Tujina

FOTO: Po napadu na nogometaše pridržan 25-letni Iračan, enega osumljenca še iščejo

Dortmund, 12. 04. 2017 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.L./STA/N.Š.K.
Komentarji
405

Nemško državno tožilstvo je sporočilo, da se v preiskavi osredotočajo na dva islamista, in sicer iraškega in nemškega državljana. Enega od njiju so že pridržali. Na teroristično ozadje pa kaže tudi vsebina treh identičnih pisem, ki so jih našli na kraju napada.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nemci poostrili varnostne ukrepe
    02:58
    Iz 24UR: Nemci poostrili varnostne ukrepe
  • Iz 24UR: Izrazi podpore po napadu
    02:28
    Iz 24UR: Izrazi podpore po napadu
  • Iz 24UR: Rekonstrukcija napada na ekipo Borussie
    02:25
    Iz 24UR: Rekonstrukcija napada na ekipo Borussie
  • Iz 24UR: Navijači pretreseni zaradi napada
    02:06
    Iz 24UR: Navijači pretreseni zaradi napada
  • Iz SVETA: Po napadu Dortmund policijska trdnjava
    02:50
    Iz SVETA: Po napadu Dortmund policijska trdnjava
  • Iz SVETA: Tak dogodek na športnike vpliva stresno, negativno
    02:05
    Iz SVETA: Tak dogodek na športnike vpliva stresno, negativno
  • Iz SVETA: Psiholog Žilavec o tem, zakaj so športniki tarče napadov
    01:42
    Iz SVETA: Psiholog Žilavec o tem, zakaj so športniki tarče napadov

Nogometni svet je pretresen po napadu na ekipo Borussie Dortmund. Kmalu po tem, ko je njihov avtobus sinoči zapeljal iz hotela in zavil proti domačemu stadionu, kjer bi morali nogometaši odigrati četrfinalno tekmo Lige prvakov z Monacom, so odjeknile tri eksplozije.

Našli kar tri pisma z enako vsebino

Policija je enega od osumljencev že pridržala, enega še iščejo.
Policija je enega od osumljencev že pridržala, enega še iščejo. FOTO: AP

Nemško državno tožilstvo je sporočilo, da so na kraju napada našli kar tri pisma z identično vsebino, v katerih nekdo prevzema odgovornost za napad. Verodostojnost pisem še preverjajo. Policija sicer ni razkrila vseh podrobnosti o vsebini, so se pa do njih dokopali pri časniku Suddeutsche zeitung. Med drugim naj bi avtor v pismu omenjal teroristični napad na berlinski božični tržnici in nemško vlogo v boju proti Islamski državi, zaradi katere naj bi bili športniki, igralci, pevci ter drugi zvezdniki na "listi smrti" Islamske države. Pismo ni bilo podpisano.

Preiskava zaenkrat osredotočena na domnevna islamista

V pismu med drugim zahtevajo, da nemška vojska iz Sirije umakne svoja vojaška letala tornado in da se zapre ameriško letalsko oporišče Ramstein.

Tožilstvo je še potrdilo, da sta v fokusu preiskave dva domnevna islamista, in sicer naj bi bila osumljena iraški ter nemški državljan, ki naj bi imela povezave z islamisti. Policija je že preiskala njuni stanovanji. Kot poročajo nemški mediji, je policija pridržala 25-letnega iraškega državljana, medtem ko 28-letnega nemškega državljana še iščejo.

Dortmundska policija je sicer včeraj trdila, da ne kaže na teroristični napad in da zadevo obravnavajo kot poskus umora, a vse kaže, da je vendarle v ozadju napada terorizem.

Nogometaše Borussie so na tekmo pospremili policisti.
Nogometaše Borussie so na tekmo pospremili policisti. FOTO: AP

Drugo priznanje

V torek zvečer se je po spletu razširilo tudi priznanje iz antifašistične skrajno levičarske scene Antifa. Ti so na s skupino povezani spletni strani zapisali, da so avtobus napadli zaradi klubske politike Borussie, ki ni dovolj aktivna v boju proti rasizmu, nacizmu in desnemu populizmu. Objavo so pozneje umaknili. 

Skupila sta jo nogometaš in policist v spremstvu

Policija je prepričana, da se nogometaši niso slučajno znašli ob napačnem času na napačnem mestu, ampak so bili prav oni tarča napada. Zaenkrat še vedno ni znano, kako je storilec aktiviral eksplozivne naprave, ki naj bi bile skrite pod živo mejo pri cesti. Mogoče je, da je bil v bližini in čakal, da avtobus pripelje mimo. V napadu sta bili ranjeni dve osebi - nogometaš in policist, ki je na motorju spremljal avtobus.

Eksplozivne naprave so bile skrite v živi meji ob cesti.
Eksplozivne naprave so bile skrite v živi meji ob cesti. FOTO: AP

Eksplozivne naprave vsebovale bodičaste kovinske delce

Tiskovna predstavnica državnega tožilstva Frauke Köhler je sporočila, da trenutno sicer še ne morejo dokončno potrditi, da je napad teroristične narave. Pojasnila je, da so tri eksplozivna sredstva vsebovala bodičaste kovinske delce. Eden od delcev se je zapičil v vzglavnik enega od sedežev na avtobusu. Eksplozivne naprave so imele doseg več kot 100 metrov. Ni pa še jasno, kako so se eksplozivna sredstva sprožila ter kakšen je točen motiv napada. Köhlerjeva je še dejala, da so imeli nogometaši v bistvu srečo v nesreči, saj je šlo za močna eklsplozivna sredstva in bi lahko bile posledice še hujše.

'Takšnih prizorov si ne moreš izbiti iz glave'

Na zaslonu so pred začetkom obračuna pokazali fotografijo poškodovanega nogometaša Marca Bartre.
Na zaslonu so pred začetkom obračuna pokazali fotografijo poškodovanega nogometaša Marca Bartre. FOTO: AP

Najhuje sta jo skupila nogometaš Marc Bartra, ki je moral zaradi zloma zapestja na operacijo, in policist, ki je vozilo spremljal na motorju. "Celotno moštvo je pretreseno, takšnih prizorov si ne moreš izbiti iz glave," je povedal direktor Borussie Dortmund Hans-Joachim Watzke

Bartra, ki je bil v napadu lažje ranjen, je operacijo prestal brez zapletov in je že na dobri poti okrevanja, je sporočil predsednik BVB Reinhard Rauball. V napadu si je branilec poškodoval desno zapestje, kljub uspešni operaciji pa verjetno to sezono ne bo več igral.

Več o tem pa na naslednji povezavi.

Odzivi na napad

Na napad so se odzvali že številni nemški politiki in športniki, ki so ga obsodili in izrazili solidarnost z ekipo. Nemška kanclerka Angela Merkel je označila napad za grozljivo dejanje. "Upamo, da bo to lahko mirna in dobra tekma," pa je dejala o današnji tekmi.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je pohvalil solidarnostno akcijo navijačev Borussie, ki so navijačem Monaca, ki so se pripeljali na tekmo v Dortmund, ponudili topel obrok in posteljo.

V znak podpore se današnje tekme med drugim udeležuje tudi nemški notranji minister Thomas de Maiziere.

Zaradi napada danes velja poostrena varnost okoli hotelov nogometnih ekip in avtobusov ter na poti do stadiona.
Zaradi napada danes velja poostrena varnost okoli hotelov nogometnih ekip in avtobusov ter na poti do stadiona. FOTO: AP

V Dortmundu mrgolelo policistov

Tekmo so sinoči odpovedali in jo prestavili na danes. Potekala je pod strogimi varnostnimi ukrepi.

Obe tekmi - tako ta v Dortmundu, kot tekma v Münchnu - sta potekali pod poostrenimi varnostnimi ukrepi. na tekmi med Borussio in Monacom so zaradi sumljivega predmeta policisti za kratek čas zaprli dva izhoda iz stadiona, a so nato sporočili, da ni bilo nevarnosti in so izhoda sprostili. Obiskovalci so nato mirno zapustili stadion, policija pa se je vsem navijačem zahvalila za potrpljenje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (405)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mastaflash
13. 04. 2017 07.30
+2
kje so zdej tile nasi s transparenti, da jih vidmo, welkom pa to
ONniON
12. 04. 2017 22.27
+25
zadeva je popolnoma enostavna in preprosta večja, močnejša kot je muslimanska skupnost v neki državi več kot je džamij in centrov, večja kot je multikulturnost več je tega, a ne vidite nobene povezave med tem ?? illegalni migranti se nato povežejo z lokalnimi sorodniki
FCL
12. 04. 2017 22.34
+21
In pripeljejo še svoje družine, ki štejejo od 5-7 članov
JbmTiMt
12. 04. 2017 22.08
-27
ko v siriji pobijajo vsak dan stotine civilistov je to pac rutina. ko pa se to dogaja tukaj je pa to terorizem
HorstWiesel
12. 04. 2017 22.43
+4
JbmTiMt
12. 04. 2017 22.07
-16
nemci ce so pametni naj spokajo iz sirije ker tam nimajo kaj iskati
BPGC
12. 04. 2017 21.58
+15
A so imeli napadalci zopet psihicne tezave? Kdaj bo dovolj in bodo voditelji udarili po mizi ter ukrepali? Naj se igrajo teroristi s pirotehniko na svojem dvoriscu.
srebrnibreg
12. 04. 2017 21.49
+12
Nič se več ne sliši Gelcin willkommen. Prepozno je prišla k pameti.
lcePower
12. 04. 2017 22.42
+10
eFranjo
15. 04. 2017 14.24
+1
BobbyP
12. 04. 2017 21.42
+14
Doktor? Inženir? Visoko izobražen? Terorist? ...... psihični bolnik pa skoraj sigurno. :-)
TRUMPP
12. 04. 2017 21.47
+0
mare.florida
12. 04. 2017 21.32
+34
A bejžte no...sem mislil da je napad izvedel Nemec Helmut in ne Iračan Mohamad.Baje je zagovarjal s tem svojo miroljubno vero.Tudi levičarji mislijo enako.
Vrhovni
12. 04. 2017 21.18
+36
Gelca zdaj je treba odgovornost sprejet in odstopit
srebrnibreg
12. 04. 2017 21.29
-11
Ne pozabi tam nekaj sekund pred enajsto prilepiti tisti zlajnani že tisoč krat prilepljen post in si potem ponoči na njem ponarejati pluse kot zadnjič.
srebrnibreg
12. 04. 2017 21.46
-12
O vidim, da si že sedaj začel s ponarejanjem. Kar veselo, ker drugače ne boš prišel do veljave. Itak je Merklova vaša strankarska kolegica s katero ste se hvalili pred volitvami.
Vrhovni
12. 04. 2017 22.13
+12
Kwa jamraš tukaj, pojdi na Brezje, nisem jaz kriv če tvojih laži noben ne obrajta, začni pisat resnico
Rožle2X
12. 04. 2017 22.32
+10
Kako pa naj ..., če levak že tolk laže, da že kar sam seb verjame ...
mariomandzukic
12. 04. 2017 20.34
+32
kok so mediji vceri in dans spinirali zadevo.krivi so ekstremni desnicarji,levicarji,,.,tko dalec je prslo da so na koncu zeleli okrivit se ekstremne navijace Borusije.mi ostali,nepodkupljeni mediji pa smo nonstop ponavljali da gre za islamisticni Terorizem.zdaj je To ze vsem jasno,ampak Merklova in njeni sateliti se kr zavajajo narod,pa ceprav je ze jasno da so v napad bili vkljuceni islamisti.SRAMOTA
žirinofski
12. 04. 2017 20.25
+14
sem slišal ja da mata oba duševne motnje tako ko vsak terorist do sedaj
omega _v6
12. 04. 2017 20.27
+12
Normalno nič nista kriva!! Krivi so bili nogometaši zakaj se pa vozijo po Nemčiji!!
endva
12. 04. 2017 20.12
+41
Migrante R*AUS...
tron3
12. 04. 2017 19.32
+6
Se pa strinjam s Sharia pravom, vendar v tistem delu, ko če kaj ukradeš, ti odsekajo roko v zapestju, samo se potem postavi vprašanje, koliko Slovenk in Slovencev bi imelo celo roko????
BPGC
12. 04. 2017 21.59
+6
Kaj je to sarija pravo? Aja....to je pogruntavscina se iz srednjega veka.
Ciymbalta
12. 04. 2017 19.29
+1
Ni bilo nobenega slovenca na avtobusi Druge države so že z mislimi na Dortmun
omega _v6
12. 04. 2017 19.28
+41
No in to je za Angelo "begunec",ki so mu celo nogometaši v napoto!! Sedaj bo Angela posredovala,da ga bodo izpustili saj je le begunec,ki ima psihične težave!! Za takšne ni kaznivo dejanje pobijanje domačinov v imenu vere!!
Rožle2X
12. 04. 2017 19.41
+29
Napiš zobovje za zobovje ...da se nouš še naprej tolk matru ..
Ciymbalta
12. 04. 2017 19.25
-43
Saj noben ni umrl, zakaj taka panika
Uporabnik215111
12. 04. 2017 19.28
+39
Preberi še 1x svoj komentar. Streljam nate, te po možnosti ranim.... Kaj paničariš,saj te niaem ubil...
mariomandzukic
12. 04. 2017 20.05
+18
Ciylbalta pa vi liberalisti res niste normalni.sram vas bodi.
Rožle2X
12. 04. 2017 19.12
+9
Sej ne bodo več ...mayke mi..
tron3
12. 04. 2017 18.58
+6
Malce sem pogledal cene nepremičnin, na tako imenovanih varnih lokacijah po svetu, pod milijonček je težko kaj sploh dobiti, pa vedno manj je ponudbe, potem bodo nekateri ostali v Sloveniji, ker tam se moraš tudi prav pisati.
semtvojavest
12. 04. 2017 18.21
+36
sigurno je Nemec ja...
mariomandzukic
12. 04. 2017 20.05
+15
omega _v6
12. 04. 2017 18.15
+93
Še vzamte migrante,da vam bodo lahko pobili svojce!! Zadeva je enostavna poglejte si Madžarsko Poljsko in ostale Višegrajce ni muslimanov ni terorizma!! Zadnji čpas,da Evropa razpade sicer bo demokracija v Evropi preteklost!! Sedaj muslimani že napadajo športnike! res vera katero bi bilo v Evropi potrebno prepovedati!!
vertex
12. 04. 2017 18.30
-33
ja,komunistične države nimajo problemov z verskim ekstremizmom,kmalu boste spet jugo pogresal
LLLEPI
12. 04. 2017 18.38
+30
To je maslo Bruselskih politikov ki zivijo v varovanih cetrtih v parlamentu jih varuje najmanj 300 varnostikov ogromno vojske in policije.Navadnemu eu cloveku pa so naprtili mulyikulturo
LLLEPI
12. 04. 2017 18.38
+4
To je maslo Bruselskih politikov ki zivijo v varovanih cetrtih v parlamentu jih varuje najmanj 300 varnostikov ogromno vojske in policije.Navadnemu eu cloveku pa so naprtili mulyikulturo
LLLEPI
12. 04. 2017 18.39
+17
Skrajni cas da se razpade tak sistem unije.Drugace bo cela eu postala maroko
schlamastika
12. 04. 2017 19.21
+4
Ne vertex, komunisticne drzave imajo tezave s propadanjem, pa ekstremizmom lastne identitete. Ne bomo nic pogresal, ker smo ze v komunizmu (spet). Rečt ne smeš nič cez ti manjsine (npr okvirji), bog ne daj da se v lastni hiši braniš pred vlomilci, ker bos ti kriv, ne smes govort, pisat cez "imigrante", ker si najmanj cenzuriran, lahko pa tudi kazensko ovaden... vse v imenu liberalizacije...