njegovi partnerici Marilou Danley, ki je veljala za osebo v interesu policije, a je bila v času napada na Filipinih, obtožnice najverjetneje ne bodo vložili, je še dodal. 

Zanimanje je vzbudila, ker ji je Paddock nakazal okoli 9000 evrov nekaj dni pred napadom, prav tako so na nabojih našli njene prstne odtise, nemudoma po napadu je tudi izbrisala profil na Facebooku. 

Naboji zadeli tudi cisterne s kerozinom

Paddock je izstrelil več kot 1100 nabojev, streljal je z dveh strani. V številko je vključeno tudi okoli 200 strelov, ki jih je usmeril v hotelska vrata. Na hodniku je v nogo zadel neoboroženega varnostnika, hišnik se je še pravočasno skril. Nekaj nabojev je zadelo tudi cisterne za kerozin na bližnjem letališču McCarran, ki pa k sreči niso eksplodirale. Policija je sicer našla okoli 4000 neuporabljenih nabojev. V sobah so našli 23 pušk in 12 pištol. Paddock si je sodil sam s strelom v usta preden ga je policija našla. 

Paddock je med drugim posedoval otroško pornografijo, je pokazala preiskava.

Temeljite priprave

Izkazalo se je tudi, da se je Paddock temeljito pripravljal na strelski pokol.

Pred najhujšim strelskim pokolom v moderni zgodovini ZDA je namreč opravil obširne raziskave policijskih tehnik in tehnik posebnih enot. 

Iskal je tudi različne tarče za svoje dejanje. Paddock se je zanimal za različne festivale in dogodke na prostem in posnel številne fotografije morebitnih krajev za izvedbo svojega napada. Preverjal je koncertne dogodke v Las Vegasu, pa tudi dogodke na obali Santa Monice v Kaliforniji. Preverjal je tudi lastnosti drugih hotelov v Las Vegasu. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
20. 01. 2018 10.24
+2
Vsak si lahko sam pogleda, da je bilo več strelcev. Neka taksistka je imela prižgano kamero, na kateri se razločno slišijo streli od blizu in streli od daleč. Glej: Las Vegas taxi driver's eyewitness video of shooting venue
Ramzess
20. 01. 2018 12.17
Redko jih je manj, več dogodkov je sceniranih kot ne, doktrina strahu.
ni_mi_vse_eno
20. 01. 2018 12.49
Doktrino strahu je lepo opisal Adam Curtis v svoji seriji "Power of nightmares" = "Moč nočnih mor". Glej: Adam Curtis, power of nighmares, BBC.
SLO-SURVIVAL
19. 01. 2018 21.43
+6
bla bla bla bilo je več strelcev, saj so ljudje videli in slišali pa tudi posneli.... to je fejk news pred katerimi sami panično svarite! Ista fora kot napad na dvojčka ko mediji niso smeli poročati o padu stolpnice številka 7!!!
mikica247
19. 01. 2018 22.55
-2
cekinar
19. 01. 2018 20.16
-2
demokracija po ameriško- trumpomanija.
SLO-SURVIVAL
19. 01. 2018 21.44
+5
te stvari so se dogajale že davno pred trumpom!